Tweedehands elektrische fiets

Tweedehands elektrische fietsBen je op zoek naar een elektrische fiets? Heb je niet het budget om een nieuwe fiets te kopen? Dan kan je zeker ook eens op zoek gaan naar een goede tweedehands elektrische fiets. Het is niet omdat een e-bike in occasie wordt verkocht dat die slecht zou zijn. Een volledig versleten model is uiteraard niet interessant. Maar je vindt heel wat goede tweedehands fietsen in occasie. Er zijn heel wat redenen waarom eigenaars hun elektrische fiets willen verkopen. Ook als die in perfecte staat is. Enkele courante voorbeelden:

  • Een verandering in de gezinssituatie kan ervoor zorgen dat een bepaald type van elektrische fiets niet meer voldoet. Een gezin dat kinderen krijgt kan zijn gewone elektrische fietsen inwisselen voor een bakfiets of een groter exemplaar met extra kinderzitjes
  • Meer en meer fietsers krijgen een elektrische fiets van hun werkgever. Leasing van een elektrische fiets kan namelijk heel interessant zijn voor zowel de baas als het personeel. Niet iedereen heeft plaats om een extra elektrische fiets te stallen. Het oude exemplaar wordt dan als tweedehands elektrische fiets te koop aangeboden.
  • Fietsers willen soms gewoon eens iets anders. De elektrische fiets mag dan wel nog in perfecte staat zijn, de fietsliefhebber kan toch zin hebben om eens een nieuw exemplaar aan te schaffen. Dat kan er ééntje zijn met enkele nieuwe snufjes of met een cool en modern design.

Als je op zoek bent naar een tweedehands elektrische fiets dan is er dus wel wat keuze. Er worden tenslotte heel wat nieuwe elektrische fietsen verkocht. Dat betekent dat de occasiemarkt groot is. Je vindt dus zeker je gading.

Tweedehands elektrische fiets kopen: 4 tips

Kijk de fiets goed na

  • Als je op zoek bent naar een occasie zijn er toch wel een aantal zaken die je best goed nakijkt. Je wilt tenslotte geen kat in een zak kopen. Vooraleer je dus beslist om de tweedehands e-bike te kopen onderwerp je ze best eerst eens aan een visuele controle.
  • Kijk goed na of alle onderdelen nog goed bevestigd zijn en nog goed functioneren. Zijn er zaken die hersteld moeten worden? Houd dan rekening met de kostprijs ervan. Een kapot achterlicht is gemakkelijk en goedkoop te vervangen door een nieuw exemplaar. Schade of gebreken aan bijvoorbeeld het fietskader zijn een stuk moeilijker te verhelpen. Kijk dus goed alles na, maak ook een testritje op de fiets en luister naar eventueel gerammel.

Via een handelaar of online kopen?

  • Net zoals zowat alles kan je ook je tweedehands elektrische fiets vinden via het internet. Er zijn heel wat online websites waar je terechtkan. Op deze sites zijn meestal zowel privé verkopers als handelaars actief. Dat is belangrijk om er rekening mee te houden dat handelaars in de meeste gevallen verplicht zijn om je gedurende een zekere periode garantie te geven. Een privéverkoper heeft deze garantieplicht niet.
  • Ook bij je lokale fietshandelaar kan je ongetwijfeld terecht voor een occasie e-bike. Het kan dan gaan om fietsen die de verkoper heeft teruggenomen bij aankoop van een nieuwe fiets. Soms zetten mensen hun elektrische fiets ook te koop via een handelaar. Fietsenverkopers in meer toeristisch gelegen gebieden verhuren dikwijls ook elektrische fietsen. Dat betekent dat deze fietsen na een zekere tijd als ex-verhuur fiets in de verkoop worden gezet.
  • Kopen bij een lokale fietsendealer heeft het grote voordeel dat je de fiets vooraf gemakkelijker kan uitproberen. Heb je nadien een klein probleempje met de fiets? De verkoper kan je gemakkelijk helpen. Je fietsenmaker zit niet ver uit de buurt en beschikt over het nodige materiaal en een goed uitgeruste werkplaats. Je kan ook gemakkelijker je keuze maken uit meerdere exemplaren.

Een occasie fietshelm kopen?

  • Bij een tweedehands elektrische fiets worden naast de fiets zelf soms ook wat extra accessoires mee verkocht. We denken dan bijvoorbeeld aan een extra batterij, een fietstas, losse verlichting of een fietshelm. Zijn dit zaken die je kan gebruiken? Dan kan je zeker overwegen om ze bij te kopen.
  • Wat de occasie fietshelm betreft raden we toch aan om voorzichtig te zijn. We hebben op onze website al uitgebreid besproken op welke manier een fietshelm schokken opvangt. Het is daarbij belangrijk om op te merken dat een fietshelm niet eeuwig meegaat. Een fietshelm die al betrokken is geweest in een valpartij is niet meer veilig en zal onvoldoende bescherming bieden. Ook al zie je aan de buitenzijde geen schade aan de helm, het blijft toch aan te raden om voorzichtig te zijn.
  • Een fietshelm kopen doe je dus beter niet in occasie. De helm kan binnenin beschadigd zijn zonder dat je dit aan de buitenzijde kan zien. Bovendien moet een helm ook goed aansluiten op je hoofd. Niet iedereen heeft hetzelfde formaat van hoofd. De kans is dus groot dat de helm die je bij je tweedehands elektrische fiets koopt niet perfect aansluit. Dat is sowieso niet goed voor de veiligheid. Koop daarom je fietshelm altijd nieuw. Lees daarvoor zeker onze tips voor de beste fietshelm.

Batterij van een tweedehandse e-bike

  • Als je gaat kijken naar de kostprijs van een elektrische fiets dan zie je meteen dat de batterij daarin een belangrijke rol speelt. Batterijen zijn duur. Houd er rekening mee dat de batterij van je tweedehands e-bike niet meer nieuw is. Zoals al aangegeven op onze website verliest een batterij over de jaren aan kracht.
  • Als je dus een mooie e-bike ziet staan met een versleten batterij sla je best eerst eens aan het rekenen. Is het de moeite om die fiets te kopen? Je moet er de kostprijs van een nieuwe batterij nog bijrekenen. Je kan wel wat besparen door de oude batterij te reviseren.
  • Kijk ook na of de batterij voldoet aan jouw manier van fietsen. De ene batterij is de andere niet. Er zijn nogal wat verschillen in sterkte en kwaliteit. Dat speelt een grote rol in de afstand die kan afleggen met een volle batterij.
  • Check zeker de batterij van een tweedehands elektrische fiets goed na vooraleer je tot aankoop overgaat. Als je na een paar maanden rijden opmerkt dat je batterij zijn beste tijd heeft gehad moet je ze vervangen. En dat is een extra kost die niet te onderschatten is.