7 tips om je fietshelm te onderhouden

Een fietshelm beschermt je hoofd bij een ongeval of val. Het is daarom eerst en vooral belangrijk om een juiste en veilige fietshelm te kiezen. Door de gebruikte materialen gaat ook de beste fietshelm niet eeuwig mee. Na een aantal jaar zal je helm niet meer dezelfde bescherming bieden als in het begin. We hebben hieronder een aantal tips verzameld om je helm zolang mogelijk in topconditie te houden.

Hoe kan je best een fietshelm onderhouden?

  1. Vermijd het gebruik van chemische oplosmiddelen om een helm schoon te maken. Daarin kunnen stoffen zitten die het materiaal van de fietshelm aantasten. Fabrikanten adviseren alleen het gebruik van een zachte doek of spons, plus milde zeep en water. Afneembare kussentjes mogen worden gewassen.
  2. De materialen van een fietshelm houden niet van zweet. Transpiratievocht is slecht voor een fietshelm. Laat het transpiratievocht daarom altijd eerst verdampen. Steek dus nooit je fietshelm ogenblikkelijk na gebruik in een gesloten tas of doos.
  3. Houd je fietshelm zoveel mogelijk weg van het felle zonlicht. Laat je de fietshelm bijvoorbeeld in de auto? Leg die dan in de koffer in plaats van op de achterbank of op de hoedenplank. Zo vermijd je het volle zonlicht dat het materiaal kan aantasten.
  4. Bewaar een helm niet op een zolder, in een garage, in de kofferbak van een auto of op een andere plaats waar zich warmte kan ophopen. Door overmatige warmte kunnen zich belletjes vormen op onderdelen van de helm. Draag geen helm die door hitte is beschadigd.
  5. Heb je de helm gebruikt bij regenweer? Wrijf de helm dan ook eerst droog vooraleer je ze opbergt.
  6. Leen je helm niet uit aan anderen. Je wilt precies weten hoe je helm tijdens zijn levensduur is gebruikt.
  7. Zorg ervoor dat je helm niet kan vallen als je hem opbergt. Een val kan kleine scheurtjes veroorzaken die je niet ziet. Ze maken je helm wel minder veilig.

Meer info over fietshelmen? Lees er alles over op de pagina fietshelmen: de complete gids.