De trapondersteuning van een e-bike regelen

Bij de meeste elektrische fietsen kan je de mate van trapondersteuning door de elektromotor instellen. Dit gebeurt meestal met behulp van een display op het stuur of een app op je smartphone. Er zijn vaak verschillende standen waaruit je kunt kiezen, zoals “eco”, “normaal” en “sport”.

  • In de eco-stand geeft de motor minder trapondersteuning, waardoor je meer zelf moet trappen en het batterijverbruik lager is. In de normale stand geeft de motor een gemiddelde hoeveelheid ondersteuning, en in de sportstand geeft de motor de meeste ondersteuning, waardoor je sneller kunt rijden en het batterijverbruik hoger is.
  • Sommige fietsen hebben ook een “custom” stand, waarbij je zelf de hoeveelheid ondersteuning kunt instellen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een heuvelachtige omgeving fietst, waar je soms meer ondersteuning nodig hebt en soms minder.
  • Het is ook belangrijk om te weten dat sommige elektrische fietsen een automatische ondersteuningsmodus hebben, waarbij de hoeveelheid trapondersteuning afhangt van hoe hard je trapt. Dit kan handig zijn als je niet zeker weet welke stand je moet kiezen, maar het kan ook betekenen dat je minder controle hebt over de hoeveelheid ondersteuning die je krijgt.

In elk geval, het is goed om te weten dat je bij de meeste elektrische fietsen de hoeveelheid trapondersteuning die je krijgt van de elektromotor kunt aanpassen aan jouw eigen voorkeur. Dit maakt het rijden op een elektrische fiets meer comfortabel en beter aangepast aan verschillende rij-omstandigheden.

Trapondersteuning: instellingen per merk

trapondersteuning regelen via het display van de elektrische fiets

Bosch

Bosch is een van de grootste fabrikanten van elektromotoren voor fietsen. De motoren van Bosch zijn onderverdeeld in verschillende series, waaronder de Performance Line, Active Line en CX Line. De Performance Line en CX Line bieden de meeste ondersteuning en zijn geschikt voor snellere ritten en heuvelachtige omgevingen. De Active Line is bedoeld voor casual ritten en biedt minder ondersteuning.

Alle motoren van Bosch hebben een display waarmee je de hoeveelheid ondersteuning kunt instellen. Hiermee kun je kiezen uit verschillende standen, zoals Eco, Tour, Sport, Turbo en Custom.

Panasonic

Panasonic is een andere grote fabrikant van elektromotoren voor fietsen. Panasonic biedt een aantal verschillende motoren waaronder de E-Bikemotion X35, X35+ en X45. Deze motoren bieden een standaard trapondersteuning van 50%, 75% en 100% respectievelijk. Ze worden aangeduid met Eco, Standard en High.

De X35+ en X45 hebben ook een automatische ondersteuningsmodus, waarbij de hoeveelheid ondersteuning afhangt van hoe hard je trapt. Hiermee kun je een natuurlijke en efficiƫntere rit ervaren.

Bafang

Bafang is een Chinese fabrikant van elektromotoren voor fietsen. Bafang biedt een aantal verschillende motoren, waaronder de BBSHD en BBS02. Ook deze motoren komen met een display waarmee je de hoeveelheid ondersteuning kunt instellen. Hiermee kun je kiezen uit verschillende standen, zoals Eco, Tour, Sport, Turbo en Custom.

Sommige Bafang motoren hebben ook een meer uitgebreide functie waarmee je op een schaal van 1 tot 9 de hoeveelheid trapondersteuning kan aanpassen.

Shimano

Shimano is een Japanse fabrikant van elektromotoren voor fietsen. Shimano biedt een aantal verschillende motoren, waaronder de Steps E6100, E7000 en E8000. Deze motoren hebben een display waarmee je de hoeveelheid ondersteuning kunt instellen. Hiermee kun je kiezen uit verschillende standen, zoals Eco, Trail, Boost en Walk. Shimano motoren hebben ook een ‘assist level’ waarmee je op een schaal van 1 tot 3 de hoeveelheid ondersteuning kan aanpassen.

Invloed op de totale afstand

de trapondersteuning van de motor bepaalt de actieradius van de batterij

Het ondersteuningsniveau heeft invloed hebben op de actieradius van de batterij. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe meer energie de motor verbruikt en hoe sneller de batterij leeg raakt. Aan de andere kant, hoe lager het ondersteuningsniveau, hoe minder energie de motor verbruikt en hoe langer de batterij meegaat. Dit is omdat elektromotoren energie verbruiken om de wielen aan te drijven. .

Bijvoorbeeld, als je in een sportstand fietst, verbruikt de motor meer energie dan als je in een eco-stand fietst. Dit leidt tot een afname van de actieradius van de batterij. Je kan dan dus minder ver fietsen met een volle batterij.

Daarnaast, het is ook belangrijk om te weten dat factoren zoals snelheid, weerstand, rijstijl, route en gewicht van de fietser ook invloed hebben op de actieradius van de batterij. Bijvoorbeeld, als je sneller fietst, verbruikt de motor meer energie dan als je langzamer fietst. Of als je in een heuvelachtige omgeving fietst, verbruikt de motor meer energie dan als je op een vlak terrein fietst.

Het is aan te raden om de actieradius van de batterij te testen in verschillende situaties en niveaus van trapondersteuning om een idee te krijgen van hoeveel afstand je kunt afleggen voordat de batterij leeg is.

De fabrikant van de fiets geeft vaak ook een gemiddelde actieradius aan, die echter vaak afwijkt van de daadwerkelijke actieradius.