Hoe je elektrische fiets schoonmaken?

Reinig je elektrische fiets regelmatig. Zo vermijd je dat het vuil zich echt vastplakt op de verschillende onderdelen. Vuil en stof kunnen de motor en bewegende onderdelen van je fiets aantasten, dus een schoonmaakbeurt na een lange rit is altijd een goed idee. Hoe kan je best je elektrische fiets schoonmaken?

Er komen altijd heel wat vragen rond elektrische fietsen en water. Kan een elektrische fiets tegen water? En zo ja, mag je ermee in de regen rijden? We hebben op onze website al aangegeven dat de elektrische onderdelen van een e-bike spatdicht zijn. Ze kunnen dus een kleine hoeveelheid water verdragen. Maar onderdompelen in een emmer of bad mag uiteraard niet.

Waarmee kuis je je fiets?

Eerst en vooral, een elektrische fiets schoonmaken doe je niet met een hogedrukspuit. Daarop zijn de elektrische componenten sowieso niet op voorzien.

Niet alleen krijg je kans op schade aan de elektronische onderdelen zijn ook mechanische onderdelen zoals de lagers die schade kunnen oplopen door het water.

Wat je nodig hebt om je elektrische fiets te poetsen:

  • een emmer met lauw water (eventueel een tuinslang)
  • een zachte spons of een washandschoen
  • een zachte borstel
  • zeep of een aangepaste fietsshampoo
  • één of meerdere droge handdoeken, propere vodden of een oud t-shirt
  • een harde tandenborstel om de fietsketting mee te kuisen
  • kettingvet

Batterij en fietsdisplay vooraf verwijderen

Als je gaat voor een grondige schoonmaak kan je best het fietsdisplay en de batterij verwijderen. Kan je ze niet verwijderen dan is het belangrijk dat je ze goed afdekt met bijvoorbeeld een plastic zak.

Heb je de fietsaccu verwijderd? Bewaar deze in afwachting op een droge plaats bij kamertemperatuur. Zorg dat ze in ieder geval niet in de buurt ligt van de plaats waar je je fiets schoonmaakt. Voor je het weet stoot je je emmer om en komt het water op je accu terecht.

Reinigen met spons of tuinslang

Om je e-bike schoon te maken, veeg je het frame af met een mild sopje. Gebruik een spons en wring deze eerst uit zodat het slechts licht vochtig is. Je kan eventueel ook een tuinslang gebruiken met een zeer zachte straal.

Om beter bij hoekjes en kantjes te kunnen kan je een zachte borstel gebruiken.

Zorg ervoor dat je tijdens het schoonmaken geen water bij de motor en andere elektrische componenten laat komen.

Contactpunten reinigen

De contactpunten van de batterij en het fietsdisplay maak je proper met een zachte droge doek en een aangepaste contactspray.

Als je de batterij hebt verwijderd kan er wat water in de batterijhouder terechtkomen. Dit water kan gelukkig wel weglopen. Laat de batterijcontacten wel eerst goed drogen vooraleer je de batterij terugplaatst.

Zachtjes droogwrijven

Laat je fiets niet gewoon drogen maar wrijf deze droog met een handdoek. Er zijn namelijk nogal wat onderdelen die gevoelig zijn voor vocht. Water dat blijft staan kan op termijn leiden tot oxidatie ter hoogte van bijvoorbeeld het fietsdisplay, bouten of de bevestigingspunten van de batterij.

Als je de fietsbatterij en het fietsdisplay proper maakt doe je dat met een vochtige doek. Doe dit zeker niet met overvloedig water. Wrijf ook deze onderdelen zachtjes droog met een handdoek.

Vuil van ketting verwijderen

fiets schoonmaken 2
Als je gaat voor een echt grote schoonmaak van je fiets kan je met een tandenborstel de ketting en tandwielen ontvetten. In het kettingvet blijft er heel wat vuil achter. Het is daarom goed om regelmatig eens de ketting en andere gesmeerde onderdelen te ontvetten.

De ketting en tandwielen blijven daarmee soepel draaien. Dat maakt dat je minder kracht moet zetten of dat de elektrische motor minder hard moet werken. Dit komt het rijcomfort en het rijbereik van de batterij te goede. Bovendien is de kans veel minder dat je ketting op een dag van de tandwielen afloopt.

  • Je kan al veel vuil en vet wegnemen met een droge doek.
  • Breng eventueel ontvetter aan op de ketting
  • Borstel daarna de schakels uit met een stevige borstel. Je kan bijvoorbeeld een harde tandenborstel gebruiken om de ketting en tandwielen degelijk te ontvetten.
  • Daarna kan je opnieuw kettingvet aanbrengen. Daarmee vermijd je dat de ketting gaat roesten en loopt hij opnieuw heel soepel. Laat de pedalen voorzichtig draaien terwijl je kettingolie over de ketting druppelt.
  • Veeg overtollig smeermiddel af met een schone, droge doek.
  • Je moet zeker vermijden dat er bij het smeren van de aandrijfketting  smeermiddel op de schijfremmen terechtkomt.

Na het schoonmaken van de fiets

Plaats de fietsbatterij en het fietsdisplay terug. Controleer of alles in orde is.

  • Is de accu goed aangekoppeld?
  • Werkt de aandrijving zoals het hoort?
  • Reageert het systeem correct op het indrukken van knoppen?

Je bent nu in detail met je fiets bezig, dus kijk ook even je banden na. Check de bandendruk en controleer de voor- en achterband op scheuren of barsten. Het kan nodig zijn de banden te vervangen als ze beschadigd zijn.

Hoe vaak je fiets schoonmaken?

Een elektrische fiets waarmee je door droog weer rijdt hoef je niet elke keer opnieuw op te kuisen.Een mountainbike waarmee je stoffig of modderig terrein trotseert zal veel meer poetsbeurten vragen.

Het is vooral belangrijk dat je vermijdt dat vuil lang blijft kleven en zich op termijn vastkoekt aan de fietsonderdelen. Veel hangt dus af van hoeveel je fietst en onder welke weersomstandigheden.

Na een regenbui is het in ieder geval aan te raden om je fiets minstens goed droog te wrijven. Winterse neerslag en strooizout zijn slecht voor je fietsframe én de elektrische componenten. Gebruik je de fiets vaak onder dergelijke omstandigheden dan kan je je fiets best zeer regelmatig reinigen.