Wat is de “EN 1078 norm” voor fietshelmen?

Een fietshelm met de EN 1078 norm is een helm die aan specifieke veiligheidsnormen voldoet die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Deze norm is van toepassing op fietshelmen voor volwassenen die worden verkocht in de EU en stelt eisen aan de prestaties van de helm in geval van een val.

Impact

De EN 1078 norm bepaalt onder andere dat een fietshelm impactbestendig moet zijn. Dit betekent dat de helm in staat moet zijn om de kracht van een val te verminderen en de hersenen te beschermen tegen schade. Hierbij wordt gekeken naar de sterkte van de schaal en de schuimvulling van de helm.

Doordringbaarheid

Daarnaast moet een fietshelm volgens de EN 1078 norm ook penetratiebestendig zijn. Dit houdt in dat de helm in staat moet zijn om een penetratie door scherpe objecten te weerstaan, zoals bijvoorbeeld een tak of een steen. Dit wordt getest door de helm tegen een aantal scherpe objecten te laten vallen en te controleren of de helm hierdoor beschadigd raakt.

Pasvorm

Tot slot moet een fietshelm volgens de EN 1078 norm ook een goede pasvorm hebben. Dit wordt gecontroleerd door te kijken naar de sterkte van het bevestigingssysteem, zoals de riempjes onder de kin en de sluiting aan de achterkant van de helm. Hierdoor moet de helm goed op het hoofd blijven zitten tijdens een val, zodat de bescherming optimaal is.

Een fietshelm die voldoet aan de EN 1078 norm is dus een helm voor volwassenen die aan strenge veiligheidseisen voldoet en die veilig gebruikt kan worden tijdens het fietsen.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een helm die voldoet aan de EN 1078 norm niet per definitie beter of veiliger is dan een helm die aan een andere norm voldoet. Er zijn namelijk verschillende normen waaraan een fietshelm kan voldoen, zoals de CPSC norm in de VS of de AS/NZS norm in Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige fabrikanten kiezen ervoor om hun helmen aan meerdere normen te laten testen, zodat ze in verschillende landen verkocht kunnen worden.

Een helm die aan de EN 1078 norm voldoet is wel aangemerkt als veilig voor gebruik in Europa, en het is altijd aan te raden om een helm te dragen die aan een norm voldoet.

EN 1078 in Nederland en België

2

De helmen die in België en Nederland worden verkocht voldoen aan de EN 1078 norm. Dit is de meest voorkomende norm voor fietshelmen voor volwassenen in Europa en wordt vaak als een minimale veiligheidsnorm beschouwd.

In België en Nederland zijn er controles op de verkoop van fietshelmen, en alleen de helmen die aan de norm voldoen mogen verkocht worden. Dit wordt gecontroleerd door de overheid of door organisaties die zich bezighouden met consumentenbescherming.

Let op voor slijtage aan de helm

Het is belangrijk om te weten dat het alleen voldoen aan de EN 1078 norm niet automatisch betekent dat een fietshelm veilig is voor een volwassene. Er zijn namelijk nog andere factoren die meespelen voor de veiligheid van een helm.

Slijtage van de fietshelm vermindert de betrouwbaar ervan. Daarom is het altijd aan te raden om de helm regelmatig te inspecteren op slijtage of beschadiging.

Norm EN 1080 voor kinderfietshelmen

3

Voor kinderfietshelmen zijn er door Europa ook normen uitgewerkt. Voor fietshelmen voor volwassenen geldt de norm EN 1078. Bij kinderhelmen is de Europese norm EN 1080 van toepassing.

Deze norm is specifiek gericht op de veiligheid van helmen voor kinderen die fietsen. De norm EN 1080 wordt gebruikt in Europa en specificeert de eisen voor impactweerstand, pasvorm, zichtbaarheid en andere veiligheidseisen voor kinderfietshelmen.

De EN 1080 norm bevat specifieke eisen voor zaken zoals de grootte en pasvorm van de helm, die aangepast zijn aan de anatomie van kinderen. De norm is bedoeld om de veiligheid van kinderen te verbeteren tijdens het fietsen. Dit zorgt voor helmen die specifiek ontworpen zijn voor kinderen en hun unieke behoeften.

Meer info over helmen voor kinderen vind je in het artikel: alles over fietshelmen voor kinderen.