Een goedkope elektrische fiets?

Is je budget eerder beperkt? Dan kan je op zoek gaan om een goedkope elektrische fiets aan te kopen. In dit artikel bekijken we even wat een goedkope elektrische fiets mag kosten. We overlopen ook eens wat je qua uitrusting en materialen mag verwachten.

Elektrische fietsen bestaan in alle mogelijke prijsklassen. Ze zijn sowieso duurder dan een gewone fiets. E-bikes zijn immers voorzien van een aantal extra uitrustingen. De belangrijkste daarvan zijn de elektromotor en de fietsbatterij. Vooral de batterij is duur maar uiteraard kan je niet zonder.

Als je op het internet kijkt vind je al elektrische fietsen vanaf ongeveer €500. Hier moet de fabrikant natuurlijk enorm veel toegevingen doen. De meeste goedkope fietsen draaien ongeveer rond de 800 euro. Dat is behoorlijk goedkoop als je weet dat de gemiddelde elektrische fiets in België rond de €2500 kost.

Waar zitten de belangrijkste verschillen tussen een goedkope elektrische fiets en de duurdere exemplaren?

1 – Naafmotor

Om de kostprijs van een elektrische fiets te beperken gebruiken de fabrikanten een naafmotor. Dit is een elektromotor die wordt geplaatst op de as van het voorwiel of het achterwiel.

Deze soort motoren zijn goedkoper dan de middenmotor die je op duurdere fietsen aantreft. Toch is het zeker geen slecht systeem. De meeste mensen vinden dat een naafmotor misschien net wat minder comfortabel rijdt. Maar toch is het een zeer betrouwbaar type motor  met een lange levensduur.

2 – Minder krachtige fietsaccu

De batterijen zijn een belangrijk deel van de totale kostprijs van een e-bike. Om een goedkope elektrische fiets te kunnen aanbieden zal de producent de fiets uitrusten met goedkopere batterijen. Waar zit het verschil?

Rijbereik

  • De batterijen op goedkopere fietsen hebben minder capaciteit. Je mag een batterij verwachten van rond de 300 watt/uur.  In het algemeen hebben elektrische fietsen eerder een batterij van rond de 500 watt/uur.
  • Wat betekent dit in de praktijk? Met een volledig geladen batterij zal je minder ver kunnen rijden. Een fiets met een batterij van rond de 300 watt/uur is dan eerder geschikt voor korte afstanden en voor gebruik in de stad. En dan nog het liefst op vlak terrein. Dit is geen batterij waarmee je een lange recreatieve fietstocht doet.
  • Je wil uiteraard weten hoeveel afstand is dan kan afleggen met een batterij. Dit is moeilijk vooraf in te schatten. Er zijn heel wat elementen die bepalen wat het rijbereik van je batterij. De hoeveelheid trapondersteuning, het gewicht van de berijder, de bandendruk, buitentemperatuur, tegenwind,… spelen allemaal een rol.
  • Val je tijdens je fietstocht toch met een platte batterij? Weet dan dat je met een elektrische fiets ook kan rijden zonder batterij. Je moet dan wel wat harder trappen maar fietsen zonder accu is niet schadelijk voor de motor.

Kwaliteit van de accu

  • Bij deze goedkopere elektrische fietsen mag je er ook vanuit gaan dat de kwaliteit van de batterij minder is dan bij een dure fiets.  Het aantal keren dat de batterij opnieuw opgeladen kan worden zal lager zijn. Daardoor gaat de batterij minder lang mee.
  • Maar we hebben ook goed nieuws. De levensduur van de batterij hangt sterk af van hoe je ermee omgaat. Als je ze correct oplaadt, gebruikt en opbergt kan je de levensduur van je accu behoorlijk verlengen. Een minder goed gebruik van de batterij verkort de levensduur van.
  • De batterijen op goedkope elektrische fietsen zijn gevoeliger omdat ze wat minder zijn van kwaliteit. Lees daarom zeker onze tips waarmee je de levensduur van een batterij kan verlengen.
  • Qua chemische samenstelling zijn er verschillende soorten batterijen op de markt. De meest moderne batterijen zijn lithium batterijen. Ook een goedkope elektrische fiets moet uitgerust zijn met deze batterijen. Deze fietsaccu’s hebben veel voordelen ten opzichte van de oudere generaties batterijen. Lithium batterijen gaan een stuk langer mee, ze zijn gemakkelijker op te laden  en niet onbelangrijk, ze kunnen na gebruik ook gemakkelijker gerecycleerd worden.

3 – Eenvoudige velgremmen

Op fietsen vind je verschillende soorten remmen. Op een goedkope elektrische fiets vindt je meestal een eenvoudige velgrem met rubberen remblokjes. Is dit noodzakelijk slecht? Helemaal niet. De traditionele fietsen beschikken al vele tientallen jaren in hoofdzaak over dit remsysteem.

Duurdere modellen worden uitgerust met hydraulische remmen en schijfremmen. SchijfremmenZe hebben  tegenover de velgrem het voordeel dat ze bij regenweer beter remmen. Maar met velgremmen rijden is daarom niet onveilig: bij minder weer is het vooral een kwestie van goed op het verkeer te letten en tijdig te remmen.

4 – Banden

Op elke fiets heb je twee buiten- en twee binnenbanden. Op een goedkope elektrische fiets zal de kwaliteit van deze banden minder zijn dan bij duurdere modellen.

Waar zit dan het verschil? De materialen waaruit de banden zijn gemaakt zijn anders. Dat betekent dat je band sneller zal slijten en dat het risico op een lekke band wat verhoogd.  Het materiaal waaruit de band is gemaakt kan ook wat meer weerstand geven. Dit betekent dat de elektromotor wat harder moet werken en je dus meer batterijverbruik krijgt.

Een lekke band kan je niet altijd vermijden. Maar het helpt als je ervoor zorgt dat je batterij altijd op de juiste bandendruk is. Niet alleen de kans op plat rijden verminderd. Als je fietsbanden op de juiste druk staan gaan ze ook langer mee.

Je bent eigenlijk beter met goedkope banden waarbij de bandenspanning perfect is dan met duurdere banden die te hard of te zacht opgepompt zijn.

5 – Verlichting en reflectoren standaard?

Ook een goedkope elektrische fiets moet voldoen aan alle wettelijke richtlijnen.  Als je ’s avonds of ’s nachts gaat fietsen moet je fiets uitgerust zijn met reflectoren en verlichting. De banden moeten aan beide zijden voorzien zijn van een reflecterende strook. Hebben je banden dit niet? Dan moet je reflectoren in je spaken hebben. Ook heb je op een fiets reflectoren nodig vooraan, achteraan en in de pedalen. Als het donker wordt moet je ook verlichting hebben. Dat mag ook losse verlichting zijn die je op je fiets of kledij vastmaakt.

Als je in België een  goedkope elektrische fiets koopt  dan mag je ervan uitgaan dat deze zal voldoen aan alle wettelijke veiligheidsvoorschriften.  Koop je online een fiets via een internationale webshop?  Kijk dan toch eens of de reflectoren en verlichting aanwezig zijn. Zo niet zal je ze extra moeten bijplaatsen.

6 – Meer kans op roest

De afwerking van een goedkope elektrische fiets is ook vaak wat minder dan van zijn duurdere broers en zussen. Dat betekent dat de onderdelen wat meer gevoelig zijn voor roestvorming.  Spatborden zijn op een fiets niet verplicht maar wel een goed idee.

Opspattend water of opspattende sneeuw vermengd met strooizout geven sneller roestvorming op een goedkope elektrische fiets. Spatborden helpen om dat te voorkomen en zijn daarom een echte aanrader.

Heb je geen spatborden? Wrijf je fiets dan altijd droog als je door slecht weer gereden hebt.  Dit vermijdt oxidatie van de fietsonderdelen.

7 – Gebruikte merken

Fabrikanten van e-bikes maken de elektrische onderdelen van hun fietsen niet zelf. Je ziet op de meeste fietsen dan ook dezelfde merken van batterijen en motoren terugkeren. Bosch en Shimano zijn voorbeelden van grote en gekende merken.

Op goedkopere elektrische fietsen vinden we deze duurdere merken van elektrische componenten niet terug. Voor deze fietsen gebruiken de constructeurs merken die minder gekend zijn. Zijn ze daarom minder goed? Niet noodzakelijk. Maar het blijft wel moeilijker om vooraf in te schatten wat de kwaliteit van bijvoorbeeld de versnellingen zal zijn. Met een groot merk weet je dat je goed zit. Met een onbekend merk heb je daar weinig zicht op.

8 – Eenvoudig ontwerp

Als je een goedkope elektrische fiets bekijkt zie je meteen dat die goed lijkt op een traditionele fiets.

  • We hebben hoger al aangegeven dat deze goedkopere fietsen uitgerust zijn met een naafmotor.  Het grote voordeel van een naafmotor is dat je die gemakkelijk kan integreren in een bestaand eenvoudig model van fiets. Je kan als het ware een gewone fiets nemen en daar een extra motor op het voor- of achterwiel aan toevoegen. Daar komt geen ontwerpbureau aan te pas.
  • Duurdere fietsen zijn meestal uitgerust met een middenmotor. Deze is bevestigd aan de trapas waar zich de pedalen bevinden. Daarvoor moet de fietsbouwer dan een ander ontwerp maken. Het uittekenen, het testen en het ontwikkelen van dergelijke fietsen is daarom duurder.
  • Op een goedkope e-bike bevindt de batterij zich op de fietsendrager achteraan. Ook dit is gemakkelijk te realiseren. Bij duurdere modellen wordt de fietsaccu verwerkt in het fietskader. Hiervoor moet een nieuw ontwerp gemaakt worden en dat brengt extra kosten met zich mee. Ook de productie nadien is kostelijker.

Goedkope elektrische fiets: conclusie

goedkope elektrische fiets - voordelen en nadelenEen goedkopere elektrische fiets hoeft dus zeker geen bron van ergernis te zijn. Er zijn heel wat fietsers die meer dan tevreden zijn van hun e-bike in deze prijsklasse. Natuurlijk mag je je eisen qua rijcomfort en duurzaamheid niet te hoog stellen. Een elektrische fiets in de lagere prijsklasse is niet gemaakt om te gebruiken onder extreme omstandigheden Het is een fiets waarmee je niet te snel rijdt.  Je gebruikt ze voor eerder korte verplaatsingen en je moet de mogelijkheid hebben om je batterij gemakkelijk ergens bij te laden.

Net zoals voor de duurste fietsen op de markt geldt ook voor een goedkoper exemplaar de volgende regel: de levensduur van een elektrische fiets hangt sterk af van hoe je met de fiets omgaat en hoe je ze verzorgt!