Wat is MIPS bij fietshelmen?

Iedere fietser die zijn hoofd wil beschermen is op zoek naar de beste fietshelm. Dat is meer dan terecht. Een degelijke helm geeft je een goede bescherming en maakt het fietsen daarmee veiliger. Er zijn heel wat soorten fietshelmen.  In de prijsklasse van de betere helm die je regelmatig de term MIPS opduiken. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: “Wat is een fietshelm met MIPS?

MIPS is een fietshelmtechnologie die staat voor Multi-directional Impact Protection System. Het is ontworpen om de rotatiekrachten op de hersenen te verminderen in het geval van een crash. MIPS helmen zijn voorzien van een wrijvingslaag die de helm bij een botsing laat roteren, waardoor de energie van de botsing wordt afgevoerd en het hoofd van de rijder wordt beschermd.

MIPS is een aantrekkelijke optie voor fietsers die op zoek zijn naar extra bescherming in hun helm. MIPS helmen hebben aangetoond de rotatiekrachten op de hersenen te verminderen in het geval van een crash. Ze zorgen voor meer gemoedsrust bij fietsers die bezorgd zijn over de veiligheid.

Soorten MIPS fietshelmen

2MIPS-helmen worden steeds populairder bij fietsers, omdat ze een extra niveau van bescherming bieden tegen hoofdletsels. Bij een botsing helpt het MIPS-systeem de rotatiekrachten die kunnen optreden te verminderen, waardoor het risico op ernstig hersenletsel kan worden geminimaliseerd.

Er zijn een aantal verschillende soorten MIPS helmen op de markt, dus het is belangrijk om er een te kiezen die voor jou geschikt is. Hier zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je een MIPS-helm wil aankopen:

  • Welk type fietser ben je? Als je vooral op de weg gaat rijden, dan wil je een andere helm dan wanneer je op over ruw terrein gaat rijden. MIPS helmen zijn er zowel voor racefietsen als mountainbikes.
  • De pasvorm: MIPS helmen zijn er in verschillende maten en vormen, dus het is belangrijk om er een te vinden die goed op je hoofd past. Zorg er ook voor dat de helm die je kiest een verstelbaar retentiesysteem heeft, zodat je een goede, comfortabele pasvorm krijgt.
  • Je budget: MIPS-helmen variëren sterk in prijs. Als je een krap budget hebt, zijn er een aantal meer betaalbare opties. Het is echter belangrijk te onthouden dat je krijgt waar je voor betaalt als het op fietshelmen aankomt.

Waarom een MIPS fietshelm dragen?

Je hersenen zijn een van de belangrijkste organen in je lichaam, dus het is belangrijk om alles te doen wat je kunt om ze te beschermen. Daarom is het dragen van een helm bij het fietsen een echte aanrader. Maar niet alle helmen zijn gelijk. Sommige hebben eigenschappen die je hoofd nog beter kunnen beschermen bij een botsing. Een van die eigenschappen is MIPS.

Rotatiekrachten zijn een belangrijke factor bij hersenletsels. Een fietshelm met MIPS kan helpen deze krachten te verminderen. Daarom zijn MIPS helmen een uitstekende optie voor fietsers die de best mogelijke bescherming voor hun hersenen willen.

3Uit een studie van het Zweedse nationale onderzoeksinstituut voor verkeer en vervoer blijkt dat een helm met MIPS-technologie de rotatiekrachten op de hersenen tot 50% vermindert in vergelijking met een standaard fietshelm. Ook andere internationale studies hebben aangetoond dat een dergelijke helm het risico op hersenletsel met wel 50% kan verminderen. Bovendien bleek uit een studie van de Universiteit van Alberta dat MIPS-technologie ook de ernst van hersenletsel kan verminderen.

Voordelen van een fietshelm met MIPS?

  • minder kans op hersenletsel bij een botsing of val met hoge snelheid
  • verminderd risico op nekletsel bij een botsing of val met hoge snelheid
  • betere bescherming tegen bepaalde soorten schokken

Nadelen van een fietshelm met MIPS?

  • hogere kosten
  • iets zwaarder gewicht
  • iets verminderde ventilatie in vergelijking met niet-MIPS helmen

Is een fietshelm zonder MIPS een slechte fietshelm?

Fietshelmen zijn ontworpen om rijders te beschermen tegen hoofdletsel bij een val of botsing. Een helm met MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) is ontworpen om de rotatiekrachten te verminderen die kunnen optreden bij bepaalde soorten botsingen.

4Sommige deskundigen zijn van mening dat de extra bescherming van MIPS voordelig kan zijn, met name in het geval van een botsing of val met hoge snelheid. Het is echter belangrijk op te merken dat geen enkele helm bescherming kan bieden tegen alle mogelijke botsingen en dat fietsers altijd voorzichtig moeten zijn tijdens het rijden.

Als je je zorgen maakt over de kans op hersen- of nekletsel bij een botsing of val met hoge snelheid, kun je overwegen een helm met MIPS te dragen. Ben je een sportief-agressieve rijder die vaak deelneemt aan activiteiten met hoge snelheden? Een helm met MIPS is dan zeker het overwegen waard.

Uiteindelijk moet de beslissing over het al dan niet dragen van een helm met MIPS worden genomen op basis van je individuele rijstijl en niveau van risicotolerantie.