De elektrische bakfiets: voor- en nadelen

Tot voor kort waren bakfietsen echt iets van vroeger. Je zag ze nog maar zelden in het straatbeeld. Met het succes van de elektrische fiets is dit helemaal veranderd. Een bakfiets is nogal zwaar als je zelf moet trappen. Met de ondersteuning van een elektrische motor gaat er een volledig nieuwe wereld open. De elektrische bakfiets heeft daarmee heel veel succes.

We zien meer en meer bakfietsen rijden, zeker in stedelijke omgevingen. Er zijn twee grote groepen die van de elektrische bakfiets gebruikmaken:

  • Jonge gezinnen met kinderen die vaak een bakfiets gebruiken in plaats van de auto. Het geeft hen de kans om een tweede auto weg te doen of om het zelfs helemaal zonder auto te doen.
  • Vakmannen zoals schilders, loodgieters of elektriciens gebruiken een elektrische bakfiets om in de grote steden sneller bij hun klant te zijn. In plaats van een bestelwagen kiezen ze voor een aangepaste bakfiets. Ze zijn even snel ter plaatse en hebben geen parkeerproblemen.

Er valt dus heel wat te zeggen voor deze nieuwe vorm van elektrische fiets. In dit artikel zetten we een aantal voordelen ervan op een rijtje.

Voordelen van een elektrische bakfiets?

1 – Vervangt een auto of bestelwagen

De bakfiets is een goed alternatief voor een auto. Je bespaart er heel wat kosten mee uit en je kan gemakkelijk parkeren. Bovendien zijn er ook heel wat formules mogelijk die het voor een jong gezin of een zelfstandige interessant maken denken we bijvoorbeeld aan een fietsleasing.

2 – Veilig om kinderen te vervoeren

Voor jonge gezinnen is een elektrische bakfiets een goeie oplossing om de kinderen te vervoeren. De bak van de cargo bike kan worden uitgerust met drie veiligheidsgordels. Het is ook mogelijk om op de bak een regentent te monteren. Geef je de kinderen dan ook nog een fietshelm mee dan kan je met hen veilig en comfortabel door het drukke verkeer laveren. Er zijn ook bakfietsen die voldoende plaats bieden om een Maxi-Cosi mee te nemen.

3 – Perfect voor boodschappen

Een cargo bike dient niet alleen om kinderen te vervoeren. Het is ook zeer handig voor iemand die heel wat boodschappen in één keer wil doen.

4 – Ideaal voor zelfstandigen in het stadscentrum

Ook voor zelfstandigen is de ruime laadbak vooraan een perfecte oplossing. Er zijn modellen waarbij je de laadbak kan afsluiten. Zo blijft je materiaal veilig.

5 – Beter voor het milieu

We hoeven uiteraard niet te vertellen dat elektrische fietsen in het algemeen beter zijn voor het milieu. Met de elektrische bakfiets helpt dat des te meer. Meer van dergelijke fietsen betekent minder luchtvervuiling en minder lawaai op straat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat overheden inzetten op de cargo bike. In grote steden zoals Brussel worden er projecten ontwikkeld om het gebruik van de bakfiets te stimuleren.

6 – Langere afstanden afleggen

Met een elektrische fiets is het eenvoudig om langere afstanden af te leggen. Dat geldt ook voor een bakfiets. Door gebruik te maken van fietssnelwegen zijn dit type fietsen niet alleen geschikt voor de stad maar ook voor verplaatsingen in de ruime regio. Ideaal voor zelfstandige vakmannen die op die manier snel hun klant kunnen bereiken.

Nadelen van een elektrische bakfiets

1 – Een elektrische bakfiets is duur

Aan een bakfiets is wel een stevig kostenplaatje verbonden. Toch is het belangrijk dat je dat vergelijkt met de prijs van een auto. Een bakfiets gebruik je redelijk functioneel. Een zelfstandige kan er een bestelwagen mee vervangen, een jong gezin een tweede auto. Als je dan de kosten van de aankoop en het onderhoud van een bakfiets afweegt tegenover een auto of bestelwagen valt de kostprijs op lange termijn meer dan mee.

2 – Meer gewicht

Een bakfiets is zwaar. Gelukkig kan je rekenen op de hulp van de elektromotor. Met deze trapondersteuning valt het rijden met een bakfiets zeer goed mee. Maar wat als je zonder batterij valt? In principe kan je met elke elektrische fiets rijden zonder batterij. Dit kan geen kwaad voor de elektromotor of andere elektrische componenten. Maar hij trapt wel een stuk zwaarder. Zeker bij een cargo bike is dit niet altijd evident. Je wil daarom met een cargo bike best vermijden dat je met een lege batterij valt.

3 – Minder rijbereik met een volle batterij

Een zwaar geladen cargo bike vraagt ook veel meer inspanning van de motor en de batterij. Elektrische bakfietsen zijn voorzien van een aangepaste elektromotor met een hoog motorkoppel. De motor is krachtig maar heeft meer stroom nodig. Tegenover een gewone elektrische fiets is het rijbereik met de batterij daarom een pak kleiner. Dit kun je oplossen door een extra krachtige batterij te nemen. Dit type batterij kost dan ook wel meer.

4 – Grotere draaicirkel

Een cargo bike stuurt iets minder vlot dan een gewone elektrische fiets. Je hebt een grotere draaicirkel. Qua breedte valt een cargo echt wel goed mee. De bak die vooraan is gemonteerd is in de meeste gevallen niet breder dan het stuur van een gewone fiets. Je kan dus nog altijd vlot overal doorfietsen.

5 – Rijden met een lege laadbak

Elektrische bakfietsen zijn het best in evenwicht als de bak geladen is. Is de bak leeg dan kan het wel gebeuren dat die rammelt.

Kenmerken

1 – Elektromotor met extra kracht

Elektrische bakfietsen zijn zwaarder en hebben daarom ook een zwaardere motor nodig. De motoren die gebruikt worden hebben dan ook meer kracht nodig. Het zijn geen motoren die een hogere topsnelheid halen maar ze hebben een hoger koppel. Meer koppel betekent dat de motor gemakkelijker een helling kan oprijden en gemakkelijker vanuit stilstand kan vertrekken. Met een bakfiets is dit belangrijk gezien het extra gewicht.

Constructeurs van elektromotoren zoals Bosch bieden motoren aan die speciaal gemaakt zijn voor cargo bikes. Dat merk je meteen als je het koppel van de verschillende modellen vergelijkt. Het koppel geeft weer hoeveel kracht de motor heeft en wordt uitgedrukt in Newtonmeter.

2 – Middenmotor of naafmotor

De motor van een elektrische bakfiets kan net zoals bij andere e-bike op drie plaatsen gemonteerd worden. Er zijn modellen waarbij de motor zich op de voor- of achternaaf bevindt en zijn modellen met een middenmoter. De middenmoter is het meest recente en meest populaire type.

3 – Batterij op fietsframe of op bagagedrager

De motor van de elektrische bakfiets wordt aangedreven door een batterij. De plaats ervan is vergelijkbaar met andere elektrische fietsen. Ofwel wordt deze gemonteerd op het fietsframe zelf ofwel op een bagagedrager achteraan. Omdat de elektromotor van een cargo bike harder moet werken is het belangrijk dat de batterij voldoende kracht geeft.

4 – Batterijen met meer capaciteit

De batterijen die we aantreffen op een cargo bike zijn dus meestal ook batterijen van goede kwaliteit met een grotere capaciteit. Je zal eerder batterijen zien van ongeveer 500 W per uur dan de basismodellen van 300 W per uur.

Bakfiets met twee of drie wielen?

We zien twee courante types van bakfietsen in het straatbeeld. Sommige modellen hebben een wiel vooraan en een wiel achteraan. Andere modellen hebben drie wielen. In dit geval hebben ze een wiel achteraan en twee wielen vooraan. Allebei hebben ze zo hun eigen kenmerken.

  • Een bakfiets met twee wielen is wendbaarder en is gemakkelijker om te besturen. Hij is ook lichter waardoor de batterij een langere levensduur heeft. Dit type rijdt meer comfortabel als je op minder goeie wegen rijdt.
  • Een bakfiets met drie wielen heeft zo zijn eigen voordelen. Hij rijdt een stuk stabieler, je kan er een grotere bak op monteren en je kan gemakkelijk parkeren omdat de fiets op zichzelf blijft staan zonder extra fietsstaander.

Conclusie

Je merkt het er is wel heel wat te zeggen voor een elektrische bakfiets. We zijn ervan overtuigd dat het aandeel van dit type fiets in de komende jaren alleen nog maar zal stijgen.De overheid neemt ook maatregelen om het gebruik van de elektrische bakfiets te stimuleren.

Zeker in drukke steden zullen meer en meer mensen hun auto aan de kant laten staan en kiezen voor een bakfiets. Deze tendens zien we ook al volop bij zelfstandigen die hun bestelwagen inruilen voor een bakfiets.

De verdere uitbreiding van de fietsinfrastructuur en fietssnelwegen in België maakt de elektrische fiets in het algemeen en de bakfiets in het bijzonder jaar na jaar aantrekkelijker.