Je e-bike elke dag gebruiken?

Heel wat fietsers halen hun e-bike pas uit de stalling als het zonnetje doorbreekt en de mooie fietsdagen aanbreken. Toch kan je je elektrische fiets het ganse jaar door blijven gebruiken. Pendelaars die hun fiets gebruiken voor woon-werkverkeer bewijzen dit dagelijks. Wel zijn er een aantal aanbevelingen om mee rekening te houden

1. Zorg voor de juiste uitrusting

Als je in alle weersomstandigheden op je e-bike gaat rijden, moet je ervoor zorgen dat je de juiste uitrusting hebt. Dat betekent dat je moet investeren in waterdichte en ademende kleding van goede kwaliteit. Zorg dat je spatborden, verlichting en reflectoren in orde zijn.

2. Ken je fiets

Het is belangrijk dat je je fiets goed kent, vooral als je er in alle weersomstandigheden mee gaat rijden. Dat betekent dat je de tijd moet nemen om de handleiding te lezen en je vertrouwd te maken met alle functies van je motor. Zorg er ook voor dat je weet hoe je een lekke band repareert.

3. Check het weerbericht

Als je gaat pendelen met de e-bike, moet je op de hoogte zijn van de weersomstandigheden. Controleer de weersvoorspelling voordat je op pad gaat en houd rekening met zaken als windsnelheid, neerslag en winterse vrieskou.

4. Kleed je voor de gelegenheid

2Zoals we al eerder zeiden, moet je ervoor zorgen dat je je goed kleedt voor de weersomstandigheden. Dat betekent dat je bij kouder weer een extra laagje kledij draagt en bij warmer weer kiest voor ademende stoffen. Zeker bij slecht weer maakt de juiste fietsuitrusting een groot verschil qua rijcomfort.

5. Plan je route

Neem de tijd om je route te plannen voordat je op weg gaat naar je werk. Maak eventueel gebruik van een GPS tracker om je route uit te stippelen. Probeer indien mogelijk drukke wegen te vermijden en maak gebruik van fietspaden en rustige straten.

Bij slecht weer kan je bijvoorbeeld een alternatieve route kiezen waarbij je meer beschutting hebt tegen tegen en wind. Bij vriesweer kan je proberen om bijvoorbeeld steilere hellingen of afdalingen te vermijden.

6. Begin langzaam

Als het woon-werkverkeer per e-bike nieuw voor je is, is het belangrijk om langzaam te beginnen. Probeer jezelf in het begin niet te pushen en neem pauzes als dat nodig is.

7. Wees zichtbaar

Als je op de weg bent, moet je ervoor zorgen dat je zichtbaar bent voor automobilisten en andere weggebruikers. Dat betekent dat je heldere kleding moet dragen en extra verlichting moet gebruiken als je ’s nachts of bij weinig licht rijdt.

8. Wees voorzichtig

Zoals bij elk vervoermiddel, zijn er altijd risico’s aan verbonden. Wanneer je met de e-bike naar het werk gaat, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en je te allen tijde bewust te zijn van je omgeving.

9. Veel plezier

Last but not least, vergeet niet om plezier te hebben! Pendelen met de e-bike is een geweldige manier om je te verplaatsen en het kan nog leuk zijn ook. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om van de rit te genieten.

Samengevat

Je kan dus zeker je e-bike het ganse jaar door gebruiken. Besteed voldoende aandacht aan het schoonmaken van je fiets. Let er wel op dat je de batterij van je fiets op de correcte wijze onderhoudt, oplaadt en bewaart. Je e-bike is bestand tegen water en regen maar overdrijf niet. Bij extreme regenval kies je beter een ander vervoermiddel.