Kan een e-bike steile hellingen beklimmen?

Kunnen elektrische fietsen steile hellingen beklimmen?” Dit is een veelgestelde vraag, en het antwoord hangt echt af van de fiets. Sommige elektrische fietsen zijn ontworpen voor vlak terrein en hebben niet de kracht om heuvels te beklimmen, terwijl andere speciaal gebouwd zijn om steile hellingen aan te kunnen.

Over het algemeen zijn elektrische fietsen in staat om gematigde heuvels zonder veel moeite te beklimmen. Als je van plan bent om een bijzonder moeilijke heuvel te beklimmen, zorg dan voor een e-bike met een middenmotor en een krachtige trapondersteuningsfunctie.

Middenmotor met veel koppel

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets die heuvels aankan, raden wij je aan te kijken naar modellen met een middenmotor. Deze elektromotoren bevinden zich, zoals de naam al aangeeft, in het midden van de fiets bij de trapas. Algemeen gesproken bieden ze meer koppel en kracht dan elektrische fietsen met een naafmotor. Dit maakt ze veel beter geschikt om heuvels te beklimmen.

2Om steile hellingen te beklimmen op een elektrische fiets heb je een motor met veel koppel nodig. De motor moet krachtig genoeg zijn om een goede snelheid te behouden tijdens het beklimmen van de helling. Als de motor niet krachtig genoeg is, zal je harder moeten trappen en zal het langer duren om de top van de heuvel te bereiken.

Er zijn veel verschillende soorten motoren beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een kiest die krachtig genoeg. Meer info hierover vind je in ons uitgebreide artikel over het koppel van een e-bike.

Om zeker te zijn dat je toekomstige e-bike steile hellingen kan trotseren kan je best vooraf een proefrit vragen. Zo ervaar je meteen de kracht en het vermogen van de motor.

Een krachtige motor vraagt meer stroom. Als je dus lang steil bergop blijft rijden is dit heel belastend voor de batterij en heb je bijgevolg nood aan een fietsaccu met veel capaciteit. Dergelijke batterijen zijn dan weer zwaarder van gewicht wat het lastiger maakt om steil bergop te rijden.

Welk soort e-bike voor heuvels?

3Ook een veelgestelde vraag: “Heb je een bepaald type elektrische fiets nodig om steile hellingen te beklimmen?” In principe niet. Elke e-bike met voldoende vermogen en koppel kan dit. Sommige modellen zijn echter beter geschikt voor het beklimmen van heuvels dan andere

Elektrische mountainbikes hebben bijvoorbeeld kenmerken die ze ideaal maken voor klimmen, zoals lage versnellingen, aangepaste banden met meer grip en krachtige motoren. Als je van plan bent veel heuvels te beklimmen, is het de moeite waard een elektrische fiets aan te schaffen die daar speciaal voor ontworpen is.