Is rijden op een e-bike moeilijk?

Mensen die nog nooit op e-bike hebben gereden stellen zich vaak de vraag: “Is het moeilijk om op een elektrische fiets te rijden?”

Rijden op een elektrische fiets is eigenlijk heel gemakkelijk! Sterker nog, als je eenmaal gewend bent aan het rijden op een elektrische fiets, zult je merken dat het zelfs gemakkelijker is dan het rijden op een traditionele fiets.

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Zorg ervoor dat de banden van je elektrische fiets goed zijn opgepompt voordat je gaat rijden. Dit zorgt voor een soepele rit.
 • Begin langzaam. Wen aan het gevoel van rijden op een elektrische fiets voordat je te hard begint te trappen.
 • Gebruik de pedalen om heuvels op te komen en om tegenwind te rijden. De motor van een elektrische fiets geeft je een duwtje in de rug, maar is niet bedoeld om al het werk voor jouw te doen.
 • Wees je bewust van je omgeving. Omdat elektrische fietsen relatief nieuw zijn, zijn andere fietsers en voetgangers misschien niet gewend om ze op de weg te zien. Zorg ervoor dat je defensief rijdt en altijd voorrang verleent.
 • Vergeet niet dat e-bikes geen lawaai maken. Voetgangers en fietsers voor jou horen je dus niet aankomen. Gebruik de bel, houdt voldoende afstand en haal niet te snel in. Zorg dat je nog kan uitwijken bij een onverwacht manoeuvre voor je.
 • Houd je aan alle verkeersregels. Het is niet omdat je op een elektrische fiets rijdt, dat je de wet mag overtreden. Gehoorzaam alle verkeersborden en -signalen, en geef voorrang aan voetgangers.
 • Rijd voorzichtig bij nat weer. Elektrische fietsen zijn niet bedoeld voor off-road gebruik, dus het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij glad wegdek.

Volg deze tips en je rijdt op je elektrische fiets als een pro in een mum van tijd!

Voordelen van een e-bike?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het rijden op een elektrische fiets.

 • Misschien wel het meest voor de hand liggende is dat het een geweldige manier is om geld te besparen op transportkosten. Elektrische fietsen zijn veel goedkoper in gebruik dan auto’s, en ze produceren geen uitstoot.
 • Een ander voordeel van elektrisch fietsen is dat het goed is voor de gezondheid. Rijden op een elektrische fiets is een goede vorm van lichaamsbeweging, en het is ook aangetoond dat het stress vermindert.
 • Tenslotte zijn elektrische fietsen gewoon leuk om op te rijden. Ze bieden een unieke vorm van vervoer waar mensen van alle leeftijden plezier aan kunnen beleven.

Nadelen van een e-bike?

Er zijn een paar nadelen aan het rijden op een elektrische fiets. Ten eerste zijn elektrische fietsen bij aankoop duurder dan traditionele fietsen. Toch zijn ze op termijn een goede investering. Je kan vaker de auto aan de kant laten staan waardoor je bespaart op benzine, onderhoud en verzekeringskosten.

2Ten tweede zijn elektrische fietsen mogelijk niet op alle paden of wegen toegestaan. De hogere snelheid verhoogt het risico op een aanrijding, vooral bij onervaren rijders. Ten slotte kunnen elektrische fietsen zwaarder en omvangrijker zijn dan traditionele fietsen, waardoor ze moeilijk te vervoeren zijn.

Voor beginnende fietsers is het altijd interessant om een goede fietshelm te dragen. Deze is niet verplicht maar helpt in heel wat gevallen om je hoofd te beschermen bij een slechte val. De veiligste fietshelmen voor volwassenen herken je aan de Euronorm EN-1078.

Is er een e-bike voor iedereen?

Ja! Er zijn veel verschillende soorten en modellen elektrische fietsen om uit te kiezen. De keuze is al lang niet meer beperkt tot een heren- of damesfiets. Ook met een beperkt budget vind je zeker een degelijke goedkope e-bike.Er zijn alvast redenen genoeg om voor elektrische fiets te kiezen.

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen ritje of een meer uitdagende sportieve fietstocht, er is een elektrische fiets die perfect bij je past. Een paar voorbeelden zijn:

 • Mountainbike elektrische fietsen: als je graag over ruw terrein rijdt, dan is een elektrische mountainbike perfect. Ze zijn gebouwd voor dit type terrein en zorgen voor een soepele, comfortabele rit.
 • Elektrische stadsfietsen: elektrische stadsfietsen zijn perfect voor woon-werkverkeer of om boodschappen te doen in de stad. Ze zijn licht en gemakkelijk te manoeuvreren, waardoor ze ideaal zijn voor drukke straten.
 • Elektrische bakfietsen: elektrische bakfietsen zijn perfect voor het vervoeren van boodschappen of andere zware voorwerpen. Ze hebben vaak een grote mand of laadruimte om het vervoer van uw spullen een fluitje van een cent te maken.
 • Recreatieve elektrische fietsen: Recreatieve elektrische fietsen zijn perfect voor mensen die graag fietsen voor hun plezier en lichaamsbeweging. Ze hebben vaak een comfortabeler zadel dan andere soorten elektrische fietsen.
 • Vouwbare elektrische fietsen: deze zijn perfect voor mensen die hun fiets op regelmatige basis moeten vervoeren. Ze zijn gemakkelijk op te vouwen en op te bergen in je kofferbak of bergruimte thuis.
 • Kleinere fabrikanten leggen zich hoe op specifiek niche markten zoals bijvoorbeeld fietsen voor volwassenen met dwerggroei.

Samengevat

3Rijden op een elektrische fiets is helemaal niet moeilijk. In het begin moet je wat wennen aan de trapondersteuning. Dit voelt aan alsof je altijd de wind in de rug hebt en maakt het fietsen eigenlijk veel leuker en gemakkelijker.