Fietshelm kopen: waarop moet je letten?

Een fietshelm is een essentieel onderdeel van je veiligheidsuitrusting, en het is belangrijk dat je de juiste kiest om je tijdens het fietsen te beschermen. Een fietshelm dragen is niet verplicht, behalve op een Speed pedelec. Als je voor de veiligheid toch een helm draagt wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je een veilig en comfortabel exemplaar koopt. We bekijken hier in detail het antwoord op de vraag Waarop moet je letten bij het kopen van een fietshelm?

Als het gaat om het kiezen van een fietshelm, is er geen one-size-fits-all oplossing. Welke helm voor jou het beste is, hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Als je de onderstaande factoren in gedachten houdt, kun je de veiligste helm voor jouw ritten vinden.

Voor een uitgebreide uitleg over fietshelmen verwijzen we je graag door naar ons hoofdartikel Zo kies je de beste fietshelm

2Er zijn een paar sleutelfactoren die je in gedachten moet houden bij het kopen van een fietshelm. Ten eerste wil je er zeker van zijn dat de helm goed op je hoofd past. Er zijn verschillende maten en vormen helmen, dus het is belangrijk om verschillende modellen te passen voordat je er een kiest. Je moet er ook op letten dat de helm comfortabel zit, omdat je hem tijdens het rijden langere tijd zult dragen.

Het is ook belangrijk om na te denken over het type helm dat je wilt. Er zijn drie hoofdtypen helmen: weghelmen, mountainbike helmen en hybride helmen. Helmen voor op de weg zijn ontworpen voor meer snelheid en aerodynamica, en hebben vaak minder ventilatieopeningen om het hoofd van de rijder koel te houden. Mountainbike helmen daarentegen zijn ontworpen voor bescherming en comfort in ruw terrein. Hybride helmen combineren kenmerken van de twee bovenstaande types, en zijn een goede keuze voor rijders die een mix van beide soorten rijden doen.

Let op de vorm en maat van de helm

  • Als je een fietshelm koopt moet je goed letten op de pasvorm: Het is belangrijk dat je helm goed past om effectief te zijn. De meeste helmen hebben een verstelbaar riempje dat strakker of losser kan worden gezet om de perfecte pasvorm te krijgen. Je moet er ook voor zorgen dat de helm goed op je hoofd zit – hij moet horizontaal zitten en je voorhoofd bedekken.
  • Bij het kiezen van een helm, kan je eigenschappen zoals ventilatie, vizier, en gewicht willen overwegen. Ventilatie is belangrijk om je koel en comfortabel te houden tijdens het rijden, en een vizier kan helpen je ogen te beschermen tegen de zon en vuil. Gewicht is ook een factor om te overwegen. Je wilt een helm die lichtgewicht is maar toch voldoende bescherming biedt.

Let op het gebruikte materiaal

  • De twee meest gebruikte materialen voor fietshelmen zijn polystyreen en polycarbonaat. Polystyreen is een lichtgewicht, schuimachtig materiaal dat vaak wordt gebruikt in de constructie van sportuitrusting. Het is doeltreffend bij het absorberen van schokken en kan in verschillende vormen worden gegoten.
  • Polycarbonaat is een sterke, doorzichtige kunststof die vaak wordt gebruikt voor kogelbescherming. Het is licht en duurzaam, waardoor het een ideaal materiaal is voor gebruik in veiligheidsuitrusting. Beide materialen zijn doeltreffend om uw hoofd te beschermen bij een val of een botsing.

Let op de europese norm EN-1078

Helmen variëren sterk in prijs . Hoewel de duurste helmen de beste bescherming en functies kunnen bieden, hoef je niet per se veel geld uit te geven om een helm van goede kwaliteit te krijgen. Er zijn veel betaalbare helmen op de markt die nog steeds zal houden u veilig en comfortabel tijdens het rijden.

Als je een fietshelm koopt moet je er altijd op letten dat deze voldoet aan de Europese norm EN-1078

3De Europese veiligheidsnorm EN-1078 is een reeks richtlijnen waaraan alle fietshelmen moeten voldoen om in Europa te mogen worden verkocht. De normen hebben betrekking op zaken als schokbestendigheid, pasvorm en ventilatie. Alle helmen die in Europa worden verkocht, moeten zijn gecertificeerd volgens EN-1078 om te garanderen dat ze voldoende bescherming bieden.

Een fietshelm kan je extra bescherming bieden bij een ongeval of valpartij. Een goed passende helm helpt uw hoofd te beschermen tegen schokken en vermindert het risico op ernstig letsel. Het dragen van een helm is geen garantie dat u geen letsel oploopt bij een val of botsing, maar het kan uw risico op ernstig hoofdletsel wel aanzienlijk verkleinen. Besteed ook de nodige aandacht aan het onderhoud van je helm. Een helm die versleten is biedt uiteraard een minder goede bescherming.

Voor een uitgebreide uitleg over fietshelmen verwijzen we je graag door naar ons hoofdartikel De complete gids voor helmen voor fietsers