Elektrische fiets kopen

Elektrische fiets kopen

Inhoud artikel

Een elektrische fiets kopen die bij je past

Elektrische fietsen bestaan in veel maten en kleuren. Dan hebben we het niet alleen over de visuele afwerking. Technisch zijn er heel wat verschillen tussen de diverse e-bikes. De elektrische motor kan het voorwiel of het achterwiel aandrijven terwijl andere modellen zijn uitgerust met een middenmotor. Die motors komen bovendien in meerdere wattages. Bij de versnellingen onderscheiden we de naafversnelling en de derailleur.

Een elektrische fiets kopen is één zaak. Daar houdt het qua keuze niet mee op. Je krijgt ook nog een waaier aan batterijen voorgeschoteld. Tot slot kan je nog je eigen selectie maken uit het aanbod aan toebehoren zoals smartphone-houders, drinkbussen, fietszakken en zadels. Zoals online als in de fietsenwinkel is er keuze te over.

Je merkt het, de ene elektrische fiets is duidelijk de andere niet.

We geven je op onze website graag een overzicht van de verschillende aspecten van de elektrische fiets. Meer info over specifieke elementen vind je op de detailpagina’s:

  • Soorten elektrische motor op de e-bike
  • Vermogen van de motor
  • Soorten versnellingen
  • Soorten batterijen
  • Populaire accessoires

Al deze elementen hebben hun invloed op de kostprijs van de e-bike. Dit is een belangrijke reden waarom er grote prijsverschillen zijn tussen verschillende merken en reeksen. De technische specificatie, de afwerkingskwaliteit en de extra opties maken hierbij het verschil. Een elektrische fiets kopen betekent dat je met heel wat zaken rekening moet houden.

Elke type uitrusting heeft zijn voor- en nadelen. Een fiets met de motor op het voorwiel is bijvoorbeeld goedkoper dan een model met een motor in het midden of achteraan. Betekent dit dat je de allerduurste elektrische fiets moet kopen om zeker te zijn van rijcomfort en een lange levensduur? Helemaal niet. Er zijn heel wat interessante modellen op de markt die meer dan degelijk zijn én toch uitermate betaalbaar.

Veel hangt af van de manier en de intensiteit waarmee je jouw e-bike gaat gebruiken. De ene persoon gebruikt zijn fiets voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Daarmee legt hij heel wat kilometers af onder alle weersomstandigheden. Een andere persoon rijdt er maar occasioneel mee op een vrije dag wanneer de zon schijnt. De afgelegde kilometers en slijtage blijven beperkt. Allebei zullen ze zeker een model vinden dat aan hun wensen voldoet. Zeker als je rekening houdt met de tips en adviezen die we op onze website meegeven!


Elektrische fiets kopen aankoop van e-bikeJe vindt op onze website heel wat detailinfo over de verschillenden aspecten van de elektrische fiets. Van algemene info over e-bikes tot mooie fietsroutes. Wil je een elektrische fiets kopen in de nabije toekomst? Lees zeker onze artikels over batterijen, plaats en vermogen van de elektromotor, verschillende soorten zadels, rotatie- en krachtsensoren.


Een elektrische fiets kopen in 4 stappen

1 – Welke type fiets heb jij nodig?

Tegenwoordig komen elektrische fietsen in heel wat kleuren en smaken. Waar je vroeger de klassieke stadsfiets had voor dames en heren heb je nu een heel scala aan mogelijkheden.  Wat er daarbij een rol speelt: je kan een elektrische fiets kopen die wat zwaarder is. Je hebt tenslotte de elektromotor die je altijd een duwtje in de rug heeft. Fabrikanten spelen daarop in. Ze kunnen het zich dus permitteren om fietsen te maken die wat meer gewicht hebben. Dat geeft veel meer mogelijkheden qua design en uitrusting.

Om die reden zie je in het straatbeeld steeds meer verschillende fietsen. Dat is dan ook de eerste keuze die je voor jezelf moet maken. Waarvoor ga ik de fiets gebruiken? Is het een gewone e-bike waarmee je je van punt A naar b wil verplaatsen? Wil je ook je kinderen kunnen meenemen op de fiets? Is het ook de bedoeling om veel boodschappen of bagage te vervoeren? Je vindt op de markt altijd wel een model dat aan je behoefte beantwoordt. Je kan een elektrische fiets kopen met vooraan een grote laadbak of plaats voor je kinderen. Er zijn modellen met meerdere kinderstoeltjes.

Een elektrische fiets koop je niet alleen om praktische redenen zijn ook sportievelingen die hun mountainbike of racefiets uitrusten met een elektromotor. Ook als je dergelijk type gebruiker bent vind je zeker je gading in het huidige aanbod.

Het is belangrijk dat je een elektrische fiets koopt die past bij je levensstijl. Het heeft geen zin om een elektrische mountainbike te kopen als je vooral in de stad op verharde wegen rijdt. Net zoals je geen racefiets nodig hebt als je vooral de kinderen van school wil halen.

Kies dus een fiets die past bij de overgrote meerderheid van je activiteiten. Dat is ook de gemakkelijkste manier om je budget in evenwicht te houden. Je hoeft niet meer geld uit te geven dan nodig. Je hebt voor gewoon gebruik geen fiets nodig die gemaakt is uit het dure titanium.

2 – Wat is je budget?

De eerste stap is dus weten welke fiets je nodig hebt. Heb je daar een goed idee van dan kan je kijken welke fietsen er in je budget passen. Fietsen bestaan er in alle prijsklassen. Je bent op onze website heel wat informatie over voor- en nadelen van verschillende materialen, types elektromotor, soorten batterijen en dergelijke meer. Een elektrische fiets kopen betekent niet dat je een fortuin moet uitgeven om een degelijk exemplaar te bemachtigen.

  • De gemiddelde prijs van elektrische fietsen in België draait rond de €2500. Is dit voor jou te duur? Weet dat er ook goede oplossingen zijn die een stuk minder kosten.
  • Je kan ook overwegen om een lening voor je fiets af te sluiten en dergelijke fietslening kan je gemakkelijk online aanvragen.
  • Gebruik je je elektrische fiets voor woon-werkverkeer? Praat dan eens met je werkgever. Er bestaan interessante formules in verband met fietsleasing. Deze vorm van leasing is zowel interessant voor de werkgever als voor de werknemer

3 – Welk fietszadel?

Je weet welk type fiets je wilt? Je hebt je budget bepaald? Dan is het tijd om concreet op zoek te gaan naar het rijwiel van je dromen. Mensen die een elektrische fiets kopen stalen zich al te vaak blind op de vele toebehoren. Op dit moment kan je je beter toeleggen op de fiets zelf en kijken voor een fiets die comfortabel is.

Het moeilijkste daarbij is om het perfecte zadel te vinden. Nogal wat fietsers klagen over zadelpijn. Dat heeft te maken met het feit dat we allemaal een andere lichaamsbouw hebben.  Onze zogenaamde zitbotten hebben niet bij iedereen dezelfde verhoudingen. Daarom is het zeer moeilijk om een zadel te ontwikkelen dat voor iedereen is geschikt. Zowel qua vorm als vulling ervaart iedereen dit anders. De kans zit er dus altijd in dat je een leuke fiets koopt waar je zeer tevreden van bent maar dat het zadel toch niet aan de verwachtingen voldoet

Dat is uiteraard gemakkelijk op te lossen door het zadel te vervangen door een ander en meer geschikt exemplaar. Houd wel rekening mee dat je lichaam tijd heeft om zich aan te passen aan je nieuwe zadel. Oordeel dus niet te snel. Je hebt toch zeker een tiental fietsritten nodig vooraleer je een objectief oordeel kan vellen.

4 – Welke fietsaccessoires?

Elektrische fiets kopen 1Fietsaccessoires zijn er in overvloed. Het is altijd een goed idee om je eerst te concentreren op de aankoop van je fiets zelf. Daarna kan je voor jezelf ondervinden welke toebehoren jij elf nog nuttig vindt. Je kan deze gemakkelijk nadien online bijkopen. Je hebt de kans om rustig de prijzen en specificaties te vergelijken. Mensen die een elektrische fiets kopen gaan in het eerste jaar na de aankoop zeker nog wel wat zaken bijbestellen. Uiteenlopende accessoires zoals een fietstas, laptoptas, bergmandje vooraan of achteraan, smartphonehouder, fietshelm, fietskledij enzovoort. Zaken die je allemaal gemakkelijk via een gespecialiseerde online winkel kan bijbestellen.