Nadelen van een elektrische fiets?

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan. Ook wij geloven sterk in de e-bike. Het is een vorm van vervoer die in de toekomst alleen nog maar aan belang zal winnen. Er zijn weinig aandelen aan als je het vergelijkt met bromfietsen of auto’s.

Toch zijn er enkele risico’s verbonden aan het rijden op elektrische fietsen waar fietsers zich bewust van moeten zijn. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en veilige rijtechnieken kunnen deze risico’s tot een minimum worden beperkt. Hier zijn de top zeven nadelen van elektrische fietsen samen met tips om ze te vermijden.

  1. Rijden in nat weer – Een ander gevaar van elektrisch fietsen is rijden in nat weer. Je kan met een e-bike door water en regen rijden, maar maak het niet te bont. Om veilig te blijven, vermijd je best om te fietsen in hevige regen of stilstaand water. Wrijf je fiets goed droog na gebruik om eventuele elektrische problemen te voorkomen.
  2. Onvoldoende opvallen in het verkeer – Omdat elektrische fietsen stiller zijn dan andere voertuigen op de weg, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent wanneer je erop rijdt. Draag felle kleding en gebruik verlichting en reflectoren zodat andere weggebruikers en zeker voetgangers je kunnen zien.
  3. Uitwijken in het verkeer – Wees extra voorzichtig bij het nemen van bochten en geef altijd voorrang aan tegemoetkomend verkeer. Een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets en je rijdt vaak met een hogere snelheid. Daarom heb je de neiging om in de bochten meer uit te wijken.
  4. Te hard rijden – Het is ook belangrijk om niet te hard te rijden op een elektrische fiets, omdat dit het risico op ongelukken kan verhogen. Wees voorzichtig bij het passeren van voetgangers, andere fietsers en voertuigen.
  5. Obstakels raken – Met een elektrische fiets kan je behoorlijk hard gaan. Pas dus extra op voor obstakels of paaltjes. Wegen zijn ook niet altijd in goede staat. Let op voor kuilen en oneffenheden. Let goed op de weg voor je en zorg dat je altijd kan afremmen of stoppen als dat nodig is.
  6. Attent en hoffelijk blijven op het fietspad – Je deelt het fietspad met heel wat verschillende fietsers. Klassieke fietsen, e-bikes, koersfietsen, elektrische bakfietsen en Speed Pedelecs. Die rijden allemaal met een verschillende snelheid. Bakfietsen en cargo fietsen nemen extra plaats in. Om veilig te blijven, moet je altijd op een comfortabele snelheid rijden en je bewust zijn van je omgeving.

Door deze tips op te volgen, kan je de risico’s van elektrisch fietsen beperken en maximaal genieten van je fietstocht.