Fietsuitrusting tegen de regen

Veel fietsers twijfelen eraan of ze hun elektrische fiets mogen gebruiken in de regen. Het antwoord daarop is ja. We hebben dat uitvoerig besproken in het artikel Door de regen fietsen. Kort gezegd, elektrische fietsen zijn waterbestendig. Je kan er dus mee door een regenbui rijden. Fietsen door de regen blijft anders dan rijden bij droog en helder weer. Vandaar dat we hier een aantal tips willen meegeven om comfortabeler en veiliger te rijden bij regenweer. De tips helpen ook om je elektrische fiets zoveel mogelijk te sparen van vocht en zo de levensduur te verlengen.

Spatborden

Spatborden zijn belangrijk op een elektrische fiets. Toegegeven, ze maken je fiets wat minder cool. Ze durven ook wel eens rammelen. Toch zijn ze essentieel als je in de regen rijd. Spatborden zijn handig omdat ze het water weg houden van je onderbenen en voeten. Maar ze zijn vooral belangrijk voor de fiets zelf.

De spatborden vermijden dat het opspattende water voortdurend op de elektromotor, de batterij en de andere elektrische componenten terecht komt. Bij winterse omstandigheden zijn ze nog belangrijker. Ze zorgen er dan voor dat gesmolten sneeuw en winterse smurrie vermengd met strooizout niet op de kwetsbare onderdelen terechtkomen.

Als je dus een elektrische fiets koopt kijk je best voor een exemplaar met spatborden. Zeker als je van plan bent om de fiets dagelijks en onder alle weersomstandigheden te gebruiken. Ze zorgen voor wat extra gewicht,  het zijn de eerste dingen die rammelen als je over de kasseien rijdt en ze maken je fiets wat minder mooi. Maar ze zijn belangrijk voor de goede bescherming van je fiets.

Spatborden worden gemaakt uit metaal of uit kunststof. Metalen spatborden kunnen op termijn gaan roesten. Zeker als ze aan veel vocht worden blootgesteld. Kunststof spatborden blijven vrij van roest en ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken.

Kledij

Ook als het regent wil je comfortabel en veilig fietsen. Daarom is het een goed idee om te zorgen dat je kleding draagt die je zo warm en zo droog mogelijk houdt.  Er is een uitdrukking die zegt: “Er bestaat geen slecht fietsweer, alleen slechte fietskledij”.  Een goede uitrusting is belangrijk.

Als je zelf half verkleumd en doorweekt op een fiets zit komt dit je concentratie niet te goede.  En dat is dan weer niet goed voor de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers. Veilig en comfortabel rijden betekent dus dat je gepaste kledij draagt. Voorzie volgende kledij als je gaat fietsen met regenweer:

  • Een lichte regenjas met waterafstotende eigenschappen.
  • Handschoenen om je handen warm en droog te houden. Ook hier ga je op zoek naar exemplaren die waterafstotend zijn.
  • Een muts of een fietspet. Als je een beschermende fietshelm draagt is een fietspet wel handig omdat de klep dan net genoeg uitsteekt om de regen uit je ogen te houden.
  • Ben je echt kouwelijk aangelegd dan kan je ook nog kiezen voor oorwarmers.
  • Om het opspattende water helemaal de baas te worden zijn een regenbroek of waterdichte schoenen de perfect oplossing.

Waterdichte tassen

Als je je fiets gebruikt voor woon-werkverkeer heb je vaak ook een tablet of laptop bij je. Die wil je natuurlijk extra beschermen bij regenweer.

  • Zorg er dus voor dat je de juiste opbergtas hebt. In dit geval is dat een stevige waterdichte tas. Je kan kiezen uit een waterdichte fietstas, een rugzak of schoudertas.
  • Het is ook geen slecht idee om een paar diepvrieszakjes bij de hand te hebben. Een kleine laptop kan je perfect opbergen in een grote diepvrieszak. Een smartphone bijvoorbeeld kan gemakkelijk in een boterhammenzakje. Op die manier zijn ze extra beschermd tegen vocht.
  • Je kan niet alleen je apparatuur zoals een laptop of smartphone beschermen. Er bestaan ook waterdichte hoezen voor de batterij van je elektrische fiets.

Verlichting

Fietsen onder slechte weersomstandigheden komt de zichtbaarheid niet te goede. Wanneer je met de fiets op de baan bent deel je de weg met andere weggebruikers. Fietsers, voetgangers, chauffeurs van auto’s, campers, vrachtwagens, bestelwagens en bussen: allemaal hebben ze last van een verminderde zichtbaarheid. Het is van levensbelang om goed te zien en om goed gezien te worden.

  • Het is zeer belangrijk dat je verlichting in orde is. Check voor je thuis vertrekt dus altijd of je voor- en achterlicht wel werkt.  Het is een goed idee om extra verlichting te voorzien. Het is tegenwoordig niet moeilijk om een extra licht te voorzien op bijvoorbeeld je jas of je fietshelm.
  • Zorg er ook voor dat je vooraan een wit licht hebt dat helder genoeg is zodat je ook van ver wordt gezien. Hetzelfde geldt voor het achterlicht. Je wil een voldoende sterke lamp.
  • Bij veel elektrische fietsen haalt de verlichting zijn stroom rechtstreeks van de fietsaccu. Als er is een probleem zou opduiken met de batterij van de fiets werkt je verlichting niet meer. Het is daarom interessant om altijd een losse reserveverlichting mee te hebben die werkt op batterijen.

Bandenspanning

Fabrikanten geven voor hun banden een minimum en maximum bandendruk op. Je bent dus zelf vrij om de bandenspanning binnen die grenzen te kiezen. Veel ervaren fietsers passen de bandenspanning aan de weersomstandigheden. In natte omstandigheden kan je de bandenspanning iets verlagen.

De lagere bandenspanning zorgt ervoor dat er een groter deel van de band in contact komt met de weg. Op die manier krijg je een betere grip. De wielen van de fiets zullen minder snel wegglijden en je vermijdt zo valpartijen. Het verbruik van de batterij zal wel stijgen waardoor je rijbereik minder wordt.

Conclusie

Kort samengevat kunnen we zeggen dat je met een e-bike zeker kan rijden bij slechte weersomstandigheden. Je elektrische fiets is bestand tegen water. Toch is het belangrijk om een aantal aanbevelingen inzake uitrusting te volgen. Bovendien is het ook belangrijk dat je je rijstijl aanpast. Een kort overzicht van de belangrijkste tips vind je hier.