Dit wil je weten over elektrische fietsen

Heb je interesse om een e-bike of elektrische fiets te kopen? Wellicht heb je nog heel wat vragen. In dit artikel vind je alvast een antwoord op een aantal courante vragen in verband met e-bikes. Voor het leesgemak hebben we de antwoorden op deze pagina bewust kort gehouden. Je vindt op onze website ook heel wat detailpagina’s waarin we verder ingaan op de diverse aspecten van elektrisch fietsen.

Waarom kost een elektrische fiets meer dan een gewone fiets?

Een elektrische fiets kost meestal meer dan een gewone fiets omdat hij een elektrische motor en batterij heeft. De prijs van een elektrische fiets kan variƫren van ongeveer 500 tot 5.000 euro afhankelijk van de kenmerken en kwaliteit van de fiets. De elementen die de kostprijs bepalen zijn de batterij, de elektrische motor en de fietscomputer. Hoe krachtiger de batterij en de motor, hoe duurder de fiets.

Hoe werken elektrische fietsen?

Elektrische fietsen hebben een elektrische motor die helpt om de fiets aan te drijven. De motor bevindt zich meestal in het voor- of achterwiel en wordt geactiveerd door een gashendel op het stuur. De motor helpt bij het trappen van de fiets, waardoor hij gemakkelijker te berijden is.

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

Er zijn veel voordelen van het rijden op een e-bike, waaronder:

 • Je geraakt waar je wil zonder te zweten
 • Elektrische fietsen zijn milieuvriendelijk
 • Je kan geld besparen op benzine
 • U kunt op een elektrische fiets rijden, zelfs als u niet in topvorm bent
 • U kunt zich verplaatsen zonder moe te worden: Omdat de motor het meeste werk doet, wordt u niet zo moe als wanneer u op een gewone fiets zou rijden.
 • U kunt verder en sneller: elektrische fietsen kunnen vaak verder en sneller dan gewone fietsen, dus je kunt snel komen waar je heen wilt.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over parkeren: Omdat elektrische fietsen klein zijn, kun je ze vaak parkeren op plekken waar gewone fietsen niet kunnen komen, zoals in je kantoor of appartement.
 • Ze zijn goed voor het milieu: elektrische fietsen produceren geen uitstoot, dus zijn ze beter voor het milieu dan auto’s of motorfietsen.
 • Het is leuk om op te rijden: elektrische fietsen zijn gewoon leuk om op te rijden! Je kunt door de stad zoeven en genieten van de wind in je gezicht.

Er zijn een aantal nadelen aan het rijden op een elektrische fiets, waaronder:

 • Elektrische fietsen zijn duurder dan gewone fietsen
 • E-bikes wegen meer dan gewone fietsen
 • Voor de snellere Speed Pedelecs heb je een rijbewijs nodig
 • Een tijdelijk nadeel is dat je moet wennen aan de hogere snelheid en je rijstijl moet aanpassen.

Kan ik mijn gewone fiets ombouwen tot een elektrische fiets?

Ja, het is mogelijk om een gewone fiets om te bouwen tot een elektrische fiets. Er bestaan kits die u kunt kopen om een elektrische motor en batterij aan uw fiets toe te voegen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle fietsen kunnen worden omgebouwd tot elektrische fietsen. Het beste is om met een professional te overleggen of uw fiets omgebouwd kan worden.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een elektrische fiets?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets moet u op een aantal zaken letten, waaronder:

 • De actieradius van de fiets: Dit is hoe ver de fiets kan gaan op een enkele lading. Als u van plan bent de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer, wilt u een fiets met een groot bereik.
 • De batterij: Je moet er zeker van zijn dat de batterij krachtig genoeg is om je de actieradius te geven die je nodig hebt. De batterij moet ook gemakkelijk op te laden zijn.
 • De motor: De motor moet krachtig genoeg zijn om u te helpen de fiets heuvels op te trappen. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de motor stil is.

Elektrische fietsen zijn een geweldige manier om je te verplaatsen, of het nu gaat om woon-werkverkeer of gewoon om een leuke manier om wat beweging te krijgen. Met zoveel voordelen is het geen wonder dat elektrische fietsen elk jaar populairder worden. Als u overweegt een elektrische fiets aan te schaffen, doe dan goed onderzoek om de perfecte fiets voor u te vinden.

Zijn duurdere elektrische fietsen beter dan goedkopere modellen?

2Niet noodzakelijk. Duurdere elektrische fietsen kunnen kenmerken hebben die u niet nodig hebt of niet wilt, zoals een grotere actieradius of een hogere topsnelheid. Het is belangrijk om uit te zoeken wat u in een elektrische fiets wilt voordat u meer geld uitgeeft dan nodig is. Er zijn dingen die je moet overwegen als je een elektrische fiets koopt: actieradius, accu, motor en prijs. Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je je opties beter beperken om de perfecte fiets voor jou te vinden.

De duurste onderdelen van een elektrische fiets zijn meestal de batterij en de motor. Krachtigere accu’s en motoren kosten vaak meer geld. Andere dure onderdelen kunnen de controller en het display zijn. Deze onderdelen zijn belangrijk voor het functioneren van de elektrische fiets, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze van hoge kwaliteit zijn.

Wat is de actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets is hoe ver hij kan rijden op een enkele lading. De actieradius varieert afhankelijk van de grootte van de accu, het motorvermogen en het terrein. Als u van plan bent de elektrische fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer, zult u een fiets met een grote actieradius willen.

Hoe lang duurt het om de batterij van een elektrische fiets op te laden?

Het duurt meestal zo’n 4-6 uur om een accu van een elektrische fiets op te laden. Dit is echter afhankelijk van de grootte van de accu en het type lader dat u gebruikt. Sommige accutypes kunnen sneller worden opgeladen dan andere.

Kan ik met een elektrische fiets in de regen rijden?

Ja, u kunt op een elektrische fiets rijden in de regen. Het is echter belangrijk om te weten dat sommige onderdelen van de fiets, zoals de batterij, niet waterdicht zijn. Om schade aan de fiets te voorkomen, kunt u beter niet in zware regenval of plassen rijden.

Heeft een elektrische fiets veel onderhoud nodig?

Nee, elektrische fietsen vergen niet bijzonder veel onderhoud. U moet de accu opladen, de banden bijpompen, en de e-bike na een tocht door de regen goed droogwrijven. Dat is het wel zo’n beetje qua onderhoud op korte termijn. Afhankelijk van het gebruik laat je de elektrische fiets best om de zes maanden of jaarlijks eens nakijken door een geschoolde fietsenmaker.

Moet je hard trappen op een e-bike?

Nee, gebruikers van elektrische fietsen moeten niet hard trappen omdat de motor ondersteuning heeft. E-bikes gaan gemakkelijk heuvels op en zijn ideaal bij tegenwind. Om het fietsen nog aangenamer te maken heb je ook de keuze uit een aantal versnellingen. De motor en de juiste versnellingen geven je heel wat ondersteuning, dus je hoeft niet zo hard te trappen.

Als je echter op een elektrische fiets zonder ondersteuning rijdt, zal het moeilijker zijn om te trappen.

Hoe lang gaan elektrische fietsen mee?

Elektrische fietsen kunnen vele jaren meegaan als ze goed worden onderhouden. De batterijen moeten na een paar jaar worden vervangen, maar de rest van de fiets zou lang mee moeten gaan. Met het juiste onderhoud kan een elektrische fiets 10 jaar of meer meegaan.