Een testrit maken met een e-bike?

Moet je een testrit maken op een elektrische fiets voor je hem koopt? Het antwoord op deze vraag is een volmondig JA!  Een proefrit maken op een elektrische fiets is de beste manier om te zien of het de juiste fiets voor is voor jou. Er zijn tenslotte veel verschillende merken en modellen verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken.

2Het is belangrijk om de tijd te nemen om het model te vinden dat het beste bij jouw behoeften past. Je moet daarom absoluut een proefrit maken op een e-bike voor je tot aankoop overgaat. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Krijg een gevoel voor de fiets. Dit is vooral belangrijk als je nog nooit op een elektrische fiets hebt gereden. Je wilt er zeker van zijn dat je je op je gemak voelt met de grootte, het gewicht en het gevoel van de fiets voordat je tot de aankoop overgaat.
  • Zorg ervoor dat de fiets aan je behoeften voldoet. Elke elektrische fiets is anders en heeft andere kenmerken. Door een paar verschillende fietsen te testen, krijg je een beter idee van welke fiets het beste bij jouw wensen past.
  • Krijg een idee van de actieradius. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een elektrische fiets is de actieradius. Dit is de afstand die de fiets kan afleggen op een enkele acculading. Door een paar verschillende fietsen te testen, kun je een beter idee krijgen van welke fiets de actieradius heeft die jij nodig hebt.
  • Vergelijk de prijzen. Elektrische fietsen kunnen duizenden euro’s kosten. Door een paar verschillende fietsen te testen, kun je een beter idee krijgen van welke fiets het meeste waar voor je geld biedt.
  • Zorg ervoor dat je bij een gerenommeerde dealer koopt. Er zijn veel aanbieders van e-bikes. Een testrit met de elektrische fiest is een goede manier om er zeker van te zijn dat je met een ernstig bedrijf te maken hebt.

Waarop letten bij een proefrit op een e-bike?

Wanneer je een elektrische fiets gaat uittesten, moet je met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste, elektrische fietsen hebben vrij krachtige elektromotoren. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de fiets voordat je maximale trapondersteuning aan de motor vraagt.

3Ten tweede, e-bikes zijn uitgerust met een performant remsysteem. Het is een goed idee om de remmen eerst voorzichtig te gebruiken om een gevoel te krijgen hoe ze werken. Ten slotte zijn elektrische fietsen een relatief nieuwe technologie, dus zorg ervoor dat je de begrijpt hoe je de trapondersteuning het beste kan gebruiken.

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende merken en modellen te testen. Zo krijg je een goed idee van het rijgevoel en de specifieke kenmerken van een bepaald merk en type. Het is ook een goede manier om te zien hoe de fietsen van elk merk zich tot elkaar verhouden op het vlak van prestaties.

Let bij het proefrijden op hoe de fiets aanvoelt, hoe makkelijk hij te besturen is en wat voor actieradius je kunt halen met een volle batterijlading. Test ook de versnellingen. Bekijk de kwaliteit van de afwerking en gemonteerde accessoires. Met deze info kan je de verschillende modellen tegen elkaar afwegen en neem je de juiste beslissing.

Dit gezegd zijnde, kan een proefrit op een elektrische fiets een leuke en opwindende ervaring zijn! Zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent en dat je vertrouwd bent met de fiets voordat je er een ritje mee maakt.

Hoe verloopt een proefrit met een e-bike?

  • Heb je een bepaald merk van e-bike op het oog? Om een proefrit te reserveren kan je contact opnemen met het bedrijf dat de elektrische fiets produceert. Je krijgt dan in de meeste gevallen een lijst van dealers waar je een proefrit kan maken. Als je eenmaal een dealer hebt gevonden, kan je een afspraak maken voor een proefrit.
  • Wanneer je komt proefrijden op een elektrische fiets, mag je verwachten dat er een medewerker van de dealer aanwezig is die je verder helpt. Deze medewerker kan je al antwoord geven op je eerste vragen. Hij of zij kan je ook helpen als je problemen ondervindt bij het bedienen van de fiets. De medewerker geeft je een korte uitleg over hoe je de fiets moet bedienen voordat je er een ritje mee gaat maken.
  • Hij zal de basisprincipes van het gebruik van een elektrische fiets met je doornemen. hij laat je zien hoe je de fiets aanzet, hoe je schakelt en hoe je de trapondersteuning gebruikt. Je krijgt meestal ook een paar tips mee over het rijden op een elektrische fiets. Hoe je bijvoorbeeld zuiniger rijdt waardoor je fietsbatterij een groter rijbereik krijgt. Zodra je met de principes vertrouwd bent kan je een tochtje met de e-bike maken!
  • Nadat je een proefrit hebt gemaakt ben je misschien overtuigd dat dit de juiste fiets is voor jou. Prima zo. Je kan dan eventueel meteen tot aankoop overgaan. Zeker met de lange leveringstermijnen laat je er best niet te veel gras over groeien.
  • Als je vindt dat de fiets je niet bevalt kan je dit bespreken met de medewerker. Misschien heeft hij een andere oplossing voor je. Een ander type fiets, een zwaardere batterij, een elektromotor met meer koppel, een ander fietszadel,.. Kom je er toch niet uit? Bedankt de medewerker voor zijn tijd en verlaat het filiaal. Er is geen verplichting om de fiets te kopen na een proefrit.

Testritten aan huis

4Een aantal fabrikanten en verkopers bieden testritten aan huis aan. Je hoeft je dan zelfs niet te verplaatsen tot bij de dealer. Het grote voordeel hierbij is dat je de e-bike kan uittesten op vertrouwd terrein. Geraakt de fiets vlot over die enige venijnige heuvel bij jou in de buurt? Manoeuvreert hij vlot door het drukke stadsverkeer dat je dagelijks trotseert van en naar het werk?

Geen betere manier om het te testen dan met een testrit met een e-bike aan huis. Proefritten aan huis duren meestal ongeveer 30 à 45 minuten en zijn meestal gratis. Neem contact op met de dichtstbijzijnde elektrische fietsenhandelaar om een afspraak te maken voor een testrit.