Is fietsen gezond? Natuurlijk wel!

Is fietsen gezond? Jazeker! Er zijn zoveel gezondheidsvoordelen aan fietsen dat het moeilijk is ze om allemaal op op te sommen. Daarom zullen we er slechts een paar uitlichten. De meeste mensen weten dat fietsen een geweldige manier is om de gezondheid te verbeteren. Zoek je nog een leuke sport maar mis je de motivatie om er aan te beginnen?

Als je de voordelen van fietsen kent spring je vandaag misschien nog op de fiets. Of krijg je zin om een gewone of elektrische fiets aan te kopen. Meer en meer sportievelingen kiezen voor een e-bike. Want een elektrisch exemplaar weegt meer dan een gewone fiets, maar trapt gemakkelijker.

Is fietsen gezond?

Samen met zwemmen en wandelen is fietsen een sport die je op alle leeftijden kan doen. Fietsen zorgt voor calorie- en vetverbranding, spieropbouw en een betere conditie. Met een gewone of elektrische fiets rijden is dus gezond. Lees meer op deze pagina.

Calorieën verbranden

Fietsen is een van de beste vormen van lichaamsbeweging, om een aantal redenen. Ten eerste is het voor veel mensen gemakkelijker om calorieën te verbranden op de fiets dan met een andere activiteit. De reden hiervoor varieert van persoon tot persoon, maar veel mensen zijn het erover eens dat het komt omdat fietsen zo leuk is. Het is ook gemakkelijk om te doen. Er is zelfs een gezegde dat zegt dat mensen nooit vergeten hoe ze moeten fietsen. Zelfs als je al jaren niet meer hebt gefietst, is de kans groot dat je nog weet hoe het moet.

Betere stofwisseling

Een groot voordeel van fietsen voor je gezondheid is dat je metabolisme zal toenemen. Lichaamsbeweging in het algemeen brengt uw stofwisseling op gang. Daardoor zal je meer vet en calorieën kunnen verbranden. Met een verhoogde stofwisseling is het voor jou makkelijker om je gezondheidsdoelen te bereiken, of zelfs je streefgewicht te halen als je kilo’s wilt verliezen.

Meer vetverbranding

Met een hogere stofwisseling en regelmatige lichaamsbeweging op je  fiets, zul je vet gaan verbranden. Zelfs als je niet per se wilt afvallen, is vet verbranden goed. De meeste mensen hebben een hoger percentage lichaamsvet dan ze zouden moeten hebben, en het verbranden van dat vet helpt je gezonder te blijven.

Vind je gewoon fietsen te zwaar? Kies dan voor een elektrische fiets. De elektromotor geeft je altijd een duwtje in de rug. En ja, ook elektrisch fietsen is goed voor de gezondheid!

Spieropbouw

Terwijl je vet verbrandt op je fiets, bouw je ook spieren op. Fietsen is een activiteit waarbij je vooral je onderlichaam gebruikt, maar het werkt ook een beetje op je bovenlichaam. Het opbouwen van spieren zal je helpen er gezond uit te zien, je beter te voelen en sterker te zijn. Het is onwaarschijnlijk dat je meer spieren opbouwt dan gezond is of dan je zou willen, dus maak je zich daar geen zorgen over.

Meer uithoudingsvermogen

Fietsen helpt je ook je uithoudingsvermogen op peil te houden, vooral wanneer je fietst als cardiovasculaire activiteit. Het is belangrijk voor je algehele gezondheid dat je je hartslag verhoogt tijdens het sporten. Hoewel je misschien niet je hele rit snel wilt fietsen, zal het je gezondheid al veel helpen als je dat een paar kilometer doet. Doe je nooit aan sport dan is het aan te raden om eerst bij je huisarts langs te gaan vooraleer je begint te sporten.

Een mentale boost

Tot slot wordt er gezegd dat lichaamsbeweging je algehele geluksniveau verhoogt. Natuurlijk, frisse lucht tijdens het fietsen zal je stemming sowieso verbeteren. Met zowel fysieke als mentale voordelen, is fietsen een geweldige manier op gezond van het leven te genieten.

Fietsen is dus een echte aanrader. Een elektrische fiets kan daarbij een echte meerwaarde zijn. Zeker als je bepaalde klachten hebt en je lichaam niet te veel wil belasten. Een goede fiets, het juiste fietsframe en je zadel en stuur op de correct hoogte zijn belangrijk. Daarmee kan je vermijden dat je pijn krijgt tijdens je fietstocht.