Meer en langer fietsen

Een elektrische fiets is veel meer dan een standaardfiets met een elektrisch motortje. Een Noorse studie heeft aangetoond dat mensen meer en langer fietsen als ze overschakelen op een e-bike. De inspanning is kleiner en daarom wordt de elektrische versie gemakkelijker van stal gehaald. Eénmaal je aan het fietsen bent ga je er ook gemakkelijker meer afstand mee afleggen. Daar zijn een aantal leuke voordelen aan verbonden. Zowel voor jezelf als voor je omgeving.

Positief effect op je gezondheid

meer fietsenn met een e-bikeKoop je een elektrische fiets en schakel je daarbij over van een gewone fiets? De kans zit er dik in dat je je nieuwe aankoop veel meer zal gebruiken dan gedacht. Elektrisch fietsen is minder lastig. Omdat je meer én langer gaat fietsen verbruik je meer calorieën en beweeg je meer in de buitenlucht. Dat zijn dan weer zaken die overduidelijk positief zijn voor de gezondheid.

Je hoort nog vaak beweren dat elektrisch fietsen te gemakkelijk zou zijn. Daarom zou je minder calorieën verbranden. De algemene gezondheidsvoordelen zouden gering zijn. Dit klopt dus helemaal niet. Een elektrisch exemplaar zal je verleiden om meer en langer te fietsen. Je hebt meer comfort en dat vertaalt zich op termijn in een betere gezondheid.

Beter voor het milieu

Als je de elektrische fiets een tijdje gebruikt zal je ook merken dat je er heel wat korte autoritjes kan mee vervangen. Snel een boodschap doen lukt vaak even gemakkelijk met een e-bike. Je auto blijft wat meer in de garage staan. Dat is beter voor het milieu en je gezondheid. Je vermijdt files en je helpt mee aan meer autoluwe omgeving.

Zeker voor wie in een stedelijke omgeving woont is dit een belangrijk voordeel. Het autoverkeer in onze steden en gemeenten geraakt stilaan meer dan verzadigd. Het gevolg? Drukte, files, tijdverlies en parkeerproblemen. Met de elektrische fiets ben je vaak sneller op je bestemming. Steden en gemeenten zetten ook meer en meer in op fietsen. Fietspaden worden aangepakt en parkeerplaatsen voor klassieke fietsen en e-bikes worden uitgebreid.

Elektrische fietsen zijn om bovenstaande redenen aan een echte opmars bezig. Meer en meer mensen hebben interesse om dergelijke fiets te kopen, te huren of te delen. In de toekomst zal het aandeel van de e-bike in het verkeer dus alleen maar toenemen.