Elektrische fiets dames: waarop letten?

Een elektrische fiets dames moet in niets onderdoen voor een elektrische fiets gemaakt voor mannen. Qua ontwerp is het belangrijkste verschil dat je een lage opstap hebt. Dit type van fietsen wordt daarom niet alleen gebruikt door vrouwen. Iedereen die niet goed op de fiets kan stappen is gebaat met dergelijke elektrische fiets.

Als je als vrouw een nieuwe fiets koopt zijn er toch enkele aanbevelingen om mee rekening te houden. Zeker inzake de motor, batterij en het zadel.

 1 – De motor: kracht of lage opstap?

Net zoals bij alle andere fietsen bestaan er ook in e-bikes voor vrouwen heel wat mogelijkheden en modellen. Een elektrische fiets voor dames kan je daarom bestellen met drie verschillende motoren. Je kan kiezen voor een motor die gemonteerd is op het voorwiel, het achterwiel of in het midden van het fietskader ter hoogte van de pedalen. Dit laatste type noemen we de middenmotor.

De middenmoter is de versie die het meeste kracht kan geven. Aangezien vrouwen gemiddeld wat minder kracht in de benen hebben dan mannen kan het interessant zijn om een fiets te kiezen met dit type motor. De middenmoter zorgt voor meer trapondersteuning. Een rit met tegenwind of op een steile helling wordt daarmee veel gemakkelijker. Een extra duwtje van de elektromotor kan ook handig zijn als je fietst in mannelijk gezelschap.

Als je kiest voor een elektrische fietsdames dan doe je dat omdat je een lage opstap wil hebben. De hierboven beschreven middenmoter zorgt er wel voor dat de opstap wat hoger ligt dan bij modellen met een naafmotor. Als een hogere opstap voor jou een probleem is moet je overwegen of je wel een middenmoter kan nemen. De laagste opstap vind je sowieso bij modellen met een voorwiel- of achterwielmotor.

2 – Kies een voldoende zware batterij

Een elektrische fiets dames kan je krijgen met verschillende versies van batterijen. Het is sowieso aan te raden om een moderne lithium-ion-batterij te nemen. Deze is lichter, efficiënter en nadien ook gemakkelijker te recycleren. Bovendien heb je de keuze uit heel wat verschillende sterktes.

De sterkte van de batterij bepaalt hoe lang je met de fiets kan rijden. Als algemene regel geldt dat hoe meer Watt een batterij heeft hoe meer kilometers je ermee kan rijden vooraleer de batterij plat is. Maar opgelet, de duurtijd van je batterij hangt ook af van je rijstijl. Een elektrische fietsdames die gebruikt wordt om bergop te rijden of bij felle tegenwind zal minder ver geraken dan wanneer dezelfde afstand wordt afgelegd over een vlak parcours.

Omdat vrouwen gemiddeld wat minder kracht in de benen hebben zal je de elektrische motor misschien meer gebruiken bij tegenwind of op of als je bergop gaat. Dat betekent meteen dat je ook meer energie vraagt van de batterij. Het is dan belangrijk om er voor te zorgen dat je een batterij hebt met voldoende capaciteit. Je kan ook altijd een extra accu bijkopen.

3 – Aangepast zadel voor damesfietsen

elektrische fiets dames zadelEen belangrijk aandachtpunt. Vrouwen hebben op een standaard fietszadel meer last van zadelpijn dan mannen. Daar is een goede reden voor. Als je op je fiets zit steunt je lichaam in hoofdzaak op de zitbotten in het bekken. Bij vrouwen staan deze botten verder uit elkaar dan bij mannen.

Dat is de reden waarom een damesfiets best voorzien wordt van een breder zadel. Bij een te smal zadel komen de zitbotten gedeeltelijk buiten het fietszadel terecht. Je lichaam steunt dan volledig op de weke delen van je achterste. Dit leidt op termijn tot vervelende zadelpijn.

4 – Toebehoren voor damesfietsen

Je kan je elektrische fiets dames gebruiken voor woon-werkverkeer of om boodschappen te doen. In beide gevallen zijn er handige accessoires waarmee je je elektrische fiets kan uitrusten. Denk bijvoorbeeld aan een handige waterdichte laptoptas.

Wil je de fiets gebruiken om boodschappen te doen? Rust de fiets dan uit met een of meerdere fietstassen. Heel wat elektrische fietsen dames zijn uitgerust met een bagagedrager. Daarop kan je dan de fietstassen bevestigen. Ook bij modellen die de batterij op de bagagedrager hebben kan je nog gemakkelijk fietstassen monteren.

5 – Welke elektrische fiets dames kopen?

Een elektrische fiets dames komt in heel wat verschillende prijsklassen. Heel wat online shops hebben handige functies waarmee je kan kijken welke fiets het beste bij jou past.

Wat geldt voor een elektrische fietsdames geldt voor alle andere elektrische fietsen. Het zijn dezelfde motoren, batterijen en dergelijke meer. Dat betekent dat alle informatie op onze website zeker de moeite waard is. Wil je alles weten over elektrische fietsen? Overloop dan eens de voornaamste artikelen op Fietsblog.com. Je vindt er een schat aan informatie terug. Als je een elektrische fiets dames wil kopen kom je met onze informatie alvast een heel eind!

6 – Ook voor woon-werkverkeer

Als je de elektrische fiets dames gebruikt voor woon-werkverkeer dan kan het ook interessant zijn om eens met je werkgever te praten. Een elektrische fiets voor woon-werkverkeer is zowel interessant voor werkgever als werknemer. Zo bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een fiets te leasen. Als je op zoek bent naar een elektrische fiets dames kan dat zeker overwogen worden.

7 – Beter als een herenfiets?

Een damesfiets heeft één nadeel ten opzichte van een herenfiets. Omdat het fietsframe maar uit twee dragende buizen bestaat moet deze constructie extra worden verstevigd. Dat maakt de fiets zwaarder. Bij een herenfiets vormt het frame een driehoek. De drie fietsbuizen hangen aan elkaar en geven elkaar steun. Een damesfiets heeft dan wel een buis minder maar heeft toch een hoger gewicht. Bij een elektrische fiets speelt dit wel minder omdat je kan profiteren van de trapondersteuning van de motor.

Je merkt het: elektrische damesfiets hebben heel wat te bieden. Ze zijn even goed als herenfietsen. De lage opstap is zelfs een voordeel en is door veel mensen gewild. Ook mannen kiezen vaker voor dit type fiets voor het gemak van de opstap. Ook wie niet goed te been heeft een voorkeur voor dit type fietsen. De fiets voor dames was oorspronkelijk ontworpen zodat vrouwen met een rok ook gemakkelijk zouden kunnen fietsen. Tegenwoordig spreekt de lage opstap veel fietsgebruikers aan, mannen én vrouwen.

Als een elektrische fiets dames en heren weet te bekoren ligt die goed in de markt. Dat betekent dat je ze in occasie gemakkelijk  weer kan verkopen. Er is sowieso heel wat vraag naar. Wil je dat je elektrische fiets dames lang meegaat? Op onze website vind je ook heel wat informatie over hoe je elektrische fietsen kan onthouden onder. Zo houd je je nieuwe damesfiets in goede staat en zorgt deze voor jarenlang fietsplezier.