Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij klassieke fietsen komen e-bikes in heel wat maten en soorten. We zetten de voornaamste types elektrische fietsen in dit artikel even op een rijtje.

Elektrische stadsfiets

2

Een elektrische stadsfiets, ook wel e-bike of fiets met trapondersteuning genoemd, is een fiets met een elektrische motor die de fietser helpt met het trappen. De motor wordt aangedreven door een accu, die opgeladen moet worden voordat de fiets gebruikt kan worden. De elektrische ondersteuning kan worden ingeschakeld door middel van een knop of een hendel op het stuur, en de hoeveelheid ondersteuning kan worden aangepast aan de voorkeur van de fietser.

 • De elektrische motor wordt vaak gemonteerd in de achterwielnaaf of het midden van de fiets, en kan een maximumsnelheid van ongeveer 25 km/u bereiken. De accu heeft een beperkte capaciteit en de actieradius varieert afhankelijk van de grootte van de accu en de hoeveelheid ondersteuning die wordt gebruikt.
 • Een elektrische stadsfiets is ideaal voor mensen die moeilijkheden hebben met trappen, zoals ouderen of mensen met beperkingen, maar ook voor mensen die graag langere afstanden willen fietsen in de stad zonder uitgeput te raken. Echter, elektrische fietsen zijn vaak duurder dan traditionele fietsen en kan zwaarder zijn.
 • Een elektrische stadsfiets heeft vaak een stijlvolle uitstraling en is voorzien van moderne technologieën zoals een computer met GPS, een snelheidsmeter, een afstandsbediening en een USB-poort voor het opladen van elektronische apparaten.

Er zijn verschillende soorten elektrische stadsfietsen op de markt, zoals dames- of herenfietsen, vouwfietsen, of fietsen met een lage instap. Elk type heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende soorten gebruik. Veel elektrische stadsfietsen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de stad, met functies zoals een mand of bagagedrager, verlichting, reflectoren en een slot voor de veiligheid.

Elektrische vouwfiets

3

Een elektrische plooifiets, ook wel een elektrische vouwfiets genoemd, is een type fiets met elektrische trapondersteuning. Dit betekent dat de fiets een elektromotor bevat die de trapondersteuning geeft tijdens het fietsen. Dit maakt het gemakkelijker om lange afstanden af te leggen en om tegen hoge hellingen op te fietsen.

 • Net als een traditionele vouwfiets, kan een elektrische plooifiets in elkaar worden gevouwen tot een compact formaat, waardoor het makkelijk is om de fiets mee te nemen in openbaar vervoer of op te bergen in een kleine ruimte. Dit maakt de fiets ideaal voor mensen die vaak met openbaar vervoer reizen en ook voor woon-werkverkeer.
 • De elektrische plooifiets is uitgerust met een batterij die via een lader weer opgeladen kan worden. De afstand die de fiets kan afleggen varieert afhankelijk van de grootte van de batterij en de sterkte van de elektromotor, maar de meeste fietsen kunnen ongeveer 25 tot 50 km afleggen op een volle batterij.
 • Over het algemeen is een elektrische plooifiets iets zwaarder dan een traditionele vouwfiets, maar dankzij de elektrische trapondersteuning is het gemakkelijker om lange afstanden af te leggen en tegen hoge hellingen op te fietsen. De prijzen van een elektrische plooifiets variëren, maar ze zijn over het algemeen duurder dan een traditionele vouwfiets.
 • Er zijn verschillende modellen van elektrische plooifieten beschikbaar, waaronder heren- en damesmodellen, en sommige modellen hebben een extra lage instap waardoor het voor oudere rijders gemakkelijker wordt om op te stappen. Veel van deze fietsen zijn ook uitgerust met extra functies zoals verlichting en een vergrendeling.

Elektrische bakfiets

4

Een elektrische bakfiets is een type fiets met een elektromotor die trapondersteuning geeft tijdens het fietsen. Het wordt vaak gebruikt voor het vervoer van personen of goederen. De bak aan de voorkant van de fiets is groot genoeg om een aantal personen of boodschappen te vervoeren.

 • De elektrische aandrijving van een elektrische bakfiets bestaat uit een elektromotor die is geïntegreerd in de achteras van de fiets. De motor wordt aangedreven door een batterij die via een lader weer opgeladen kan worden. De afstand die de fiets kan afleggen varieert afhankelijk van de grootte van de batterij en de sterkte van de elektromotor, maar de meeste fietsen kunnen ongeveer 25 tot 75 km afleggen op een volle batterij.
 • In tegenstelling tot een traditionele bakfiets, die meestal wordt aangedreven door de kracht van de voeten, wordt een elektrische bakfiets aangedreven door de elektromotor. Dit maakt het gemakkelijker om lange afstanden af te leggen en om tegen hoge hellingen op te fietsen. Het is ook een uitstekende optie voor mensen die moeite hebben met fietsen of die een bakfiets willen gebruiken voor het vervoer van zware goederen.
 • Een elektrische bakfiets is vaak groter en zwaarder dan een traditionele fiets, maar het heeft vaak bredere banden en een stevige constructie, waardoor het stabieler en veiliger is. Ook zijn deze fietsen vaak uitgerust met extra functies zoals verlichting en een vergrendeling voor de bak.

Er zijn verschillende modellen van elektrische bakfietsen beschikbaar, waaronder modellen met één of twee wielen in de bak. De prijzen van een elektrische bakfiets variëren, maar ze zijn over het algemeen duurder dan een traditionele bakfiets. Deze fietsen zijn populair voor personenvervoer, maar ook voor kleine bedrijven die goederen vervoeren of leveringen doen.

Elektrische racefiets of koersfiets

5

Een elektrische racefiets, ook wel e-bike of fiets met trapondersteuning genoemd, is een fiets met een elektrische motor die de fietser helpt met het trappen. De motor wordt aangedreven door een accu, die opgeladen moet worden voordat de fiets gebruikt kan worden. De elektrische ondersteuning kan worden ingeschakeld door middel van een knop of een hendel op het stuur, en de hoeveelheid ondersteuning kan worden aangepast aan de voorkeur van de fietser.

 • De elektrische motor wordt vaak gemonteerd in de achterwielnaaf of het midden van de fiets, en kan een maximumsnelheid van ongeveer 25 km/u bereiken. De accu heeft een beperkte capaciteit en de actieradius varieert afhankelijk van de grootte van de accu en de hoeveelheid ondersteuning die wordt gebruikt.
 • Een elektrische racefiets is ideaal voor mensen die moeilijkheden hebben met trappen, zoals ouderen of mensen met beperkingen, maar ook voor mensen die graag langere afstanden willen fietsen zonder uitgeput te raken. Echter, elektrische fietsen zijn vaak duurder dan traditionele fietsen en kan zwaarder zijn.
 • Een elektrische racefiets heeft vaak een stijlvolle uitstraling en is voorzien van moderne technologieën zoals een computer met GPS, een snelheidsmeter, een afstandsbediening en een USB-poort voor het opladen van elektronische apparaten.
 • Er zijn verschillende soorten elektrische racefietsen op de markt, zoals speed pedelecs, die een maximumsnelheid van 45 km/u hebben, of stadsfietsen met een lagere maximumsnelheid. Elk type heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende soorten gebruik.

Elektrische mountainbike

6

Een elektrische mountainbike, ook wel e-MTB genoemd, is een mountainbike met een elektrische motor die de fietser helpt met het trappen. De motor wordt aangedreven door een accu, die opgeladen moet worden voordat de fiets gebruikt kan worden. De elektrische ondersteuning kan worden ingeschakeld door middel van een knop of een hendel op het stuur, en de hoeveelheid ondersteuning kan worden aangepast aan de voorkeur van de fietser.

 • De elektrische motor wordt vaak gemonteerd in de achterwielnaaf of het midden van de fiets, en kan een maximumsnelheid van ongeveer 25 km/u bereiken. De accu heeft een beperkte capaciteit en de actieradius varieert afhankelijk van de grootte van de accu en de hoeveelheid ondersteuning die wordt gebruikt.
 • Een elektrische mountainbike is ideaal voor mensen die moeilijkheden hebben met trappen, zoals ouderen of mensen met beperkingen, maar ook voor mensen die graag langere afstanden willen fietsen in ruig terrein zonder uitgeput te raken. Echter, elektrische fietsen zijn vaak duurder dan traditionele fietsen en kan zwaarder zijn.
 • Een elektrische mountainbike heeft vaak een robuuste uitstraling en is voorzien van moderne technologieën zoals een computer met GPS, een snelheidsmeter, een afstandsbediening en een USB-poort voor het opladen van elektronische apparaten.

Er zijn verschillende soorten elektrische mountainbikes op de markt, zoals hardtail of full suspension e-MTB’s, met verschillende maten van wielen, velgen en banden. Elk type heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende soorten gebruik. Bovendien, de e-MTB’s hebben vaak speciale functies zoals een stevige vering, grote banden en geavanceerde remmen voor het verbeteren van de prestaties en veiligheid in ruig terrein.

Welke fiets past het best bij jou?

Zoals je merkt zijn er heel wat soorten e-bikes om uit te kiezen. Net zoals er veel verschillen bestaan tussen de verschillende types mountainbikes zie je dit ook bij koersfietsen, stadsfietsen en bakfietsen. Waar is er voor jou belangrijk? Ons artikel Waarop letten bij aankoop van een e-bike helpt je zeker verder op weg.