11 tips voor meer fietscomfort

Fietsen mag leuk zijn. Ook als op weg bent naar je werk of snel de kinderen van school wil halen. Een fietstocht aangenaam en comfortabel maken? We helpen je daar graag bij! Hier volgen alvast een aantal tips om je comfort te verhogen tijdens het fietsen op je klassieke of elektrische fiets.

11 tips voor meer fietscomfort

Koop een fiets die bij je past.

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een fiets kopen die de juiste maat heeft is belangrijk voor het comfort. Je wilt geen fiets die te groot of te klein is, want beide kunnen het fietsen oncomfortabel maken. Weet je niet zeker welke maat fiets je nodig hebt?  Raadpleeg één van de vele online tools of vraag iemand van je lokale fietsenwinkel om hulp.

Koop een comfortabel zadel.

2Nogmaals, comfort is belangrijk bij het rijden op een fiets. Je gaat veel tijd doorbrengen in het zadel, dus zorg ervoor dat het een zadel is dat je comfortabel vindt. Er zijn allerlei verschillende zadels op de markt, dus het is de moeite waard wat onderzoek te doen om er een te vinden die bij je past.

Zadelpijn is één van de meest gehoorde klachten en heeft een serieuze impact op je fietscomfort. Geef je lichaam natuurlijk wel eerst de tijd om te wennen aan een nieuw fietszadel. Blijft de pijn? Dan kijk je best voor een ander zadel.

Stel je zadel en stuur af.

3Als je eenmaal een fiets hebt die bij je past en een zadel dat comfortabel zit, is het belangrijk om je zadel en stuur zo af te stellen dat je in een comfortabele fietspositie zit. De juiste afstelling is afhankelijk van het type fiets die je hebt.

Over het algemeen is het het beste om je zadel iets hoger te zetten dan je stuur. Dit zorgt voor een meer rechtop zittende houding en helpt pijn tijdens het fietsen te voorkomen.

Doe het in het begin rustig aan.

Is elektrisch fietsen een nieuwe uitdaging? Ben je niet gewend om te fietsen in het algemeen? Neem je tijd om te wennen aan het gevoel van rijden op een e-bike. Loop niet te hard van stapel en gebruik de trapondersteuning enkel in de lagere standen.

Gebruik de versnellingen van de fiets.

Veel elektrische fietsen hebben meerdere versnellingen. Die kan je maar best gebruiken om het rijden gemakkelijker te maken. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om een heuvel op te fietsen, kan je naar een lagere versnelling schakelen, zodat je minder hard hoeft te trappen. Ook tegenwind rijden is veel comfortabeler als je de juiste versnelling gebruikt.

Raak gewend aan de trapondersteuning van de motor.

4Met de trapondersteuning regel je mee de snelheid van een elektrische fiets, en dat kan even wennen zijn. In het begin ga je misschien te snel of juist niet snel genoeg. Met een beetje oefening kan je de trapondersteuning precies instellen zoals jij het wilt.

Wees niet bang om hulp te vragen.

Als je problemen hebt met iets dat te maken heeft met je elektrische fiets, wees dan niet bang om hulp te vragen aan iemand die er meer van weet dan jij. Dit kan een vriend, familielid, of zelfs iemand van je lokale fietsenwinkel zijn.

Onderhoud en reinig je fiets.

Net als elk ander type fiets moeten elektrische fietsen goed onderhouden worden. Dit betekent regelmatig schoonmaken en het basisonderhoud doen. Denk aan het smeren van de ketting en het oppompen van de banden. Een fiets die niet kraakt en piept rijdt nog zo comfortabel!

Check de status van je fietsaccu voor je vertrekt.

5Laad eventueel je batterij op voor je aan je tocht begint en maak een inschatting van de actieradius van je fietsaccu. Zo vermijd je dat je het laatste stuk van de terugweg moet fietsen zonder batterij. Je kan best ook regelmatig je batterij testen om te zien of ze nog in goede staat is.

Draag comfortabele kleding.

Vermijd elke kledingstuk dat te strak of ongemakkelijk is. Kies in plaats daarvan voor kledij die los zit en ademend is.

Draag een fietshelm

Een fietshelm is voor de meeste types fietsen niet verplicht. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen mag dragen. Voel je je onzeker in het verkeer op de fiets? Zoek dan de beste fietshelm voor jouw hoofd en manier van fietsen.

Als je deze tips volgt, ben je zeker van een comfortabele en aangename ervaring tijdens het rijden op je elektrische fiets.