Wat is de actieradius van een e-bike?

Als je een elektrische fiets koopt zijn er wel wat zaken waar je moet op letten. Prijs, afwerking en uitrusting zijn belangrijk. Maar je wil vooral ook dat je niet om de haverklap met een platte fietsaccu wordt geconfronteerd. Daarom is het belangrijk om bij aankoop rekening te houden met de actieradius van de fiets. Wat is de actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets is de maximale afstand die de fiets kan afleggen op een enkele batterijlading. De gemiddelde actieradius van de meeste elektrische fietsen is 60 tot 100 km. Factoren die de actieradius van een elektrische fiets beïnvloeden zijn onder andere het type en de grootte van de batterij, de efficiëntie van de motor, de trapondersteuning en de weersomstandigheden.

Actieradius vergroten?

Er zijn een paar manieren om de actieradius van je elektrische fiets te vergroten. Je vindt meer detailinfo in ons artikel over het verhogen van het rijbereik. Hieronder enkele korte tips:

  • Je kan kiezen voor een grotere accu: een grotere accu zorgt voor meer lading en dus meer actieradius. Het zal echter ook extra gewicht toevoegen aan je fiets.
  • Kies een efficiëntere motor: deze verbruikt minder stroom en geeft je dus meer actieradius.
  • Minder trapondersteuning: als de trapondersteuning in de laagste stand staat (vaak ecostand genoemd) zal de actieradius van je e-bike vergroten.
  • Verminder het gewicht: elke kilo gewicht die je van je fiets kan verwijderen, zorgt ervoor dat hij iets verder komt op een enkele lading.
  • Let op de bandenspanning:  fietsbanden met te weinig spanning maken meer contact met de weg. Dit zorgt voor meer wrijving. De motor vraagt meer stroom waardoor de actieradius vermindert.

Verschilt de actieradius sterk van rit tot rit?

De actieradius van een elektrische fiets kan sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals het terrein, het weer, hoeveel gewicht er wordt vervoerd, en de mate waarin de berijder op de pedalen trapt.

2De trapondersteuning die je als fietser aan de motor vraagt heeft zijn invloed op de actieradius. Als je met een hogere trapondersteuning rijdt, zal de motor meer kracht leveren en zal de accu sneller leeg zijn. Omgekeerd, als je op een lager niveau van trapondersteuning rijdt, zal de motor minder vermogen leveren en zal de batterij langer meegaan.

Tot slot kunnen ook het terrein en het weer van invloed zijn op de actieradius van een e-bike. Als je op heuvelachtig terrein rijdt, zal de batterij sneller leeg zijn dan wanneer je op vlak terrein zou rijden. En als het waait, loopt de batterij ook sneller leeg omdat de motor harder moet werken om de windweerstand te overwinnen.

Zoals je ziet zijn er dus een aantal factoren die de actieradius van een e-bike sterk kunnen beïnvloeden. Als alles tegenzit (koud weer, felle tegenwind) zal de actieradius van je e-bike dus een pak minder zijn dan onder de perfecte omstandigheden.

In ons hoofdartikel Hoe ver kan je rijden met een volle fietsbatterij? vind je meer info en een tabel met geschatte afstanden.

Actieradius vermindert na een paar jaar

Een batterij verliest capaciteit over de jaren. Je mag van een moderne Lithium-Ion batterij verwachten dat hij zo’n 3 à 5 jaar meegaat, ofwel zo’n 1.000 ladingen. Geraakt je fietsaccu versleten? Dat zal onherroepelijk zijn invloed hebben op de actieradius van je elektrische fiets.

3Voor veel fietsers in een verminderde actieradius net één van de eerste tekenen dat de accu zijn beste tijd heeft gehad. Hoe beter je je batterij verzorgt, hoe langer hij in goede staat blijft en hoe langer je kan profiteren van een groot rijbereik.

We hebben op onze website verschillende uitgebreide artikelen rond batterijen. Lees ze zeker eens na. Ze helpen je om je batterij fit te houden en zo de actieradius van je e-bike hoog te houden.