Veilig fietsen bij regenweer

Veilig fietsen bij regenweer is echt belangrijk. Met een elektrische fiets rijden door de regen is alvast perfect mogelijk. Je e-bike zelf kan dan wel wat water verdragen, het is ook belangrijk dat je je rijstijl aanpast aan de weersomstandigheden. Veiligheid moet altijd de eerste prioriteit zijn.

Als je fietst door regenweer moet je extra voorzichtig zijn. Hier zijn een aantal tips die je helpen om op een veilige manier te fietsen.

Zo kan je veilig fietsen bij regenweer:

Houd rekening met de remafstand

Net zoals bij het autorijden zorgen de natte weersomstandigheden ervoor dat je met een fiets moeilijker tot stilstand komt.  Regen leidt tot gladde wegen. Het is ook gevaarlijk wanneer het net begint te regenen de waterdruppels vermengen zich dan met het stof van de weg en je krijgt een dunne laag motor op het wegdek. De grip op de weg vermindert hiermee.

Er zijn veel elektrische fietsen die zijn uitgerust met schijfremmen in plaats van velgremmen. Schijfremmen werken inderdaad beter in de regen. Toch mag je ook met het beste remsysteem niet overmoedig worden. Houd er rekening mee dat je e-bike bij regenweer een langere remafstand heeft. Dat komt omdat de remmen toch minder efficiënt worden. Let dus goed op het verkeer en anticipeer tijdig.

Matig je snelheid

Als het nat en koud weer is heb je misschien de neiging om wat sneller te willen rijden. Zeker als je geen aangepaste fietsuitrusting tegen de regen hebt. Snel rijden is een goede manier om je warm te houden en je bent sneller op je bestemming. Maar toch is het geen goed idee. Op natte wegen en met slechte zicht heb je minder tijd om te reageren.

Met een elektrische fiets is deze tip nog belangrijker dan met een gewone fiets. Met je e-bike kan je hogere gemiddelde snelheden halen onder alle weersomstandigheden. Blijf dus waakzaam op je snelheid en rijd bij regenweer trager rijdt dan normaal.

Voorzichtig in de bochten

Nader je met je elektrische fiets een bocht in de regen? Vertraag dan meer dan je zou doen in normale omstandigheden. Probeer te voorkomen dat je teveel hangt in de bocht. Zo blijven je banden een beter contact houden met de ondergrond. Rem geleidelijk af als je een bocht nadert. En neemt de bocht op zo’n manier dat je weinig of niet moet overhellen.

Let op voor gladde plekken

Na de eerste regenbui kunnen de rijbaan of het fietspad behoorlijk glad worden. De olie en het vuil die nog niet zijn weggespoeld zijn daarvan de oorzaak. Dat kan een gevaarlijke situatie creëren. Als je over een vuile, gladde ondergrond fietst kan deze behoorlijk glad zijn.

Als je door de regen rijdt probeer je best om plassen of stilstaand water te vermijden. Let zeker op voor plassen die er kleurrijk uitzien. Daar kan het nog vet of olie in zitten waardoor de ondergrond nog gladder wordt.  Naast waterplassen kijk je best ook goed uit op tram- of treinrails. Kruis deze rails altijd in een hoek van 90° zodanig dat je zo weinig mogelijk contact maakt met de sporen.

Zeker in het najaar kunnen gevallen bladeren een extra gevaar zijn op de weg. Door de combinatie van regen en wind komen er heel wat bladeren van bomen op de rijbaan terecht. Deze kunnen zeer glad zijn. Extra opletten is dan de boodschap.

Neem een andere fietsroute

Denk eens na om een andere weg te nemen tijdens de regen. Het kan misschien interessant zijn om een andere fietsroute uit te kiezen als het weer niet meezit. Je kan bijvoorbeeld een traject kiezen waar ben je minder verkeer tegenkomt. Je kan wegen nemen met een beter wegdek of waar ben je meer bestand bent tegen bijvoorbeeld een strakke zijwind. Je neemt dan misschien niet de kortste route naar huis of naar je werk maar wel de meest veilige.

Overvloedige regen vermijden

Er is een groot verschil tussen een regenbuitje en een echte plenspartij waarbij je al na enkele minuten tot op het bot doorweekt bent. In dat laatste geval is het misschien verstandig om niet verder te rijden en beschutting te zoeken.  Zeker als je kledij en fietsuitrusting daar niet op voorzien is. Het is moeilijk om veilig te rijden als je verkleumd op je fiets zit.

Niet alleen voor jezelf is het belangrijk om niet door de meest extreme weersomstandigheden te fietsen. Elektrische fietsen zijn waterafstotend maar niet waterdicht. De kans bestaat altijd dat één van de elektrische componenten dienst weigert tijdens een echte stortbui. Rijd daarom ook nooit door diepe plassen en vermijd teveel opspattend water.

Houd rekening met andere weggebruikers

Fietsen tijdens slecht weer is niet gemakkelijk. De zichtbaarheid is dikwijls verre van optimaal. Maar dat geldt niet alleen voor jezelf. Ook chauffeurs van voertuigen, voetgangers en andere fietsers  hebben er last van. Houd daarom extra rekening met andere weggebruikers. Let beter op het verkeer. Zorg er ook voor dat je zelf maximaal gezien wordt. Doe geen onverwachte en snelle manoeuvres. Je kan andere weggebruikers daarmee verrassen. Zorg voor een voorspelbaar rijgedrag zodanig dat je medeweggebruikers tijd hebben om te anticiperen.