Hoe je fietsbatterij bewaren?

Hoe moet je je fietsbatterij bewaren? Het is belangrijk om de accu van je fiets goed te verzorgen. Op die manier gaat de batterij langer mee en houd je de capaciteit ervan zo hoog mogelijk. Batterijen zijn vrij duur en bovendien onontbeerlijk om met je elektrische fiets te kunnen rijden. Het is dus zeer belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan een correcte behandeling van je fietsaccu. Deze op de correcte manier gebruiken, opladen en bewaren zal ervoor zorgen dat je veel langer genot hebt van je fietsbatterij.

In dit artikel geven we je een aantal tips mee om je fietsbatterij beter te bewaren. Bewaren bedoelen we zowel op korte als lange termijn.

Wat doe je met je batterij als je je elektrische fiets een paar dagen niet gebruikt? Wat doe je als je je e-bike voor meerdere maanden in de fietsstalling laat staan, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden?

Je batterij op elk moment op de juiste manier bewaren heeft veel invloed op de werking ervan Je kan de levensduur van je batterij verlengen. Omdat je de batterij in goede conditie houdt zal het rijbereik met een volle accu hoog blijven.

Het verschil met de oudere generatie fietsbatterijen

Vroeger werd gezegd dat je een batterij maar mocht opladen wanneer deze volledig leeg was. Zo niet zo dat een negatieve invloed hebben op de levensduur van de batterij. Batterijen van de oudere generaties hadden een geheugen dat nodig was om het laden te regelen. Daarom moest je de batterij leeg zijn vooral ze opnieuw aan de lader werd gelegd.

Met de moderne batterijen in de elektrische fiets is het net omgekeerd. Je moet vermijden dat ze volledig leegloopt. Daarom geven we je hier een aantal bewaartips mee.

Als je de batterij een tijd niet gebruikt zal deze toch langzaam leeglopen. Dit is de zogenaamde zelfontlading. Bij de moderne lithiumbatterijen die je op een e-bike aantreft gaat dit proces zeer langzaam. Toch moet je erop toezien dat je batterij op termijn niet volledig leeg geraakt. Je krijgt dan een effect dat diepontlading heet. Dit leidt tot schade aan de fietsaccu.

Hoe moet je een fietsbatterij bewaren?

Je kan best de batterij van je elektrische fiets bewaren op kamertemperatuur in een droge omgeving. Elektrische componenten van je batterij houden niet zo van koude en vocht.  Je batterij op de juiste manier bewaren Zal ervoor zorgen dat de levensduur ervan aanzienlijk verlengd wordt. Staat je fiets dus gestald in een koude of vochtige omgeving? Hou dan zeker de batterij van de fiets en bewaar die binnenshuis.

Mag je een fietsbatterij volledig leeg laten lopen?

Je moet vermijden dat een moderne lithium fietsbatterij volledig leeg geraakt. Dit leidt tot diepontlading van de energiecellen. Diepontlading zet een chemisch proces in gang waardoor de batterij beschadigd geraakt. Dit vermindert de laadcapaciteit en de levensduur van de fietsaccu.

Wat is zelfontlading van een fietsbatterij?

Als je een batterij gedurende lange tijd laat liggen en er niets mee doet zal je toch merken dat de batterij langzaam leeg loopt. Dit is dan wat we zelfontlading noemen. Elke batterij heeft in meer of mindere mate last van zelfontlading. Als je de batterij dus lang genoeg laat liggen zal er een moment komen dat die echt volledig leeg is.

Wat is diepontlading bij een fietsbatterij?

We spreken van diepontlading als je fietsbatterij echt volledig leeg is. En dat is geen goede zaak. Een batterij die volledig diepontladen is loopt onherstelbare schade op. Moderne batterijen zijn vrij goed beschermd tegen zelfontlading. Het is een proces dat niet te vermijden is maar het gaat zeer traag bij moderne lithium batterijen.

Hoe kan je diepontlading herkennen?

Als je je batterij lang aan de lader ligt dan mag je verwachten dat hij volledig opgeladen is en dat je er een heel eind mee kan fietsen. Stel je vast dat je batterij nauwelijks is opgeladen en heel snel weer leeg is? Dan kan het wel eens zijn dat je last hebt van diepontlading. Je fietsenmaker kan dit controleren door de accu uit te lezen.

Mag je een fietsbatterij bewaren in een koude omgeving?

Als je batterij bijna leeg is bewaar die dan zeker niet in een koude omgeving. Je loopt dan het risico op diepontlading. Dit leidt tot onherstelbare schade aan de batterij.

Hoe je fietsaccu bewaren gedurende langere tijd?

Om de levensduur van je batterij te verlengen is het belangrijk dat je die niet bewaart als die volledig geladen of volledig ontladen is. Bosch geeft aan dat je een batterij best bewaart wanneer die tussen de 30 tot 60% geladen is. Shimano stelt voor om de batterij te bewaren bij een capaciteit van 70% of zelfs hoger, Bafang tussen de 60% en 80%.

MerkHoe fietsbatterij bewaren
Boschlaadcapaciteit van 30 tot 60%
Shimanolaadcapaciteit van 70%
Bafanglaadcapaciteit van 60 tot 80%

Dit zijn algemene gegevens. Check altijd de handleiding van je batterij om te zien wat de fabrikant voor het bewaren van jouw fietsaccu voorstelt.


Conclusie

Je merkt het, een fietsbatterij op de correcte manier bewaren is belangrijk. Je kan de zelfontlading van de accu onder controle houden en op die manier diepontlading vermijden.

Het is niet alleen belangrijk om je batterij goed te onderhouden. Je moet ze ook op de juiste manier opladen en onderhouden. Voor tips rond die twee onderwerpen verwijzen we u graag naar de pagina’s Hoe kan je best een fietsbatterij opladen? en Hoe moet je een fietsaccu onderhouden?

Hoe goed je ook je best doet, vroeg of laat komt het moment waarop je batterij zijn beste tijd heeft gehad. In dat geval is het tijd om een nieuwe batterij te kopen of je batterij te laten reviseren.