Wat is de veiligste fietshelm?

Als je op zoek bent naar een nieuwe helm om te fietsen wil je uiteraard weten wat de veiligste fietshelm is? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat verschillende helmen verschillende niveaus van bescherming bieden. Enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een helm zijn het type fiets waarop je rijdt, het terrein waarop je rijdt, en je persoonlijke veiligheidsvoorkeuren.

Sommige fietsers geven de voorkeur aan helmen die meer bescherming bieden, zoals integraalhelmen of mountainbikehelmen. Anderen geven de voorkeur aan lichtere helmen die een betere ventilatie mogelijk maken. Uiteindelijk is de veiligste helm de helm die je consequent draagt en die goed past.

Tips voor de veiligste fietshelm

Hier zijn een paar tips om u te helpen de veiligste fietshelm voor jouw behoeften te kiezen:

  • Zorg dat je de juiste maat van helm hebt. De helm moet recht op uw hoofd zitten en goed genoeg aansluiten zodat hij niet verschuift tijdens het fietsen.
  • Kies een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen. Alle helmen die in de Europa worden verkocht, moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen.
  • Houd rekening met je rijstijl. Als je vaak op ruw terrein rijdt, kun je beter een helm met meer dekking kiezen. Als je meestal op verharde wegen rijdt, kan een lichtere helm volstaan.
  • Overweeg extra functies. Sommige helmen zijn uitgerust met extra voorzieningen die de veiligheid kunnen verbeteren, zoals reflecterende materialen of vizieren.
  • Vervang je helm elke vijf jaar. Helmen zijn ontworpen om je hoofd te beschermen bij een enkele botsing. Na verloop van tijd kunnen de materialen in de helm degraderen, waardoor hij minder effectief wordt.
  • Belangrijk: zorg voor een goed onderhoud van de fietshelm. Daardoor blijft de helm langer goed en dus veiliger.

2Door deze tips op te volgen, kun je de veiligste fietshelm voor je behoeften kiezen en ervoor zorgen dat je een veilige en plezierige rit hebt. Een goed passende en gecertificeerde fietshelm kan helpen om je hoofd te beschermen bij een ongeval of valpartij. Fietshelmen zijn ontworpen om de impact van een val of botsing te absorberen, en kunnen het risico op ernstig hoofdletsel helpen verminderen.

Veiligste fietshelm: norm EN-1078

De EN-1078 norm is een Europese veiligheidsnorm voor fietshelmen. Deze norm specificeert de vereisten voor de constructie, het prestatievermogen en de etikettering van fietshelmen. Alle in Europa verkochte helmen moeten aan deze norm voldoen.

Niet elke fietshelm ter wereld voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN-1078. Om in Europa verkocht te mogen worden, moet een helm gecertificeerd zijn door een onafhankelijk testlaboratorium om aan deze norm te voldoen.

Een gecertificeerde helm is door een onafhankelijk laboratorium getest om er zeker van te zijn dat hij aan de veiligheidseisen van de EN-1078 norm voldoet. Een niet gecertificeerde helm heeft dit testproces niet ondergaan en biedt mogelijk niet dezelfde mate van bescherming bij een ongeval of botsing.

De helm wordt op een dummyhoofd gezet. In het labo laten ze de helm op een gecontroleerde manier op een vlak aambeeldvallen. De hoofdvorm wordt van instrumenten voorzien om de versnelling op het botspunt te meten. De geregistreerde maximumversnelling mag niet hoger zijn dan 250 g voor helmen voor volwassenen, of 400 g voor kinderhelmen. Bovendien mag de helm niet meer dan 5 cm (2 inches) wegglijden wanneer hij op de juiste maat wordt getest.

Hoe kan ik zien of mijn fietshelm veilig is?

Kijk of er een sticker of label op de helm zit die aangeeft dat hij voldoet aan de EN-1078 norm. Als u dit label niet kunt vinden, is de helm niet gecertificeerd en biedt hij mogelijk niet hetzelfde beschermingsniveau bij een ongeval of botsing.

Meer detailinfo over fietshelmen vind je in onze uitgebreide artikel over fietshelmen.