Welke maat fietshelm heb ik nodig?

Het is erg belangrijk om de juiste maat fietshelm te kiezen. Als de helm te groot is, zal hij je hoofd bij een val niet goed beschermen. Als de helm te klein is, zit hij oncomfortabel en blijft hij bij een val misschien niet goed zitten. De vraag Welke maat fietshelm heb ik nodig? is dus een heel belangrijke.

Naast de juiste maat van fietshelm is ook het materiaal en de veiligheidsnormen belangrijk. Helmen voor fietsers worden gemaakt uit heel wat verschillende materialen.  Dat heeft zijn invloed op het draagcomfort en de prijs.  Fietshelmen die in Europa worden verkocht moeten ook voldoen Aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Er zijn dus heel wat zaken waar je moet op letten.

Voor een uitgebreide uitleg over fietshelmen verwijzen we je graag door naar ons hoofdartikel Wat is de beste fietshelm?

De omtrek van je hoofd meten

Om te weten welke maat helm je nodig hebt, meet je de omtrek van je hoofd met een meetlint. Helmen hebben meestal de maten extra small, medium of large en extra large. Die maten verschillen van fabrikant tot fabrikant. Wat bij de ene een medium helm is kan bij de andere een large zijn. Je moet de omtrek van je hoofd dus altijd vergelijken met de maattabel van het merk waarvan je de helm wilt kopen.

2Let ook op als je je oude fietshelm willen vervangen door een nieuw exemplaar. Als je oude helm bijvoorbeeld een large is betekent dit niet automatisch dat elke nieuwe fietshelm die je wil kopen ook een large zal moeten zijn. Zeker als je overgaat naar een ander merk kan je hier eigenlijk geen rekening mee houden. Je zal voor je nieuwe fietshelm ook opnieuw de omtrek van je hoofd moeten meten en kijken naar de corresponderende tabel van de helmfabrikant.

Als je eenmaal je helmmaat hebt bepaald, is het belangrijk dat je de pasvorm van de helm zo aanpast dat hij goed zit, maar niet te strak. De helm moet recht op uw hoofd zitten, en de riempjes moeten zo worden geplaatst dat de helm niet naar voren of naar achteren helt. Je moet twee vingers tussen het riempje en je kin kunnen steken.

De riempjes van de helm moeten ook zo worden afgesteld dat ze strak genoeg zitten om de helm niet op je hoofd te laten bewegen, maar niet zo strak dat ze oncomfortabel zijn.

Wanneer je de helm goed hebt afgesteld, is het tijd om hem uit te testen. Controleer eerst of je goed uit onder de helm door kunt kijken. Probeer vervolgens de helm van voren en van achteren op en van je hoofd te duwen. Als de helm meer dan een centimeter verschuift, zit hij te los en moet hij worden aangepast.

Zodra je de juiste maat van helm hebt zal die goed en comfortabel aansluiten, is het tijd om een ritje te gaan maken!

Een juiste maat fietshelm zorgt voor meer veiligheid

Je vraagt je misschien wel af of je echt wel een fietshelm nodig hebt. Een fietshelm is in België niet verplicht voor een gewone fiets en een standaard elektrische fiets. Toch kan je overwegen om er één te dragen. Een fietshelm is een extra bescherming in geval van een ongeval of valpartij.

3Helmen voor fietsers zijn ontworpen om je hoofd te beschermen als je ten val komt. Ze zijn gemaakt van harde materialen die de kracht van de impact helpen afvoeren en ernstig letsel, waaronder schedelbreuken en hersenletsel, kunnen helpen voorkomen.

Hoewel geen enkele helm bescherming tegen alle mogelijke verwondingen kan garanderen, kan het dragen van de juiste maat van fietshelm het risico op hoofdletsel bij een val of botsing aanzienlijk verminderen.

Fietshelmen van verschillende materialen

Helmen voor fietsers worden doorgaans gemaakt van een of meer van de volgende materialen:

  • Hard plastic: Hard plastic is het meest gebruikte materiaal voor fietshelmen. Het is duurzaam en relatief goedkoop, waardoor het een goede keuze is voor budgetbewuste shoppers.
  • Zacht schuim: Zacht schuim wordt in sommige helmen gebruikt om extra bescherming te bieden. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met hard plastic om een helm te maken die zowel duurzaam als beschermend is.
  • Composietmaterialen: Composietmaterialen, zoals koolstofvezel, worden soms gebruikt in fietshelmen. Deze materialen zijn licht van gewicht en sterk, waardoor ze een goede keuze zijn voor race- of prestatiegerichte rijders.

Welke maat van fietshelm je ook nodig hebt, je vindt zeker een helm die gemaakt is uit het materiaal van je keuze.

Europese normen voor fietshelmen

Het is logisch dat je eerst wilt weten welke maat fietshelm je nodig hebt. De juiste maat zorgt voor meer veiligheid. Toch is het belangrijk om na te naar of je nieuwe fietshelm ook degelijk is getest.

Eenmaal je weet welke maat van fietshelm je nodig hebt kan je uitkijken naar een exemplaar dat voldoet aan de Europese  richtlijnen.

Je kan via het internet wereldwijd een fietshelm komen. De prijs is misschien verleidelijk maar je niet altijd zeker dat het om een degelijke helm gaat. Er zijn bijvoorbeeld helmen die volledig van zacht schuim zijn gemaakt. Deze helmen zijn doorgaans betaalbaarder dan die van hard plastic of composietmaterialen, maar bieden bij een val of botsing mogelijk niet zoveel bescherming.

Fietshelmen die in Europa worden verkocht moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN-1078 voor fietshelmen.

Deze Europese veiligheidsnorm EN-1078 is een reeks richtlijnen die fabrikanten van fietshelmen moeten volgen om ervoor te zorgen dat hun producten aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Deze normen omvatten eisen voor de in de helm gebruikte materialen, de maat en de pasvorm van de helm, en het beschermingsniveau dat de helm biedt.

Om als EN-1078 conform te worden gecertificeerd, moet een helm een reeks tests ondergaan waarbij verschillende soorten schokken worden gesimuleerd. Deze tests helpen te garanderen dat de helm voldoende bescherming biedt bij een val of botsing.

Meer info over fietshelmen? Lees zeker ons hoofdartikel over fietshelmen.