Welke fietshelm voor een kind?

Met een fietshelm kind of volwassene beschermen bij een valpartij? Een zeer goed idee, en zeker voor kinderen. Omdat je je kind maximaal wil beschermen wil je zeker zijn van een goede kinderhelm. Lees dan zeker dit artikel zeker door.

Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Straatsburg blijkt duidelijk dat de ene fietshelm de andere niet is. Alle kinderhelmen die hier verkocht worden hebben de Europese homologatie EN-1080. Toch zijn er grote verschillen op het vlak van veiligheid. Wil je écht een goede fietshelm voor je kind? Lees dan vooral verder!

Waarom loopt kinderen meer gevaar?

Een fietshelm is in België niet verplicht, ook niet voor kinderen. Toch zijn er heel wat adviezen om een kind altijd een fietshelm te laten dragen. Zowel de fietsersbond als dokters van de Universiteit van Antwerpen zijn bijvoorbeeld voorstanders van een kinderhelm tijdens het fietsen. Kinderen lopen tenslotte meer risico.

  • Het hoofd van een kind is groter in verhouding tot het lichaam dan van een volwassene. Daarom hebben ze meer kans om op hun hoofd terecht te komen bij een valpartij.
  • Kinderen missen ook nog de motoriek en vaardigheden om altijd goed overeind te blijven. Ook dat maakt de kans op een val groter.

Kinderhelmen hebben vaak een vizier om de ogen tegen de zon te beschermen, veel ventilatieopeningen om ze koel te houden en veel verstelmogelijkheden om de juiste pasvorm te krijgen.

Kinderen een helm laten dragen kan soms een uitdaging zijn, dus het is belangrijk om te beginnen met een helm die ze leuk vinden. Keuze is er genoeg. Veiligheid, comfort en coole kleuren zijn de primaire doelen in deze categorie.

Je kan een fietshelm kopen voor alle leeftijden. Van peuters tot vroege tieners, goede kinderfietshelmen zijn ontworpen volgens dezelfde principes als een helm voor volwassene.

Een kinderfietshelm ‘op de groei’ kopen?

Kledij of schoenen durven ouders wel eens wat te groot nemen. Zo hebben de kinderen er langer genot van. Hier geldt dit niet! Als je een kinderhelm koopt mag je die niet op de groei kopen. Een slecht passende helm helpt immers niet bij een ongeluk. Het is belangrijk om een fietshelm te kiezen die nu goed zit.

Wat zeggen de experts over de kinderhelm?

Als je in Europa een fietshelm voor een kind  of volwassene koopt moet die voldoen aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Doorstaat de helm de test dan krijgt die zijn goedkeuring EN-1080. In de praktijk gebeurt de test als volgt: de helm valt loodrecht naar beneden op een egaal oppervlak. Dit is echter niet altijd hoe een valpartij er in de praktijk uitziet.

Als een volwassene of een kind met de fiets valt zal het hoofd bij het neerkomen vaak naar links of rechts draaien. De meeste valpartijen zijn bovendien zijdelings. De testen die Europa uitvoert houden hier geen rekening mee. Diverse experten vinden dat de normen voor een fietshelm, en zeker voor kinderen, gerust strenger zouden mogen. Vooral tegen een zijdelingse val tegen een obstakel komen fietshelmen voor kinderen en volwassenen te kort.

Volgens verschillende onderzoekers is de Europese norm voor fietshelmen niet afdoende. Hij is ook minder streng dan de normen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Australië. Verschillende organisaties roepen daarom op om de Europese kwaliteitsnorm van fietshelmen te verbeteren. (bron)

De strengere Certimoov-test voor een fietshelm kind

De universiteit van Straatsburg in Frankrijk heeft een strengere procedure uitgewerkt om de veiligheid van fietshelmen te checken. Deze heet de Certimoov-methode. Ze wordt uitgevoerd in het ICube1 laboratorium van de universiteit. Aan de hand van hun testen delen ze de fietshelm voor kinderen en volwassenen in volgens hun veiligheidsniveau. Het overzicht kan je op hun website bekijken.

Drie vaststellingen die meteen opvallen:

  • Alle kinderhelmen hebben het Europese veiligheidscertificaat. Toch geven de testen grote verschillen op het vlak van veiligheid tussen de verschillende fietshelmen voor kinderen.
  • Bij goedkope helmen zijn de resultaten zeer uiteenlopend: van twee sterren tot vier sterren (het maximum haalbare is vijf).
  • Duurdere helmen halen in het algemeen wel hogere scores. Een duurdere kinderhelm is dus vaker veiliger.