Een GPS tracker voor je e-bike?

2GPS trackers zijn een must-have geworden voor veel fietsers, vooral voor eigenaars van een elektrische fiets. Met een fiets-GPS tracker kan je de locatie van je fiets terugvinden en je rijsnelheid en afgelegde afstand in kaart brengen.

Het kan ook worden gebruikt om je fietsroutes te volgen en statistieken over je fietsprestaties op te stellen.  Omdat het aantal gestolen e-bikes helaas in de lift zit nemen meer en meer fietsers ook een tracker om hun fiets te kunnen opsporen bij diefstal.

Wat is een fiets GPS tracker?

Een fiets GPS tracker is een klein apparaat dat kan worden bevestigd aan je fiets om de locatie ervan te bepalen en te volgen. Het maakt daarvoor gebruik van het Global Positioning System (GPS).

De meeste fiets GPS trackers doen meer dan enkel weergeven waar je elektrische fiets zich bevindt. Ze hebben ook andere functies, zoals de mogelijkheid om fietsroutes te creëren, de fietsprestaties te monitoren en waarschuwingen te sturen als de fiets is verplaatst of gestolen.

GPS is een navigatiesysteem dat werkt met satelliettechnologie. Het systeem verschaft plaats- en tijdsinformatie in alle weersomstandigheden, overal op of nabij het aardoppervlak. GPS-trackers voor elektrische fietsen maken gebruik van deze technologie om de locatie van de fiets in real-time te volgen, evenals andere gegevens zoals snelheid, afgelegde afstand en meer.

Heb je een fiets GPS tracker nodig?

Absoluut nodig is zo’n toestelletje uiteraard niet om te kunnen fietsen. Maar het is best wel handig. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een GPS tracker op je fiets of e-bike:

  • Om de locatie van je fiets bij te houden: Als je vaak in onbekende gebieden rijdt of in gebieden met een hoog risico op fietsdiefstal, kan een fiets GPS tracker je gemoedsrust geven door je in staat te stellen de locatie van je fiets te allen tijde te volgen.
  • Om rijroutes te creëren: Fiets GPS trackers kunnen worden gebruikt om rijroutes te plannen en uit te stippelen. Dit kan nuttig zijn als je nieuwe fietsroutes wilt vinden of gewoon drukke wegen wilt vermijden.
  • Om fietsprestaties te monitoren: GPS trackers kunnen worden gebruikt om je fietssnelheid, afstand en hoogte bij te houden. Deze informatie kan nuttig zijn om je te helpen je rijprestaties te verbeteren.
  • Om waarschuwingen te versturen als de fiets wordt verplaatst of gestolen: Sommige fiets GPS trackers worden geleverd met ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals de mogelijkheid om een waarschuwing te sturen als de tracker detecteert dat de fiets is verplaatst of als deze zich buiten een bepaald gebied bevindt. Dit kan nuttig zijn om fietsdiefstal te voorkomen of om een gestolen fiets te lokaliseren.

Er zijn een aantal elektrische fietsen op de markt met ingebouwde GPS trackers. Deze fietsen zal je vooral terugvinden in de hogere prijsklasse.

GPS tracker met of zonder beeldscherm

Er zijn twee hoofdtypen fiets GPS trackers: die met een eigen beeldscherm en die zonder.

  • GPS trackers met een beeldscherm: Deze soorten trackers zijn voorzien van een klein scherm waarop de huidige tijd wordt weergegeven, evenals de locatie van de fiets, de snelheid en de afgelegde afstand. Met sommige van deze toestellen kan je ook fietsroutes en prestatiegegevens bekijken. Dit type tracker is gericht op fietsers die hun prestaties willen bijhouden. Als je een GPS tracker laat inbouwen als extra diefstalbescherming zal je uiteraard niet kiezen voor een model met een duidelijk zichtbaar display.
  • GPS-trackers zonder beeldscherm: Bij dit type tracker is er geen display. In plaats daarvan gebruik je dan een app op je smartphone om informatie te krijgen over de locatie van de fiets, de snelheid en de afgelegde afstand.  Ook rijroutes en prestatiegegevens kan je nachecken via je mobiele telefoon. GPS trackers die als doel hebben je fiets terug te vinden na diefstal zijn van dit type.

Werking

3De meeste GPS trackers voor elektrische fietsen werken op een vergelijkbare manier. Ze gebruiken het Global Positioning System (GPS) om de locatie van de fiets te bepalen, en vervolgens maken ze gebruik van cellulaire netwerken om die informatie naar een centrale server te sturen. De server gebruikt dan software om de locatie van de fiets in real-time te volgen, en kan ook historische gegevens verstrekken over de locatie van de fiets.

Fiets GPS verbergen

Waar je je GPS tracker ook wilt verbergen, zorg ervoor dat hij goed is bevestigd en niet gemakkelijk kan worden verwijderd. Je wilt natuurlijk niet dat potentiële dieven de tracker gemakkelijk kunnen vinden en verwijderen, dus zorg ervoor dat hij goed verborgen is.

  • De beste plaats om een GPS tracker in je elektrische fiets te verbergen is in het frame. De meeste elektrische fietsen hebben een hol frame, dus je kunt de tracker soms gewoon in het frame steken. Dit beschermt de tracker tegen alle weersomstandigheden en maakt het moeilijk voor potentiële dieven om hem te vinden en te verwijderen.
  • Een andere optie is om de tracker in het zadel te verbergen. Dit is een goede optie als je geen hol frame hebt, of als je het nog moeilijker wilt maken voor dieven om de tracker te vinden en te verwijderen. U kunt de tracker gewoon in de zitting plaatsen en de zitting vervolgens weer dichtnaaien.
  • Een laatste optie is om de tracker in het stuur te verbergen. Dit is een goede optie als je het LED-lampje van de tracker wilt kunnen zien, dat je kan helpen hem in het donker te vinden. Je kan deze methode ook gebruiken om het gemakkelijker te maken de tracker te verwijderen wanneer je deze moet opladen of de batterijen moet vervangen.
  • Bij elektrische fietsen met een middenmotor wordt de tracker vaak ingebouwd ter hoogte van deze motor.

De meeste GPS trackers worden geleverd met eenvoudig te volgen montage instructies. Het is echter altijd een goed idee om een professional te raadplegen als je niet zeker bent over het installatieproces.

Kostprijs van een GPS tracker voor e-bikes?

De gemiddelde prijs voor een GPS tracker ligt tussen de 100 en 200 Euro. De prijs is echter afhankelijk van de functies die je wilt. Er zijn verschillende dingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van een GPS tracker voor je fiets. Je wilt zeker zijn dat de tracker die je kiest goed werkt onder alle weersomstandigheden. Het is ook belangrijk dat de batterij van de tracker lang meegaat, ook bij koude temperaturen.