Hoelang kan je fietsen met je batterij?

Elektrische fietsen zijn aan een echte opgang bezig. Ze worden meer en meer gebruikt zowel voor woon-werkverkeer, boodschappen te halen, kinderen van school te halen of om langere recreatieve tochten te doen. E-bikes worden altijd maar intensiever gebruikt en als gebruiker wil je er ook verder en langer mee rijden. Vandaag ook de belangrijke vraag: hoelang kan je fietsen met een volle batterij ?

Hoe ver en hoelang kan je rijden met een volle batterij?

Als algemene regel kunnen we stellen dat je per 100 Wh 12 tot 20 km kan rijden. Met een gemiddelde batterij van 500 Watt haal je dan 60 tot 100 km. Dit is een gemiddelde dat afhangt van heel wat factoren.

Hoeveel kilometer kan je rijden met je fietsbatterij?

Fietsbatterij in WattuurBatterij 36 Vminimummaximum
250 Wh6,9 Ah30 km50 km
300 Wh8,3 Ah36 km60 km
350 Wh9,7 Ah42 km70 km
400 Wh11,1 Ah48 km80 km
450 WH12,5 Ah54 km90 km
500 Wh13,9 Ah60 km100 km
550 Wh15,3 Ah66 km110 km
600 Wh16,7 Ah72 km120 km
650 Wh18,1 Ah78 km130 km
700 Wh19,4 Ah84 km140 km
750 Wh20,8 Ah90 km150 km
800 Wh22,2 Ah96 km160 km
850 Wh23,6 Ah102 km170 km
900 Wh25 Ah108 km180 km
950 Wh26,4 Ah114 km190 km

Hoever kan je rijden met je batterij van je e-bike“Hoever je exact kan rijden met een volle batterij is moeilijk te zeggen. Onderstaande zaken spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de maximum actieradius van je batterij. Dat geeft je alvast een idee van wat je mag verwachten van een volle batterij.”


8 zaken die mee bepalen hoe lang je kan rijden met je e-bike

1 – Hoe hard trap je zelf?

De afstand die je met de batterij kan afleggen hangt eerst en vooral af van hoeveel trapondersteuning je vraagt aan de motor. Je kan dit via de fietscomputer instellen. Vraag je weinig ondersteuning en trap je dus zelf harder kom je logischerwijs verder.

Als je met meeste werk aan de elektromotor overlaat zal de batterij sneller leeg zijn. Vandaar ook de grote verschillen. De ene fietsen haalt met een accu van 500 Watt net 60 kilometer terwijl een sportieve fietser die weinig steun nodig heeft gemakkelijk 100 kilometer en meer haalt.

2 – De omgeving waarin je rijdt

Rijd je op een vlakke weg met de wind in de rug? Dan heeft de elektromotor het niet echt moeilijk om je de gewenste snelheid aan te bieden. De motor moet minder hard werken waardoor het verbruik van de batterij ook minder zal zijn.  Je zal meer kilometers kunnen afleggen met een volle batterij dan je collega-fietser die hellingen over moet of een flinke tegenwind moet trotseren.

3 – Sportief of economisch fietsen

Je rijstijl speelt ook een grote rol.  Ook de maximum snelheid die je wilt rijden heeft daarbij zijn invloed. Je manier van rijden is belangrijk. Als je snel optrekt en veel variatie hebt in de maximumsnelheid zal de motor meer zijn best moeten doen. Het batterijverbruik zal als gevolg daarvan ook hoger zijn. Als je aan een constante en matige snelheid fietst heeft de elektromotor het ook  een stuk gemakkelijker. De batterij wordt dan ook minder belast.

4 -De buitentemperatuur

Batterijen houden niet zo van de koude. Bij lage temperaturen ligt de capaciteit van de batterij een stuk lager. Vergeleken met een zomerse fietstocht  zal je in de winter dus minder ver kunnen rijden met dezelfde accu.

5 – Gebruik van versnellingen

Als je de versnellingen  van je fiets goed gebruikt moet de elektromotor minder kracht leveren.  De motor moet minder toeren draaien en vraagt minder stroom aan de batterij. Heb je een fiets met veel versnellingen? Dan ben je dus in het voordeel  en kan je verder rijden met je batterij.

6 – De juiste bandenspanning

Banden die niet goed opgepompt zijn maken meer contact met de weg. Meer contact met weg, dat betekent meer weerstand en wrijving. De elektrische motor van je e-bike moet harder werken om de gewenste snelheid te behalen. Dat vraagt meer energie en stroom van de accu.

Rijden met banden die niet de juiste spanning hebben is behoorlijk energievretend. Het is bovendien gemakkelijk op te lossen door regelmatig je bandenspanning te controleren en je banden wat bij te pompen. Let hier dus zeker op. Het is één van de gemakkelijkste manieren om de actieradius van je fiets te verhogen. Meer info hierover in het artikel: beste bandenspanning voor je elektrische fiets?

7 – Totaal gewicht

Hoe meer gewicht er verplaatst moet worden hoe meer de elektromotor zijn best moet doen. We hebben het dan over het gewicht van de fiets zelf, de berijder en extra bagage.  Het is evident dat daar nogal wat verschillen op zitten.

Er zijn heel wat soorten e-bikes. Ze zijn gemaakt uit verschillende materialen en uitgerust met een waaier aan toebehoren. Vergeten we ook niet dat er heel wat types mensen zijn met een zeer uiteenlopend lichaamsgewicht. Het totale gewicht van de fiets is  zonder meer een belangrijke factor om de totale rijafstand te kunnen inschatten.

8 -De leeftijd van de batterij

Batterijen hebben een beperkte levensduur.  Een batterij die ouder wordt begint meer en meer van zijn pluimen te verliezen. Met een oudere batterij zal je een stuk minder ver kunnen fietsen dan met een splinternieuwe. De leeftijd zegt wel niet alles. Als je je fietsbatterij oplaadt zoals het hoort zal deze langer garant staan voor een groter rijbereik.

Wat als je zonder batterij valt?

Ook als je met alle bovenstaande zaken rekening houdt kan je nog zonder batterij vallen. Er kan altijd een flinke tegenwind opduiken, je bestemming is verder dan gedacht of het traject is meer heuvelachtig dan ingeschat. Ook zonder batterij kan je rijden op een elektrische fiets. Wel zal je een flink stuk harder moeten trappen. Een goede tip: leg je lege batterij aan de lader van zodra je kan. In dit artikel leggen we waarom dat zo belangrijk is.