Fietshelm met MIPS

Als het op fietsen aankomt, is veiligheid altijd een topprioriteit. En een van de belangrijkste veiligheidsuitrustingen voor fietsers is een helm. Fietshelmen zijn ontworpen om fietsers te beschermen tegen hoofdletsel bij een val of botsing. Een van de laatste innovaties in het ontwerp van fietshelmen is de fietshelm met MIPS.

Een fietshelm met MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Het is een laag met lage wrijving die aan sommige helmen is toegevoegd om de rotatiekrachten op de hersenen bij een botsing te helpen verminderen. MIPS technologie werkt door de fietshelm met MIPS tijdens een val of botsing lichtjes op je hoofd te laten roteren. Deze beweging helpt de rotatiekrachten te verminderen die op de hersenen kunnen worden overgedragen en ernstig letsel kunnen veroorzaken.

MIPS-technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in motorfiets- en sneeuwsporthelmen, maar wordt nu ook gebruikt in sommige fietshelmen. Met MIPS uitgeruste helmen zijn ontworpen om de rotatiekrachten op de hersenen te verminderen die bij bepaalde soorten ongevallen kunnen optreden.

Een fietshelm met MIPS kopen?

Een belangrijke opmerking: er zijn meer zaken om op te letten bij de aankoop van een fietshelm. Waar moet je op letten als je een nieuwe helm koopt? Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

  1. Zorg ervoor dat de helm goed past. Een goede pasvorm is essentieel voor de effectiviteit van elke helm.
  2. Kijk voor een helm die is gecertificeerd door een onafhankelijk testlaboratorium. Zo weet u zeker dat de helm aan hoge veiligheidsnormen voldoet.
  3. Kies een helm met de eigenschappen die u nodig hebt. Als je bijvoorbeeld in nat weer rijdt, wil je een helm met goede ventilatie om je hoofd koel te houden.
  4. Zorg ervoor dat u de helm test voordat u hem koopt. In veel winkels kun je de helm uitproberen, zodat je kunt zien hoe hij aanvoelt.
  5. MIPS is slechts een van de vele veiligheidstechnologieën op de markt. Sommige bedrijven bieden nu helmen met een soortgelijke technologie die volgens hen net zo effectief is bij het verminderen van rotatiekrachten.

Waarom een fietshelm met MIPS dragen?

fietshelm met MIPSHet dragen van een MIPS-fietshelm kan volgens sommige schattingen het risico op een hersenschudding met wel 50% verminderen. MIPS is een acroniem voor Multi-directional Impact Protection System, en het is een technologie die is ontworpen om de rotatie krachten die kunnen optreden bij bepaalde soorten impacts te verminderen. Dit betekent dat fietshelmen met MIPS een betere bescherming bieden bij bepaalde soorten botsingen, zoals die waarbij de berijder onder een hoek valt of zijn hoofd op een hard oppervlak stoot.

Uit een in het Journal of Neurosurgery gepubliceerde studie blijkt dat het dragen van een fietshelm met MIPS het risico op het oplopen van een hersenschudding met wel 50% vermindert. Er is ook minder kans op hersenletsel: Uit een studie gepubliceerd in de Annals of Emergency Medicine bleek dat het dragen van een MIPS-helm het risico op het oplopen van hersenletsel met 52% verminderde.

Zijn gewone fietshelmen zonder MIPS veilig genoeg?

Ja, gewone fietshelmen zonder MIPS zijn nog steeds veilig genoeg. Dit op voorwaarde dat ze over een Europese goedkeuring beschikken. Ze bieden echter niet hetzelfde beschermingsniveau als een fietshelm met MIPS. Dat komt omdat gewone helmen ontworpen zijn om te beschermen tegen lineaire krachten, terwijl MIPS helmen ontworpen zijn om te beschermen tegen zowel lineaire als rotationele krachten.