Is een fietshelm verplicht in België?

Heel wat mensen stellen zich de vraag: “Is een fietshelm verplicht in België als je met een elektrische fiets rijdt?”. Een goede vraag. Elektrische fietsen geven je de mogelijkheid om een stuk sneller te rijden dan met een gewone fiets. Het zou daarom niet onlogisch zijn dat de wetgever fietsers verplicht om een fietshelm te dragen. Je kan je wel voorstellen dat je meer kans hebt op een hoofdletsel als je met een snellere e-bike tegen de grond smakt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen:

Een fietshelm is in België niet verplicht voor elektrische fietsen met een trapondersteuning tot 25 km/uur. Met een Speed pedelec met een trapondersteuning tot 45 km/uur ben je wel verplicht om een gehomologeerde fietshelm of bromfietshelm te dragen.

Wie draagt er een fietshelm?

Als je met de fiets rijdt ben je dus niet verplicht om in België een helm te dragen. Toch is een een goed idee. Er is altijd de kans op een valpartij en dan geeft een fietshelm je toch een extra bescherming. Ze zijn ook verkrijgbaar in heel wat maten en kleuren en fietshelmen hoeven ook helemaal niet zoveel te kosten. Ondanks de beperkte kostprijs zien we dat er heel wat mensen zijn die weinig of nooit een fietshelm dragen.

Hoeveel mensen dragen effectief een helm? Uit onderstaande enquête van Fietsberaad blijkt dat slechts 16% van de fietsers altijd een fietshelm draagt. Deze helm is vooral goed ingeburgerd bij gezinnen met jonge kinderen.


Enquête: draag je een fietshelm?

20182020
Nooit64%64%
Soms21%19%
Altijd15%16%

Bron: Fietsberaad.be – fietsdna2020


Tegenstanders van de fietshelm

Een fietshelm verhoogt de veiligheid. Toch zijn er heel wat discussies of een fietshelm verplicht moet worden in België. Er zijn voor- en tegenstanders die allebei hun argumenten over de fietshelm aanhalen.

Ook de Fietsersbond is niet te vinden voor een verplichte fietshelm. “Het dragen van een fietshelm is niet verplicht in België en de Fietsersbond staat erop dat dit zo blijft. Voor specifieke groepen zoals kinderen, ouderen en wielertoeristen is een fietshelm wel aan te raden.”

Het is net belangrijk dat meer en meer mensen de fiets nemen. We hebben op onze website al dikwijls de voordelen van fietsen en elektrische fietsen besproken. Als we wat vaker de auto laten staan is dat beter voor het milieu. Als fietser werk je aan je conditie en dat komt je lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede. De fiets moet dus gestimuleerd worden als het vervoermiddel van de toekomst. Daar wringt het schoentje bij de tegenstanders. Ze vrezen dat de verplichting om een fietshelm te dragen het aantal verplaatsingen per fiets zal doen dalen.

De mensen verplichten een helm te dragen zou een negatief effect kunnen hebben op het aantal fietsers.

Voorstanders

Voorstanders van een fietshelm wezen vooral op het veiligheidsaspect. Bij een ongeval  of valpartij met de fiets ben je beter beschermd tegen een hoofdletsel. Dat lijkt niet alleen logisch, het wordt ook bevestigd door deze internationale studie over de veiligheid van de fietshelm:

  • Het gebruik van fietshelmen bleek het hoofdletsel met 48%, het ernstig hoofdletsel met 60%, het traumatisch hersenletsel met 53%, het gezichtsletsel met 23% en het totaal aantal omgekomen of ernstig gewonde fietsers met 34% te verminderen.
  • De resultaten wijzen er niet op dat fietshelm effecten verschillend zijn tussen volwassen fietsers en kinderen.
  • Samenvattend suggereren de resultaten dat het dragen van een helm tijdens het fietsen sterk aan te bevelen is, vooral in situaties met een verhoogd risico op enkelvoudige fietsongevallen, zoals op gladde of ijzige wegen.

Ook volgens de Universiteit van Antwerpen is een verplichte fietshelm in België een goed idee. Zeker voor kinderen. Maar ook voor fietsers op een elektrische fiets. Door de hogere snelheid is de impact bij een ongeval groter. Dat leidt tot meer ernstige letsels.

Is een fietshelm verplicht in België? Neen, maar wel veilig!

Je bent vrij om dus zelf een keuze te maken of je een fietshelm zal dragen of niet. We geven op onze website heel wat tips om veilig te fietsen. Een fietshelm dragen is daar één van.

Een fietshelm is in België niet verplicht. Het ziet er ook niet naar uit dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Een fietshelm is wel veiliger.

is een fietshelm verplicht in Belgie op elektrische fiets Elektrische fietsen rijden sneller dan een traditionele fiets. Zeker wanneer je in het begin met een e-bike rijdt bestaat de kans dat je de snelheid waarmee je rijdt niet altijd goed inschat. Een elektrische fiets is zwaarder en heeft een langere remafstand. Vooral op regenachtige dagen is het daarom belangrijk extra voorzichtig te zijn. Een fietshelm dragen is dan een mooie meerwaarde

Is een fietshelm verplicht in België ? Neen, maar je mag er gerust voor kiezen om zelf je eigen veiligheid voorop te stellen. Met een fietshelm  loop je minder risico op een hoofdletsel. Zeker voor personen waarbij het risico op een valpartij hoger ligt is het dus een zeer goed idee. We denken daarbij aan kinderen of oudere personen die de fiets nemen.