Waar moet je op letten bij aankoop van een e-bike?

Als je overweegt over te stappen op een elektrische fiets, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Er veel verschillende soorten elektrische fietsen, dus je zal moeten kiezen welke e-bike het beste bij je past. In dit artikel proberen we je een zo volledig mogelijk antwoord te geven op de vraag: “Waar moet je op letten bij aankoop van een elektrische fiets“?

2Er zijn veel soorten fietsen op de markt. Elektrische fietsen worden steeds populairder vanwege hun vele voordelen. Elektrische fietsen hebben een sterke motor die trapondersteuning biedt. Je kan daarmee veel comfortabeler trappen dan met een gewone fiets. Bovendien zijn veel e-bikes uitgerust met functies zoals een regelbare trapondersteuning, smartphone-integratie en ingebouwde beveiliging, waardoor ze nog handiger in het gebruik zijn. En omdat ze geen uitstoot produceren, zijn elektrische fietsen ook milieuvriendelijk.

Gebruik je de e-bike voor woon-werkverkeer? Een van de grootste voordelen van elektrische fietsen is dat je heel wat tijd kan besparen. Als je het zat bent om in de file te staan, kan een elektrische fiets een goed alternatief zijn voor de auto of het openbaar vervoer. Elektrische fietsen kunnen grotere afstanden afleggen dan gewone fietsen, zodat je sneller op je bestemming bent. En omdat je tijdens het fietsen op je e-bike geen uitstoot produceert draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Voor elk wat wils

Elektrische fietsen worden steeds populairder door hun veelzijdigheid. Er is een fiets voor bijna elk type fietser. Of je nu op zoek bent naar een woon-werkfiets, een bakfiets, een racefiets, of een simpele stadsfiets, er is altijd wel een elektrische fiets die aan je wensen voldoet.

Wil je op een zondagnamiddag heerlijk ontspannen? Dat kan perfect met een elektrische fiets. Ben je een sportief type en zoek je een nieuwe uitdaging? Dan is er een elektrische racefiets of mountainbike voor jou beschikbaar. Met name elektrische mountainbikes worden steeds populairder en kunnen zich meten met traditionele mountainbikes.

Wat zijn de nadelen van e-bikes? Echte minpunten zijn er eigenlijk niet. Alleen moet je in het begin wel wennen aan de hogere snelheid. Je moet je rijstijl wat bijsturen om meer rekening te houden met andere weggebruikers.

De elektromotor

3De motor van een elektrische fiets is wat hem onderscheidt van een gewone fiets. Hij moet krachtig en efficiënt zijn om de overstap naar een elektrische fiets te rechtvaardigen. De motor moet de berijder in staat stellen om met gemak te pendelen of over moeilijk terrein te rijden, en moet ook waar voor zijn geld bieden. Bovendien moet de motor soepel en stil lopen om comfortabel te kunnen fietsen.

Een standaard e-bike heeft in België en Nederland een motor van 250 Watt. Dit is voor alle merken gelijk. Deze motor van 250 Watt is een vereiste om te vallen onder categorie van een gewone elektrische fiets. Toch zijn er nog grote verschillen in de kracht die een motor kan ontwikkelen. Bij sterke tegenwind, op hellingen en met een zware lading zal een krachtiger motor veel meer trapondersteuning kunnen geven.

Je zal snel merken dat er heel wat elektrische fietsmotoren bestaan. Er zijn gekende en minder gekende merken. Ze verschillen bovendien in kracht en koppel en worden op andere plaatsen op het fietsframe bevestigd. Heel wat e-bikes zijn ook voorzien van versnellingen. Ook hierbij zijn er heel wat systemen en mogelijkheden.

Trapondersteuning

Elektrische fietsen hebben een ondersteuning op batterijen die het trappen vergemakkelijkt. Dit is vooral nuttig bij het fietsen in ruw of heuvelachtig terrein. Veel mensen geven de voorkeur aan elektrische fietsen omdat ze aanvoelen als traditionele fietsen, maar met een superieur rijgedrag.

4De trapondersteuning is regelbaar via de fietscomputer. In de meest spaarzame stand (vaak ecostand genoemd) is de hulp die je van de motor krijgt beperkt. Je spaart de batterij maar je moet zelf meer trappen. In de stand met maximale trapondersteuning doet de elektromotor het meeste werk. Je moet minder hard trappen en je ontwikkelt toch een flinke snelheid. Dit is wel meer belastend voor de batterij waardoor je rijbereik beperkter wordt.

Snel opladen

Elektrische fietsen kunnen tegenwoordig snel worden opgeladen, in een kortere tijd dan het duurt om de meeste andere elektronische apparaten op te laden. De grootte van de batterij varieert ook naargelang het merk en model van de fiets, en hoe vaak erop wordt gereden.

  • Gemiddeld duurt het zowat 3,5 tot 6 uur om een batterij van een elektrische fiets op te laden. Als er nog wat lading in de batterij zit wanneer deze wordt aangesloten op het stopcontact, zal het opladen minder tijd in beslag nemen. Bovendien worden sommige elektrische fietsen geleverd met twee accu’s, zodat als één accu tijdens het rijden leegraakt, er een reserve klaarstaat.
  • Een andere goede eigenschap van moderne lithium-ion batterijen is dat ze gedeeltelijk kunnen worden opgeladen als je haast hebt. Je moet dus niet wachten tot ze volledig zijn opgeladen om opnieuw te kunnen fietsen.
  • Het opladen van een elektrische fiets is ook heel voordelig! Zeker als je het vergelijkt met de benzineprijs voor auto’s, snorfietsen of brommers.

Smartphone-integratie

5Veel elektrische fietsen kunnen nu draadloos worden aangesloten op smartphones, waardoor een reeks nieuwe functies en mogelijkheden beschikbaar komt. Zo kun je bijvoorbeeld GPS-, gezondheids- en kaartapps gebruiken terwijl je fietst. Met sommige apps kun je ook het geïntegreerde slotsysteem van de elektrische fiets op afstand ontgrendelen.

Smartphone-integratie is niet alleen handig, maar ook veiliger omdat je niet met je telefoon hoeft te rommelen terwijl je aan het fietsen bent. Bovendien wordt alle informatie die je nodig hebt weergegeven op het LCD-scherm van de fiets. Je kunt zelfs handsfree telefoontjes aannemen!

E-bike beveiliging

6Elektrische fietsen bieden een waaier aan beveiligingen en antidiefstal voorzieningen. De meeste elektrische fietsen worden geleverd met sloten op het achterwiel, die aan het frame kunnen worden bevestigd. Sommige hebben ook sloten op de accu, die op een fietsslot kunnen worden aangesloten.

In het algemeen zijn er vijf verschillende soorten sloten voor elektrische fietsen: U-sloten, kettingen, framesloten, kabelsloten, en vouwsloten. Er zijn ook innovatieve beveiligingssystemen beschikbaar, zoals fiets-apps waarmee je je fiets kunt volgen en controleren via GPS, alarmsystemen en GPS-trackers.

Het meergewicht van e-bikes

Elektrische fietsen wegen meer dan gewone fietsen omdat ze extra voorzieningen hebben zoals een fietsaccu, een elektromotor en een sterker frame. Dit meergewicht is echter geen probleem tijdens het fietsen.

Het ontwerp van de elektrische fiets compenseert het extra gewicht, waardoor het aanvoelt alsof er geen extra kilo’s zijn. Bovendien maakt de trapondersteuning het gemakkelijker om de fiets soepel te berijden.

Het enige moment waarop het extra gewicht een probleem kan zijn, is wanneer je de fiets vervoert. Als je een elektrische fiets een trap op of af moet dragen, kost dat meer moeite dan het dragen van een gewone fiets. Het kost ook wat meer moeite om een e-bike op de fietsdrager van een auto of camper te plaatsen.