14 tips om te fietsen in de regen

Je ziet meer en meer elektrische fietsen in het straatbeeld verschijnen. Ze worden ook intensief gebruikt. De eerste generatie e-bikes werd gekocht door mensen die deze gebruikten voor recreatieve doeleinden. Als je er met de fiets op uit trekt voor een ontspannen fietstocht dan doe je dat meestal niet als er slecht weer wordt voorspeld. Je kan wel eens in een onverwacht buitje terechtkomen maar over het algemeen rijd je toch onder goede weersomstandigheden.

Dit is nu helemaal anders. Een belangrijk deel van de elektrische fietsen die verkocht worden dienen voor woon-werkverkeer, om kinderen van school te halen of om boodschappen te doen. Dat zijn dingen die niet altijd kan uitstellen. Willen of niet, je moet dan wel eens door de regen rijden.

En ja, technisch gezien kan je met een e-bike door de regen fietsen! Fabrikanten hebben de elektrische onderdelen daarvoor ingewerkt in een behuizing waardoor de elektrische fiets waterbestendig is.

Hoe rijd je veiliger en comfortabeler door de regen?

7 tips op een rijtje:

  1. Kies voor je verplaatsing voor een extra veilig traject.  Neem bijvoorbeeld wegen met een zeer goed wegdek, minder verkeer en goed aangelegde kruispunten. De kortste weg is tenslotte niet altijd de veiligste.
  2. Draag aangepaste kledij. Kies voor kledij die je zo warm en zo droog mogelijk houdt. Een fietsbroek die je over je kledij trekt en een waterdichte jas zijn geen overbodige luxe
  3. Heb je belangrijke bagage zoals een laptop mee? Berg deze op in een aangepaste tas. Je kan kiezen uit een waterdichte fietstas, rugzak of schoudertas.
  4. Gebruik je verlichting. kijk voor je vertrekt goed na of je verlichting nog werkt. Voor die eventueel ook extra losse verlichting je extra op je fiets of op je kledij kan monteren.
  5. Zorg dat je goed zichtbaar bent. Op regenachtige dagen is de zichtbaarheid voor alle weggebruikers minder. Zorg er dus voor dat je gezien wordt. Draag lichtkleurige kledij of een fluovest  en zorgt voor extra reflectoren op je kledij en fiets.
  6. Pas je snelheid aan. Ga niet sneller rijden om jezelf warm te houden of om eerder op je bestemming te zijn. Rijd trager dan normaal. Zo heb je meer tijd om verkeerssituaties in te schatten en juist te reageren.
  7. Rem tijdig. Let extra goed op het verkeer en begin tijdig de remmen. Onder slechte weersomstandigheden is de remafstand langer. Je zal ook gemakkelijker slippen en vallen als je plots hard aan je rem trekt.

Nog 7 extra tips:

  1. Ook tijdens slechte weersomstandigheden ben je niet alleen op de baan. De andere weggebruikers hebben dezelfde problemen met de zichtbaarheid en een langere remafstand. Let daarom extra goed op het verkeer en fiets veilig door de regen. Doe geen onvoorspelbare dingen zoals plots van rijbaan te veranderen. Houd er zelf ook rekening mee dat je voor andere weggebruikers niet altijd goed zichtbaar bent.
  2. Wees voorzichtig in de bochten. Als je overhelt in de bocht  maken je banden minder contact. Snijd je bochten niet te scherp aan. Zorg dat je mooi recht blijft en ga niet hangen in de bocht.
  3. Verlaag de bandenspanning. Een band die wat minder hard opgeblazen is maakt meer contact met de weg. Onder slechte weersomstandigheden krijgt je fiets daarmee meer grip. Banden hebben altijd een minimum en een maximum druk. Je kan je bandenspanning wat verminderen maar zorg dat je wel binnen de normen van de bandenfabrikant blijft.
  4. Tijdens een regenbui kan het wegdek behoorlijk glad zijn. Daarom kan je best diepe plassen vermijden. Let ook op met plassen die er kleurrijk uitzien. Ze kunnen olie bevatten waardoor ze extra glad zijn. Gevallen bladeren van bomen zijn een ander aandachtspunt. Net zoals de sporen van een tram of trein. Probeer de rails altijd onder een hoek van 90° te kruisen.
  5. Zorg dat je fiets voorzien is van goede spatborden. Ze zorgen ervoor dat jijzelf en de elektronica van je e-bike beter beschermd zijn tegen opspattend water.
  6. Vermijd overvloedige regen. Maak het ook niet te bont. Als de weersomstandigheden echt te slecht worden kan het beter zijn om niet meer verder te fietsen. Het wordt dan te gevaarlijk voor jezelf. Ook de elektronica van elektrische fietsen is niet altijd voorzien op echte stortbuien.
  7. Maak je fiets schoon nadat je door de regen hebt gereden. Je vermijdt daarmee op termijn roestvorming en technische problemen. Een fiets die technisch in orde staat zal je ook in de toekomst veiliger en met meer comfort door het slechte weer helpen.