Over elektrische fietsen…

elektrische fietsen

Inhoud artikel

Elektrische fietsen: vragen van beginners

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is in principe een gewone traditionele fiets waar een elektrische motor wordt aan toegevoegd. Die motor geeft je trapondersteuning waarmee je sneller en gemakkelijker kan fietsen.

Wat is trapondersteuning?

Een elektrische fiets kan dus niet rijden zonder dat je zelf mee trapt. Er is geen gashendel die je kan openzetten waardoor de fiets op zichzelf rijdt. Je moet zelf blijven trappen. Op het moment dat je trapt geeft de motor extra kracht. Daardoor ga je sneller vooruit of heb je meer power om bijvoorbeeld een helling op te rijden of om te fietsen bij tegenwind.

Blijft de trapondersteuning altijd actief?

Als je begint met trappen slaat de motor aan. Als je remt of stopt met trappen stopt de motor. In België en vele andere Europese landen slaat de motor af als je 25 km/uur bereikt. Je kan nog wel harder rijden als je er zelf in slaagt om hard genoeg te trappen. Zakt je snelheid opnieuw onder de 25 km/uur dan slaat de motor opnieuw aan. Voor de snellere Speed Pedelec gaat de trapondersteuning mee tot 45 km/uur.

Wat met de fietsbatterij?

Net zoals elke elektrisch toestel heeft de elektromotor stroom nodig. Deze stroom wordt geleverd door de fietsbatterij. Deze fietsbatterij kan op verschillende plaatsen worden ingewerkt in de e-bike. De batterij kan je bij de meeste modellen gemakkelijk van de fiets halen om deze op te laden.

Wat wordt bedoeld met rijbereik van de batterij?

Met rijbereik bedoelen we de totale afstand die je kan afleggen met een volle batterij. Je vertrekt thuis met een opgeladen accu. Hoeveel kilometer kan je dan rijden vooraleer je batterij volledig leeg is? Dit is wat we het rijbereik of actieradius noemen.

Wat is het rijbereik van een volle batterij?

Dit is zowat de meest gestelde vraag. Begrijpelijk, want het is een hele belangrijke. Zeker tijdens lange tochten wil je vermijden om geconfronteerd te worden met een lege fietsaccu. Toch is het moeilijk om vooraf te voorspellen hoever je zal kunnen fietsen met een batterij. Dat hangt af van heel wat factoren. Je vindt hierover meer info in het volgende artikel. Je zal merken dat het rijbereik van heel wat factoren afhangt. De weersomstandigheden, je rijstijl, je bandendruk en op welke manier je gewoonlijk je batterij bijlaadt.

Zijn er grote verschillen met een gewone fiets?

Een elektrische fiets heeft een elektromotor, een batterij en een kleine boordcomputer. Dat zijn eigenlijk de voornaamste verschillen met een gewone fiets. Goedkopere elektrische fietsen verschillen qua ontwerp in bijna niets van een traditionele fiets. Bij duurdere modellen wordt er een ontwerp op maat gemaakt. Dergelijke e-bikes zijn bijvoorbeeld extra stevig en hebben geïntegreerde accu’s die zijn ingewerkt in het fietskader.

Weegt een elektrische fiets meer dan een gewone fiets?

Het gewicht van een e-bike is de laatste jaren behoorlijk gedaald. Het is wel nog steeds hoger dan dat van een gewone fiets. Een gewone fiets weegt ongeveer 15 kg. Een elektrische fiets weegt gemiddeld zo’n 23 kg. Het meergewicht komt vooral van de batterij en de elektromotor.  Fabrikanten proberen voortdurend om het gewicht van hun e-bikes te verminderen. Ze nemen daarvoor een fietskader of een batterij die lichter is van gewicht. Deze zijn  duurder en dit verklaart vaak het prijsverschil tussen twee e-bikes met gelijke prestaties.

Waarvoor dient de boordcomputer?

Een elektrische fiets kan niet zonder boordcomputer of fietsdisplay. Met de boordcomputer kan je aan de elektromotor doorgeven hoeveel elektrische ondersteuning je nodig hebt. Daarnaast kan je op het scherm bijvoorbeeld ook aflezen hoe snel je met je e-bike  rijdt en hoeveel kilometer je al hebt afgelegd.

Zijn er verschillende niveaus van trapondersteuning?

De elektrische motor van een e-bike kan je op minimaal drie niveaus van ondersteuning instellen. In de laagste stand zal de motor minder trapondersteuning geven. Je zal dus vooral zelf moeten trappen. In de hoogste stand wordt het meeste werk geleverd door de elektromotor. Dat is minder lastig, maar je moet wel altijd blijven meetrappen.

Wat met het onderhoud?

Een elektrische fiets kan sneller rijden. Omdat de motor extra kracht levert krijgen de bewegende onderdelen van de fiets meer te verduren. Daardoor verslijten ze sneller. Je moet daarom met een elektrische fiets wel wat vaker op onderhoud gaan. Ga je met een traditionele fiets één per jaar naar het onderhoud? Met een e-bike mag je rekenen op twee of drie keer.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een e-bike?

Een elektrische fiets en e-bike zijn synoniemen. Beide termen worden door elkaar gebruikt. E-bike is gewoon de Engelse afkorting voor ‘electric bike’.

Wat is een Speed Pedelec?

De term Speed Pedelec staat wel voor een ander soort fiets. Pedelec is de afkorting van de Engelse term Pedal Electric Cycle. Speed Pedelecs kunnen tot 45 km/uur rijden met trapondersteuning. Er is ook een andere wetgeving voor dan voor gewone elektrische fietsen. Je hebt onder meer een rijbewijs, helm en inschrijving nodig.

Hoeveel betaal je voor een elektrische fiets?

Net zoals voor alle producten lopen de prijzen zeer sterk uiteen. De allergoedkoopste elektrische fietsen beginnen vanaf 500 à 600 Euro. De gemiddelde prijsklasse in België is 2.000 à 2.500 Euro. Er zijn ook modellen die 7.000 à €10.000 gaan.

Voor wie is een elektrische fiets geschikt?

De e-bike is er echt voor iedereen. Deze wordt gebruikt om op zondagnamiddag fietstochtjes te doen of tijdens de week voor woon-werkverkeer. Sportieve rijders gebruiken ze als mountainbike of racefiets.

Welk soort elektrische fietsen bestaan er?

Elke traditionele fiets wordt tegenwoordig ook gemaakt als elektrische fiets. Dat betekent dat je dus alle mogelijke modellen e-bikes vind. Van een praktische, simpele stadsfiets tot een verfijnde mountainbike, van een lichtgewicht racefiets tot een bakfiets met drie wielen.

Is elektrisch fietsen gezond?

Elektrische fietsen hebben heel wat positieve effecten op de gezondheid. Dat is al aangetoond in heel wat wetenschappelijke studies. Bovendien haal je de e-bike gemakkelijker van stal. Daardoor zal je automatisch meer en langer zou fietsen. Je kan dus met een elektrische fiets zeker je conditie onderhouden.

Waar worden elektrische fietsen gemaakt?

België, Nederland en Duitsland zijn landen waar veel gefietst wordt. Het hoeft dan ook niet verbazen dat dit landen zijn waar veel e-bike merken worden gemaakt. In België en Nederland samen zijn er meer dan 100 fabrikanten van elektrische fietsen. Een goedkopere e-bike komt vaak uit het verre Oosten. China is ondertussen de grootste fabrikant ter wereld van e-bikes.

Wat is het beste merk van elektrische fiets?

Er zijn heel wat goede merken met een grote traditie. Zeker in Nederland worden er met regelmaat vergelijkende testen uitgevoerd. Zonder in detail te willen gaan zien we dat merken zoals Gazelle, Batavus of Sparta regelmatig hoog scoren in de ranglijst. Los van merken: de beste e-bike is de fiets die het best bij jouw manier van fietsen past én die binnen je budget valt.

Hoe vind je de juiste e-bike?

Om de beste elektrische fiets te vinden voor jouw behoeften verzamel je best eerst de nodige info. Op onze website vind je alvast een schat aan informatie. Een nieuwe e-bike bestaat uit heel wat onderdelen. Dit bespreken we verder in dit artikel. Verschillende merken bieden je verschillende oplossingen. Een achterwielmotor, voorwielmotor of middenmotor, een verschillend aantal versnellingen, derailleur of naafversnelling, hoge of lage instap,… Kortom, heel wat zaken om op te letten.

E-bikes zijn échte fietsen

Mensen die het niet kennen doen soms wel wat lacherig over de elektrische fiets. “Fietsen op een elektrische fiets is wel heel gemakkelijk. Je verbruikt bijna geen calorieën en je misleid jezelf. Je denkt dat je aan sport doet maar dat is eigenlijk niet het geval.” Dat is een stelling die je toch wel eens regelmatig hoort. Maar we moeten eigenlijk zeggen dat het net het omgekeerde is. Er zijn al heel wat studies geweest die aantonen dat elektrische fietsen minstens zo goed zijn voor de conditie als een gewone fiets.

Het is namelijk zo dat elektrische fietsen inderdaad gemakkelijker rijden. De fiets heeft wel een meergewicht tegenover een gewone fiets. Het extra gewicht van de motor en batterij samen is toch al snel 6 tot 8 kilogram. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de trapondersteuning die je krijgt van de elektrische motor.

Meer gebruik van de elektrische fiets

Verschillende soorten elektrische fietsen In de praktijk zie je dat elektrische fietsen mensen enthousiast maken om meer gebruik te maken van de fiets. Je ziet dat de fiets gebruikt wordt onder alle omstandigheden ook als het wat minder weer is. De klassieke fiets wordt eerder van stal gehaald als het goed weer is. Als er teveel wind is dan ga je al sneller met de auto of het openbaar vervoer. Een elektrische stadsfiets kan je dan de nodige hulp geven om toch tegen de wind in te fietsen. Dat maakt dat mensen dan toch wel zichzelf overtuigen om gebruik te maken van een elektrische fiets.

Laat je dus niemand meer vertellen dat elektrisch fietsen zogezegd gemakkelijk zou zijn. Het is inderdaad comfortabel en het klopt dat je minder hard moet trappen. Maar dat betekent dus helemaal niet dat het minder waard zou zijn. Integendeel zelfs, per saldo verbruik je meer calorieën.

Als je het bekijkt per jaar of per maand dan zie je dus dat mensen hun fiets meer gebruiken. En zelfs zoveel meer dat ze over een langere periode eigenlijk meer calorieën gaan gebruiken dan wanneer ze zo dan wanneer ze een gewone fiets zouden hebben gebruikt.

Verschillende types van e-bikes

Elektrische fietsen 1Naast de klassieke stadsfiets vind je nu heel wat andere types van e-bikes. We zien e-bikes opduiken onder de vorm van moderne elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen, elektrische bakfietsen voor vervoer van boodschappen of kinderen, elektrische racefietsen en diverse vormen van mountainbikes.

Je vindt altijd wel een model dat bij je past. Een hippe elektrische fiets of een klassieke stadsfiets, een trendy elektrische fiets of een damesfiets met lage opstap? Je kan zeker een elektrische fiets kopen die aan je wensen voldoet.

E-bikes voor woon-werkverkeer

Elektrische fietsen 2Het gebruik van een fiets met elektrische trapondersteuning is allang niet meer beperkt tot recreatief gebruik. We zien ze ook meer en meer opduiken bij mensen die ze voor woon-werkverkeer gebruiken. Van een gewone elektrische stadsfiets tot de snellere Speed Pedelecs, alle soorten fietsen worden gebruikt om van en naar het werk te rijden.

E-bikes zijn aantrekkelijk voor woon-werkverkeer. De overheid zorgt voor de aangepaste infrastructuur onder de vorm van fietssnelwegen. Daarnaast kan je als pendelaar profiteren van een aantrekkelijke fietsvergoeding, fietsleasing en een uitgebreide verzekering.


elektrische fietsenBen je op zoek naar meer detailinfo over elektrische fietsen? Je vind op onze website alvast heel wat informatie. Nuttige info die je helpt om de juiste elektrische fiets aan te kopen. Ben je al de trotse bezitter van een e-bike? Ook dan hebben we nog heel wat interessante tips en reisroutes voor jou in petto!


Onderdelen van elektrische fietsen

Het kopen van een elektrische fiets is niet altijd gemakkelijk. Er zijn een waaier aan mogelijkheden. Voor elke fietsonderdeel zijn er verschillende opties. Als je een gewone of elektrische fiets wil aankopen is het interessant op de hoogte te zijn van mogelijke materialen, uitrustingen en types van e-bikes.

De werking van alle fietsen is in principe hetzelfde. Wat verschilt is het materiaal dat gebruikt worden om de onderdelen te bouwen. Bij e-bikes zijn er meer mogelijkheden. Kies je voor een model met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor? Hoe sterk moet je batterij zijn? Op onze website zit je alvast goed. Je vindt hier heel wat info over e-bikes en fietsen in het algemeen.

1. Fietsframe of kader

Dit is het belangrijkste onderdeel van een e-bike. Het is het kader waar alle andere onderdelen op aansluiten om de fiets compleet te maken. Dit frame of fietskader bestaat uit één stuk en is buisvormig, niet massief. Naarmate je meer over de andere onderdelen te weten komt, zul je zien waarom dit zo is. Het fietsframe kan worden gemaakt van verschillende materialen. Lees meer in het artikel: courante materialen voor het fietsframe.

2. Het stuur met de remhendels en het fietsdisplay

Elektrische fietsen 3Het stuur van de gewone en elektrische fietsen is tegenwoordig meer ergonomisch. Hetzelfde geld voor koersfietsen. Vroeger zagen alle sturen van een racefiets eruit als de hoorns van een ram. Je plaatste je handen op de bovenkant om je rug te laten rusten en op de onderkant om sneller te gaan omdat je in die positie aerodynamischer was. Het stuur past in het voorste deel van het frame, de balhoofdbuis.

Op het stuur vindt je de remhendels. Bij een gewone fiets trekt je daarmee de remmen dicht. Bij elektrische fietsen hebben de remhendels nog een extra functie. Ze geven via de fietscomputer de opdracht aan de elektromotor om te stoppen met trapondersteuning te geven.

Bij e-bikes vind je op het stuur ook het display van de fietscomputer terug. Ook een houder voor een smartphone wordt meer en meer een klassieker. Veel fietsers gebruiken hun smartphone als gps. Zeker nu je gemakkelijk GPX bestanden met fietsroutes kan downloaden en je smartphone kan weergeven.

3. Fietszadel

Beste fietszadelFietszadels zijn er in alle vormen en maten . Dat is maar goed ook. Iedereen is anders gebouwd en heeft een ander achterwerk. Een zadel dat voor iedereen perfect is bestaat dus niet. Met een degelijk zadel dat bij je past vermijdt je zadelpijn. Als je een nieuw zadel koopt is de vulling vaak gel of schuim. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Het fietszadel is gemonteerd op een buisvormige stang die door de zitbuis in het fietsframe past. Traditioneel heeft een e-bike voor mannen een bovenbuis die de zadelbuis met de balhoofdbuis verbindt. Vroeger hadden meisjesfietsen deze stang niet om verwondingen te voorkomen. De lage instap van de klassieke damesfiets valt ook bij veel mannen in de smaak.

4. Wielen

Elektrische fietsen 4Een e-bike heeft meestal twee wielen. Meestal, want een elektrische cargobike of bakfiets kan er drie hebben. Het achterwiel zit met de achtervork aan het fietsframe vast. Het voorwiel is aan het frame bevestigd met een vorkbevestiging die in de onderkant van de balhoofdbuis schuift. Bij sommige fietsen is de vork uit één stuk aan het frame gelast. Het wiel zelf is een rond metalen frame dat zijn vorm behoudt met spaken die aan een centrale naaf zijn bevestigd. Het wiel is bekleed met een rubberen band met daarin een binnenband.

De wielen van een e-bike verschillen in principe niet van die van een gewone fiets. Tenzij de elektromotor is ingebouwd in het voor- of achterwiel. In dat geval heb je wel een specifiek wiel. Dat is ook zo voor wie zijn gewone fiets wil ombouwen tot een e-bike aan de hand van een ombouwset. De set wordt geleverd met een speciaal wiel met ingewerkte motor. Dit kan zowel een voorwielmotor als een achterwielmotor zijn. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

5.  Banden

Elektrische fietsen 5De banden worden op de wielen gemonteerd. Welke banden je nodig hebt hangt af van het gebruik. Een elektrische stadsfiets krijgt niet dezelfde banden mee als een koersfiets of mountainbike. Het type banden bepaalt welke bandendruk je moet respecteren voor een stabiele wegligging. Daar zit een lichte speling op zodat je toch je banden kan oppompen volgens je persoonlijke voorkeur.

In principe kan je voor een e-bike gewone fietsbanden gebruiken. Enkel de snellere Speed Pedelecs moeten uitgerust zijn met aangepaste banden. Dit is een vereiste omdat deze modellen een hogere snelheid tot 45 km/uur kunnen behalen.

6. Remmen

Beide fietswielen zijn uitgerust met een klassieke velgrem of een hydraulische schijfrem. Hydraulische schijfremmen zal je bij goedkope elektrische fietsen niet aantreffen. Het is een beter remsysteem, zeker bij slecht weer, maar ook een stuk duurder dan velgremmen.

7. Pedalen

Ze zijn onmisbaar. Hoe moet je anders je e-bike laten bewegen? Als je zelf niet trapt slaat de elektrische ondersteuning van de elektromotor niet aan. De pedalen zitten vast aan de trapas. De pedalen en de wielen zijn met elkaar verbonden via versnellingen en een reeks kettingen.

Pedalen zijn breed genoeg voor een voet en bevatten meestal groeven om grip te hebben op de schoen van de drager. Een sportieve e-bike heeft dikwijls pedaalklemmen om te voorkomen dat de voeten wegglijden tijdens het fietsen.

Bij elektrische fietsen die voorzien zijn van een middenmotor zit deze elektromotor rond de trapas gemonteerd. Dit is vaak in combinatie met een krachtsensor die detecteert wanneer je druk op de pedalen zet. De sensor geeft het signaal aan de motor om elektrische trapondersteuning te geven.

8. Versnellingen

Elektrische fietsen 6Een e-bike is meestal voorzien van een aantal versnellingen. Door het versnellingsapparaat gepast te gebruiken belast je je benen en de motor minder. Er zijn bij een e-bike twee soorten van versnellingen. We onderscheiden de naafversnelling en de derailleur. Het eerste type versnellingen is een gesloten systeem dat minder onderhoud vergt. Op de derailleur is het aantal versnellingen hoger omdat er meer tandwielen zijn.

9. Kabels

De kabels lopen langs het fietsframe van het stuur naar de remmen en de versnellingen. De kabels zijn meestal aan het frame bevestigd om ongelukken te voorkomen. Met het stuur kun je je e-bike stoppen en van versnelling veranderen door dit netwerk van kabels. Bij duurdere modellen worden de meeste kabels netjes in het frame ingewerkt. Dit geeft de e-bike een strakkere look.

Tegenover traditionele modellen hebben e-bikes  nog extra kabels die de elektronica met elkaar verbinden. Belangrijk is ook de stroomkabel die de fietsaccu verbindt met de elektromotor.

10. Elektomotor

Elektrische fietsen 7Elektrische fietsen zijn uitgerust met een elektrische motor die trapondersteuning geeft. De motor slaat aan wanneer je de fiets al trappend in beweging zet. Deze elektromotor is gemonteerd op het voor- of achterwiel of op de trapas.We spreken daarbij over een voorwielmotor, achterwielmotor of middenmotor. Meer info over de verschillende motoren vindt je in het artikel over de plaats van de elektromotor.

11. Batterij

Elektrische fietsen 8De elektromotor werkt niet zonder stroom. De batterij is dus een essentieel onderdeel van je elektrische fiets. Er zijn heel wat soorten batterijen e-bikes. De batterij vinden we terug op de bagagedrager boven het achterwiel of in het midden aan het frame. De batterij kan aan of in het frame zijn gemonteerd. Hoelang je kan fietsen met een batterij hangt van verschillende factoren af. Een goedkope elektrische fiets zal een fietsbatterij hebben met minder capaciteit. Dit beperkt de actieradius van de e-bike.


Conclusie

Elektrische fietsen 9De ene e-bike is duidelijk de andere niet. Het kopen van een elektrische fiets is dus een beslissing waar je best wat langer over nadenkt. We proberen je op onze website de meest uitgebreide info mee te geven. Zo ontdek je wat voor jou de beste elektrische fiets is.

Zorg wel dat je voor je aankoop al een goede beeld hebt van het type elektrische fiets dat je nodig hebt. Een zadel is een belangrijk aandachtspunt maar kan je nadien nog gemakkelijk veranderen. Een middenmotor vervangen door een voorwielmotor wordt al een pak moeilijker.

Koop je je nieuwe elektrische fiets bij een lokale handelaar is het handig om vooraf een vrijblijvende proefrit te doen. Ga je voor een online aankoop? Gebruik dan de bedenktijd om te fiets uitgebreid te testen.