Drie zeer goede redenen om een e-bike te kopen

Jaar na jaar winnen de elektrische fietsen aan populariteit. Of het nu gaat om een klassieke damesfiets met elektromotor, een Speed Pedelec of een elektrische bakfiets: de verkoopcijfers gaan jaar na jaar in stijgende lijn. Daar zijn heel wat goede redenen voor te bedenken. In dit artikel vind je alvast drie doorslaggevende argumenten in het voordeel van de elektrische fiets.

De E-bike is beter voor het milieu

Elektrische fietsen zijn een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief omdat ze gebruik maken van elektrische energie en spierkracht om te functioneren. Motorvoertuigen produceren koolstofdioxide-emissies die bijdragen tot smog en klimaatopwarming. Ze zorgen daarnaast ook voor minder geluidsoverlast. Elektrische fietsen produceren geen van deze schadelijke bijproducten, waardoor ze een veel gezondere keuze zijn voor het milieu.

Besparing op lange termijn

2Elektrische fietsen zijn een goede langetermijninvestering, omdat ze je over de jaren heen op een aantal manieren geld besparen. Je bespaart bijvoorbeeld op benzine als je een elektrische fiets gebruikt voor je woon-werkverkeer. Je bespaart ook op onderhoudskosten omdat ze minder onderhoud vergen dan een brommer of snorfiets. Een familiale verzekering is aan te raden, maar een fietsverzekering is niet verplicht.

Ook besparing op ziektekosten

Bovendien zijn er aan elektrische fietsen gezondheidsvoordelen verbonden. Fietsen op een e-bike geeft je de nodige lichaamsbeweging. Dit kan leiden tot besparingen op bijvoorbeeld bezoekjes aan de kinesist. Je hebt minder kosten voor medicijnen en behandelingen die vaak het gevolg zijn van een zittende levensstijl. Tenslotte zorgt een elektrische fiets voor een betere conditie en minder ziekteverzuim. Dit levert je op termijn meer inkomsten op.

Alles bij elkaar genomen zijn elektrische fietsen een verstandige investering die zich op de lange termijn ruimschoots terugbetaalt.

Een e-bike is goed voor de conditie

Elektrische fietsen zijn een goede vorm van training ook al vergen ze minder inspanning dan traditionele fietsen. Wie niets kent van e-bikes durft er nogal eens lacherig over doen. Uit onwetendheid denken mensen dat de elektromotor al het werk doet en dat je er dus geen lichamelijk voordeel uithaalt. Niets is echter minder waar.

  • Uit een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Colorado bleek dat 20 inactieve mannen en vrouwen die drie keer per week 40 minuten op een elektrische fiets zaten, hun cardiovasculaire conditie en hun bloedsuikerspiegel in slechts één maand aanzienlijk hadden verbeterd.
  • Het onderzoek toonde ook aan dat mensen die niet fit genoeg zijn om op een gewone fiets te rijden gemakkelijk een uur op een e-bike kunnen fietsen. Bovendien krijgen ze daarmee een behoorlijke conditietraining.
  • Op een elektrische fiets verbrand je minder calorieën dan op een traditionele fiets. Toch blijft het interessant om je auto aan de kant te laten staan. Elektrisch fietsen is gezonder en beter voor je conditie dan met de auto rijden. Elektrische fietsen helpen je fysieke activiteit en fitheid verbeteren.