Welke bandendruk voor je elektrische fiets?

Welke bandendruk heb je nodig voor je e-bike? Als je gaat fietsen is het belangrijk dat je je banden vooraf correct hebt opgepompt. Een goede bandenspanning is belangrijk voor je rijcomfort en de veiligheid op de baan. Voor elektrische fietsen komt er nog een extra aspect bij. Banden die niet de juiste bandendruk hebben zorgen voor een extra belasting van de motor. En dat heeft zijn gevolg voor de actieradius van je batterij. Vandaar de belangrijke vraag: “Welke bandendruk voor je fiets?

Welke bandendruk voor een e-bike?

De minimale en maximale bandendruk voor een elektrische fiets staan vermeld op de band. Een bandendruk van 4 bar is een goed uitgangspunt voor een gewone band. Een smallere band is eerder 4.5 bar. Een bredere band kan je oppompen rond de 3.5 bar. Elk druk heeft zijn voor- en nadelen die we in dit artikel bespreken.

Belang van de bandendruk

We hebben het in dit en andere artikelen al aangegeven. Een goede bandenspanning is belangrijk. Het verhoogt het rijcomfort en het maakt dat je batterij langer meegaat. Banden die niet hard genoeg zijn opgeblazen maken immers meer contact met de weg. Dit geeft meer weerstand en de elektromotor moet harder draaien en daardoor wordt er meer energie gevraagd aan de batterij. Je kan dan minder ver rijden met een volle accu.

Welke bandendruk voor je elektrische fiets?Elke fabrikant van banden geeft aan wat de minimum en maximum druk is voor zijn banden. Welke bandendruk je ook kiest, het is sowieso belangrijk dat je binnen deze aangegeven grenzen blijft. Een smalle band wordt harder opgeblazen dan een brede band. We gaan voor een gewone fiets uit van een druk van 4 bar. Een smallere band zal dan eerder naar de 4.5 bar gaan. Een bredere band kan je oppompen rond de 3.5 bar. Maar opnieuw, er zijn veel soorten banden. Volg zeker de aanbeveling van de fabrikant op.

Welke bandendruk is beter voor het batterijverbruik?

  • De bandendruk die we opgeven is voor een gewone elektrische fiets. Rijd je met een elektrische mountainbike of racefiets zijn dit andere waarden.
  • De bandendruk speelt zeker een rol in de totale afstand die je met een volle batterij kan fietsen. Meer daarover in het artikel: de actieradius van een volle batterij.
  • Een band die harder opgeblazen is maakt minder contact met de weg. Daardoor wordt de batterij minder belast. Nadeel is wel dat een fiets met harder opgeblazen banden ook echt wel harder en minder comfortabel rijdt.
  • Een zachte band maakt meer contact met het wegdek. Dit is comfortabeler maar vraagt meer inspanning van de fietser of elektromotor.
  • Je houdt van een minder hoge bandenspanning? Dan is het wel belangrijk om op te merken dat je toch zeker de minimumwaarde moet halen die de fabrikant opgeeft. Zo niet krijg je echt te veel weerstand en dus meer verbruik van de batterij.  Bovendien komt het de stabiliteit van de fiets niet te goede. Zorg er dus altijd voor dat je binnen de aangegeven grenzen blijft om veilig en comfortabel van je fietsrit te kunnen genieten.

Bandenspanning voor zware fietsers

Voor zware mensen is het nog belangrijker dat je fiets op een goeie bandenspanning staat. Als je banden te zacht zijn opgeblazen heb je sowieso al meer kans op een lekke band. Ben je een wat zwaardere fietser, dan ben je nog meer kans om lek te rijden. Hoe kan je dit vermijden?

  • Zorg er voor dat je banden altijd correct zijn opgepompt volgens de specificaties van de bandenfabrikant.
  • Kies voor een buitenband met een extra anti-leklaag.
  • Leg ook een duurdere en betere band. Bij een betere kwaliteit banden is ook de zijkant meer verstevigd waardoor het risico op scheurtjes verminderd.