Wat is de beste fietshelm?

Wat is de beste fietshelm? Er zijn heel wat soorten helmen te verkrijgen. Vooraleer je je keuze maakt qua merk en kleuren denk je best even na. Wat is er voor jou echt van tel?

Hieronder vind je 12 zaken die belangrijk zijn om de beste fietshelm te kiezen.

1 – Schokabsorberend vermogen

De belangrijkste taak van een fietshelm is de schok opvangen wanneer je valt. Daarom is het belangrijk dat je een fietshelm koopt met een hoog schokabsorberend vermogen. Voor dit schokabsorberend vermogen zijn er Europese standaarden uitgewerkt. Gehomologeerde fietshelmen voldoen aan de standaard EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderhelmen. Dat betekent dat elke helm een zeker niveau van veiligheid biedt. Toch zijn er op het vlak van veiligheid nog aanzienlijke verschillen tussen de verschillende helmen.

2 – Stevig op het hoofd

Een goeie fietshelm moet ook goed op je hoofd zitten.  Je mag een fietshelm kopen met het allerhoogste schokabsorberend vermogen, wanneer die niet goed op je hoofd zit zal die onvoldoende bescherming bieden. De beste fietshelm zit goed en verschuift niet. Als je met je hoofd schudt mag de fietshelm niet weg en weer gaan.

3 – Uitgebreide bescherming

De beste fietshelm beschermt niet alleen de bovenkant van je schedel ook je voorhoofd en je slapen moeten bedekt zijn. Duurdere fietshelmen bieden vaak ook een extra bescherming onder de vorm van MIPS fietshelm technologie.

4  – Gemakkelijk af te stellen

wat is de beste fietshelmEen goeie fietshelm beschikt ook over goed regelbare bandjes. Het is belangrijk dat je de riemen van je fietshelm goed kan afstellen.  De helm moet stevig vastzitten om op die manier je hoofd te beschermen. Je mag natuurlijk ook niet het gevoel krijgen dat je met je hoofd in een bankschroef zit. Omdat iedereen anders is is het belangrijk dat je de bandjes goed moet kunnen afstellen. Een helm zou in normale omstandigheden moeten blijven zitten zonder de hulp van de riempjes. Ze zijn nodig om te voorkomen dat de helm afvalt bij een ongeval.

5 -Magneetsluiting

Een riemgesp met magneetsluiting is een comfortabele optie. Daarmee kan je de fietshelm gemakkelijk opzetten en uitdoen. Bovendien zijn ze gemakkelijk te gebruiken met handschoenen. Fietshelmen voor kinderen hebben sowieso een andere bevestiging voor de kinband. Om verstikkingsgevaar te vermijden komt de kinband los als de helm ergens vast komt te zitten.

6 – de beste helm is goed zichtbaar

Veiligheid is belangrijk in het verkeer. Daarom is het altijd interessant om een fietshelm te kiezen in een lichte kleur. Nog beter is een model dat uitgerust is met reflectoren en zelfs eventueel een ingebouwd achterlicht heeft. Zeker bij slechte weersomstandigheden kan je niet zichtbaar genoeg zijn. Vandaar dat een wat meer opvallende fietshelm te verkiezen is boven een zwart model.

De beste helm heeft een goed zichtbare kleur of reflecterende elementen. Daarmee is deze een extra hulp om veilig de weg op te gaan.

7 – Comfortabel

Een fietshelm moet ook comfortabel op je hoofd zitten. Net omdat een fietshelm niet verplicht is zal je niet geneigd zijn om een helm te dragen die ongemakkelijk op je hoofd staat. Een fietshelm van lichte maar goed absorberende materialen is daarvoor ideaal. De beste fietshelm is een helm die veilig is én die je zonder ongemak kan dragen.

8 – Openingen voor ventilatie

Om te vermijden dat je hoofd oververhit raakt is het ook aan te raden om een fietshelm te nemen die beschikt over ventilatiegaten. Daardoor kan het zweet gemakkelijker weg, zeker bij warme temperaturen. Hoe meer ventilatieopeningen, hoe beter je hoofdhuid kan ademen en afkoelen. Fietsers die zware inspanningen leveren, zoals mountainbikers en racefietsers, willen meestal meer ventilatieopeningen dan een doorsnee fietsen die het rustig houdt.

Zijn meer ventilatiegaten in een fietshelm beter de veiligheid? Grote of meerdere ventilatieopeningen kunnen het contact tussen de helm en het hoofd verminderen. Daardoor zakt  het vermogen van de helm om de impact van een val te verdelen.

9 – Verwijderbaar vizier

Verwijderbaar/verstelbaar vizier: als je graag wilt dat je helm een vizier heeft, is het uiterst handig dat je het gemakkelijk kunt verstellen of verwijderen.

10 – Gewicht

Gewicht is een factor die vooral belangrijk is voor sportieve fietsers. Toch is het ook voor recreatieve fietsers aangenaam om geen al te zware fietshelm op het hoofd te hebben. In elke categorie zijn de duurdere modellen doorgaans lichter dan de instapmodellen.

11 – De beste helm verschilt per type fietser

Er is niet één helm waarvan je kan zeggen dat de onder alle omstandigheden DE beste fietshelm is. Voor gewoon stadsverkeer zal je een ander type fietshelm kiezen dan een mountainbiker of een sportieveling op een racefiets.  Een standaard fietshelm die je hoofd, slapen en voorhoofd goed beschermen is voldoende. Je hoeft geen mountainbike of racefiets helm aan te schaffen. Deze types zijn anders ontworpen omdat de eisen  van de gebruikers anders zijn:

  • Mountainbike helmen bedekken meer van de achterkant van je hoofd. De beste helmen worden meestal geleverd met een groter vizier om je tegen de zon en zaken zoals regen en boomtakken te beschermen. Sommige mountainbike helmen hebben ook een kinbeschermer.
  • Racefiets helmen zijn ontworpen voor wielrenners waarbij vooral snelheid van belang is. De beste fietshelm voor deze sportieveling is daarom licht en aerodynamisch.  De meeste modellen zijn niet uitgerust met een afsluitbaar vizier. Ze hebben meestal ook grotere ventilatiepatronen die je afkoelen als je kilometers maakt.

12 – Integratie van verlichting en camera

Als je een voorlamp, achterlicht of GoPro op je helm wilt bevestigen, wil je er zeker van zijn dat het ontwerp van je helm daarvoor geschikt is. Sommige helmen zijn zo ontworpen dat je er een houder op kunt klikken voor een actiecamera of een lampje.