Fietsen in de winter

Fietsen in de winter onder slechte omstandigheden vraagt extra aandacht. De gebruikelijke tips om veilig te rijden gelden hier ook. Maar er zijn een aantal zaken waar je toch extra aandacht moet aan besteden.

Verlaag de bandendruk

Tijdens winterweer wil je toch zorgen dat je zoveel mogelijk grip hebt op de weg. Je kan daarom de bandendruk iets verlagen. De band maakt dan meer contact met de rijbaan. Door de lagere bandendruk krijg je meer wrijving waardoor je wel harder moet trappen. Met een elektrische fiets zorgt dat voor meer belasting van de elektromotor en is je batterij sneller leeg. Van zodra de weersomstandigheden beter zijn moet je de bandendruk weer op het normale peil brengen.

Let er wel op dat je altijd de aangegeven minimumdruk, opgegeven door de fabrikant van de band, respecteert.

Je kan ook overwegen om winterbanden te leggen. Net zoals bij een auto is het rubber hiervan beter aangepast voor koude weersomstandigheden

Meer geconcentreerd fietsen

Gladde wegen vergen meer aandacht. Het is belangrijker om nog meer geconcentreerd te rijden. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig remt. Nog meer dan anders moet je daarom goed op het verkeer anticiperen. Bovendien is het zeer belangrijk om het wegdek goed in de gaten te houden. Matig ook je snelheid. Houd er rekening mee dat het voor automobilisten en voetgangers ook niet altijd gemakkelijk is om zich onder winterse omstandigheden in het verkeer te verplaatsen.

Goede fietskledij

Fietsen in de winter is een aparte ervaring. Fietsen terwijl het smeltwater vermengd met zout opspat tegen je broek is best geen pretje. Zorg daarom dat je goed gekleed naar buiten gaat. Warme handschoenen die waterdicht zijn, warme sokken en laarzen of schoenen die bestand zijn tegen de winterse omstandigheden. Ook een muts of een vest met kap zet je best op je lijstje. Let er wel op dat de kap van je vest het zijdelingse zicht niet belemmerd. Ook een fietsbroek die je over je kledij trekt is dit dus ook geen overbodige luxe

Reflectoren en verlichting

Nog meer dan anders is het belangrijk om goed gezien te worden. Tijdens gure weersomstandigheden is het ook voor de andere weggebruikers niet gemakkelijk. Ook chauffeurs van auto’s hebben minder zicht. Zorg daarom voor extra reflectoren op je fiets en draag zelf ook reflecterende kledij. Check vooraf ook goed je verlichting. Heb je een verlichting op batterijen zorg dan voor nieuwe batterijtjes.

Draag een fietshelm

Je kan jezelf extra beschermen met een fietshelm. Op gladde wegen heb je meer kans om onderuit te gaan en een val op je hoofd is een scenario dat je absoluut wil vermijden. Fietsen in de winter brengt extra risico met zich mee. Een fietshelm is niet verplicht maar het is een aanrader als je moet fietsen onder slechte omstandigheden. Zorg voor een goede fietshelm die mooi op je hoofd aansluit en stevig vast zit.