Waarom kiezen voor een elektrische fiets?

Elektrische fietsen worden een steeds populairder vervoermiddel. De verkoopcijfers van dit type vervoermiddel schieten de hoogte in. Niet alleen stadsfietsen worden met een elektrische motor uitgerust.

2We zien ook meer en meer bakfietsen voor het vervoer van kinderen of goederen opduiken in het verkeer. Sportfanaten gaan voor een elektrische koersfiets of mountainbike met een aangepaste krachtige motor en batterij. Pendelaars maken gebruik van fietssnelwegen voor woon-werk verkeer.

Kortom, de e-bike zit volop in de lift. En dat hoeft niet te verbazen. Hier zijn slechts enkele redenen waarom meer mensen dan ooit kiezen voor een elektrische fiets in plaats van andere vormen van transport.

21 redenen om te kiezen voor een e-bike

 1. De elektrische fiets kan soms een (tweede) auto vervangen en is veel goedkoper in aanschaf en gebruik.
 2. Elektrische fietsen worden vaak gebruikt voor woon-werkverkeer. Je kan gebruik maken van fietssnelwegen en alternatieve routes. Ze kunnen daarmee helpen om verkeersopstoppingen en vervuiling te verminderen.
 3. Elektrische fietsen zijn veel gezonder dan auto’s. Je krijgt de beweging die je nodig hebt zonder naar de sportschool te hoeven of te gaan hardlopen.
 4. Er zijn heel wat soorten elektrische fietsen te koop. Van gewone stadsfietsen tot cargobikes, van vouwmodellen tot racefietsen. Iedereen kan zijn gading vinden.
 5. Elektrische fietsen zijn goed voor het milieu. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit, dus ze dragen niet bij aan de luchtvervuiling.
 6. Elektrische fietsen zijn gemakkelijk in het verkeer. Je hoeft je geen zorgen te maken over een parkeerplek en je mag veel eenrichtingstraten voor auto’s in beide richtingen gebruiken .
 7. Elektrische fietsen zijn stil. U kunt op uw elektrische fiets rijden zonder dat je omgeving er last van heeft.
 8. Elektrische fietsen zijn op termijn minder duur in onderhoud en gebruik dan een snorfiets of brommer op benzine.
 9. Je hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten van benzine, en je hoeft geen speciaal rijbewijs te halen om op een gewone elektrische fiets te rijden.
 10. Elektrische fietsen zijn ook makkelijker op te bergen dan snorfietsen of brommers. Je kan je elektrische fiets in je garage, gang of kelder plaatsen zonder dat hij te veel plaats inneemt.
 11. Het gewicht van een elektrische fiets is lager dan dat van bromfietsen. Je kunt je elektrische fiets gemakkelijker de trap op en af dragen.
 12. Elektrische fietsen zijn energiezuiniger dan snorfietsen of brommers met een benzinemotor. Je kunt met dezelfde hoeveelheid energie verder rijden op een elektrische fiets dan op een benzine aangedreven vervoermiddel.
 13. Een bromfiets zet je liever niet in je woonkamer of slaapkamer, tenzij je fan bent van de geur van brandstof en olie. Een e-bike kan je zonder problemen in een woonruimte stockeren zonder kwalijke geurtjes.
 14. Ook in de garageruimte van een camper of mobilhome of kan je gemakkelijk een e-bike opbergen zonder geurhinder.
 15. E-bikes maken samen fietsen weer mogelijk. De ene persoon kan bijvoorbeeld op een gewone fiets rijden en de andere op een elektrische fiets. Dit is ideaal voor mensen die samen langere fietstochten willen maken, maar een verschillende conditie hebben.
 16. E-bikes maken het ook mogelijk om te fietsen in heuvelachtige gebieden waar dat anders moeilijk zou zijn. Op een elektrische fiets kom je makkelijker heuvels op omdat de motor je een zetje geeft.
 17. E-bikes maken het mogelijk om grotere afstanden af te leggen. Als de belasting te zwaar wordt vraag je meer trapondersteuning aan de motor. Dat is fijn, want zo kun je toch langere fietstochten maken, ook als je niet in de beste conditie bent.
 18. E-bikes hebben ook een lagere CO2-voetafdruk bij de productie er van, wat goed is voor het milieu.
 19. Moderne fietsbatterijen gaan lang mee en goed gerecycleerd worden. Ook dat is beter voor het milieu.
 20. De e-bike is voor veel mensen toegankelijk, ongeacht of ze een rijbewijs hebben of niet. Dit is goed voor mensen die wel eens een elektrische fiets willen gebruiken, maar geen zin hebben om een rijbewijs te halen.
 21. Voor een gewone e-bike ben je niet verplicht om een fietsverzekering te nemen, als is een familiale verzekering wel aan te raden.

Met zovele voordelen is het gemakkelijk te begrijpen waarom elektrische fietsen elke dag populairder worden. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe manier van transport, overweeg dan zeker een elektrische fiets.

Samengevat

3E-bikes worden steeds populairder omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van traditionele fietsen. E-bikes zijn leuker om op te rijden, ze zijn goed voor het milieu, en ze zijn makkelijk in het gebruik. Elektrische fietsen zijn ook minder duur in onderhoud en gebruik dan bijvoorbeeld snorfietsen of brommers. Bovendien zijn elektrische fietsen energiezuiniger dan bromfietsen, zodat je op een elektrische fiets met dezelfde hoeveelheid energie verder kunt rijden.

Als je op zoek bent naar een nieuwe manier van transport, overweeg dan een elektrische fiets! Je zult verbaasd zijn hoeveel plezier je eraan zult beleven. Iedereen kan een elektrische fiets gebruiken, ongeacht of ze een rijbewijs hebben of niet. Elektrische fietsen zijn ook gemakkelijk op te bergen, dus je kan je elektrische fiets in je garage of kelder bewaren zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Omdat elektrische fietsen geen uitstoot produceren, zijn ze beter voor het milieu. Meer dan redenen genoeg dus. Kortom, waar wacht je nog op?