Wat doet een rotatiesensor van een e-bike?

De rotatiesensor is verantwoordelijk voor het verzenden van een signaal naar de motorbesturing, om aan te geven hoe snel de pedalen gaan. Met deze informatie kan de motorbesturing de juiste hoeveelheid ondersteuning geven.

2De rotatiesensor is een klein apparaatje dat op het fietsframe zit, vlakbij de pedalen. Hij bestaat uit een magneet en een sensor, die samenwerken om de snelheid van de pedalen te volgen. De magneet is bevestigd aan de pedaalarm, terwijl de sensor op het frame is gemonteerd. Wanneer de pedaalkruk draait, draait de magneet langs de sensor, die een signaal genereert. Dit signaal wordt naar de motorbesturing gestuurd, die aan de hand daarvan bepaalt hoeveel ondersteuning moet worden geboden.

De rotatiesensor is een belangrijk onderdeel van het elektrische fietssysteem, omdat het de motor in staat stelt de juiste hoeveelheid kracht te leveren op basis van de pedaalsnelheid. Zonder deze sensor zou de motor te veel of te weinig trapondersteuning geven, wat het rijden op de fiets minder comfortabel maakt.

Naast de rotatiesensor bestaat er ook een andere type sensor: de krachtsensor.