Wat betekent koppel bij een e-bike?

Als je op zoek bent naar een nieuwe elektrische fiets komt vroeg of laat het moment waarop de specificaties van verschillende modellen gaat vergelijken. Ongetwijfeld komt je dan ook de term motorkoppel wel eens tegen. Dit koppel is een belangrijke maatstaf van wat je mag verwachten qua motorprestaties.

Het koppel van de motor is één van de belangrijkste factoren om te overwegen bij de aankoop van een elektrische fiets. Het koppel is een maat voor de rotatiekracht die de motor kan produceren en wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm). Een hoger koppel zorgt ervoor dat de fiets sneller optrekt en gemakkelijker heuvels beklimt.

Het is belangrijk op te merken dat de koppelwaarde van de motor gewoonlijk verschilt van de geadverteerde topsnelheid van de fiets. De reden hiervoor is dat de motor zijn nominale koppel slechts gedurende een bepaalde tijd kan handhaven voordat hij oververhit raakt.

De meeste motoren hebben een “piek”-koppel, d.w.z. de maximale hoeveelheid koppel die de motor gedurende een korte periode kan produceren. Het “contante” of “continue” koppel is de hoeveelheid koppel die de motor gedurende een langere periode kan leveren zonder oververhit te raken.

Wat betekent Newtonmeter (Nm)?

Newtonmeters is een meeteenheid die de hoeveelheid koppel beschrijft die een motor van een elektrische fiets heeft. Koppel is wat een elektrische fiets zijn unieke gevoel geeft bij het accelereren en wordt vaak omschreven als “elektrische paardenkracht”. Hoe meer Newtonmeters je e-bike motor heeft, hoe krachtiger hij aanvoelt.

Hoewel het koppel de belangrijkste factor is die bepaalt hoe krachtig je motor zal zijn, is het niet het enige waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een elektrische fiets. Het wattage van de motor is ook belangrijk. Het wattage geeft aan hoeveel vermogen de motor kan leveren.

In het algemeen zullen elektrische fietsmotoren met een hoger koppel krachtiger zijn dan die met een lager koppel. Er zijn echter nog een aantal andere factoren die het vermogen van een elektrische fiets kunnen beïnvloeden, dus het is altijd het beste om een paar verschillende modellen te testen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Hoe wordt Newtonmeter (Nm) berekend?

Koppel berekenen is eigenlijk niet moeilijk. Vermenigvuldig gewoon de kracht met de lengte van de hefboomarm. De formule voor het koppel is Koppel = Kracht x Afstand. Om de waarde voor de afstand te vinden, neem je de straal van het wiel en vermenigvuldig je die met 2 (om de diameter te krijgen). Dit is de afstand! Dus als je dat allemaal samenvoegt, krijg je:

Koppel (Nm) = Kracht (N) x Afstand (m)

Stel dat er bijvoorbeeld een kracht van 20 Newton wordt uitgeoefend op een wiel met een straal van 0,5 meter. Om het koppel te berekenen, doe je dus gewoon 20 x 0,5 wat je een resultaat van 10 Nm oplevert.

Hoeveel Newtonmeter heb je nodig voor je fiets?

Bovenstaande uitleg gaat voor jou misschien wat te veel in detail. Maak je geen zorgen:

Je vindt een duidelijk antwoord op je vraag in ons hoofdartikel: Hoeveel motorkoppel heeft een e-bike nodig?

Het koppel dat je nodig hebt hangt van wat je exact met je e-bike wilt gaan doen. Als je vooral stadsritten doet op een vlak terrein hoef je niet echt veeleisend te zijn. Onderneem je fietstochten op een zwaar en lastig terrein? Dan zal je moeten kunnen rekenen op een krachtige motor die flink wat trapondersteuning kan geven.

Het koppel uitgedrukt in Newtonmeter geeft je al een goede indicatie. Wil je absoluut zeker zijn dat een bepaalde e-bike zal voldoen aan jouw specifieke eigen? Overweeg dan zeker om vooraf een uitgebreide proefrit te maken. Tijdens deze testrit kan je zelf ondervinden of de fiets en de elektromotor wel doen wat jij ervan verwacht.

Prestaties en rijcomfort worden niet alleen bepaald door het koppel van de motor. De versnellingen waarmee je fiets is uitgerust spelen een rol, de plaats waar de elektromotor gemonteerd is op de fiets, heb je een krachtsensor of rotatiesensor,… Het zijn allemaal elementen die bijdragen tot een betere rij-ervaring.

Merk je dat je motor niet de dezelfde prestaties levert als vroeger? Check dan na of een batterijprobleem zou kunnen zijn of een technisch probleem aan de fietsmotor.