Waarop moet je letten als je een fietsaccu koopt?

Als je een accu koopt voor je elektrische fiets moet je met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste moet je rekening houden met de capaciteit van de accu – dit zal bepalen hoe ver je kan fietsen op een enkele lading. Ten tweede moet je bedenken hoe lang het duurt om de accu op te laden – als je van plan bent je elektrische fiets regelmatig te gebruiken, heb je een accu nodig die snel kan worden opgeladen. Ten slotte moet je er zeker van zijn dat de accu geschikt is voor je specifieke elektrische fiets.

Fietsaccu kopen: waarop moet je letten

Let op het vermogen van de accu

2

De hoeveelheid vermogen, uitgedrukt in Watt, die je nodig hebt hangt af van een aantal factoren. Zo spelen het type e-bike, hoe je hem gaat gebruiken, en onder welke rijomstandigheden je wilt fietsen een grote rol.

Toch zijn er een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste accu voor je elektrische fiets. Dit zijn een aantal zaken die daarbij een rol spelen:

 • Het type fiets dat je hebt zal invloed hebben op hoeveel vermogen je nodig hebt van je batterij. Als je een zwaardere e-bike hebt, of één die is ontworpen voor off-road gebruik, heb je een krachtigere batterij nodig dan iemand met een lichtere e-bike die voornamelijk voor stadsgebruik is.
 • Hoe je je e-bike gaat gebruiken, heeft ook invloed op hoeveel vermogen je nodig hebt. Als je van plan bent veel heuvels te beklimmen, of als je in heuvelachtig of bergachtig terrein gaat rijden, heb je een krachtiger batterij nodig dan iemand die vooral op vlak terrein gaat rijden.
 • Rijd je veel in open vlaktes en met een flinke tegenwind? Ook dan zal je een krachtiger batterij nodig hebben dan iemand die vooral in de stad rijdt.
 • Tot slot spelen ook de rijomstandigheden een rol bij de keuze van de juiste accu voor je e-bike. Als je bijvoorbeeld in koud weer gaat rijden, heb je een batterij nodig die ontworpen is om goed te presteren bij koudere temperaturen.

Met dit alles in gedachten, zijn hier een paar algemene aanbevelingen voor het kiezen van de juiste batterij voor uw e-bike:

 • Als je een standaard e-bike hebt die je voornamelijk voor stadsritten gaat gebruiken, zou een accu met 250-500 watt vermogen voldoende moeten zijn.
 • Als je een zwaardere e-bike hebt, of één die ontworpen is voor off-road gebruik, dan heb je een batterij nodig met 500-1000 watt vermogen.
 • Als u veel beklimmingen maakt, of in heuvelachtig of bergachtig terrein rijdt, kan je best een batterij kiezen met 1000+ watt vermogen.

Staat het aantal Watt niet vermeld op de fietsaccu, maar ken je wel de Ah (Ampère/uur) van de batterij? Dit in de omrekentabel Ampère-Watt.

Heb je een batterij nodig die snel oplaadt?

3

Als je je e-bike gebruikt voor woon-werkverkeer en andere korte ritten, dan kan een batterij die snel oplaadt handig zijn. Als je je fiets echter gebruikt voor langere ritten of zelfs voor nachtelijke kampeertochten, dan kan een batterij met een tragere oplaadtijd net zo goed zijn. Het hangt allemaal af van je behoeften.

Kies altijd een Lithium-ion-accu

 • Lithium-ion-accu’s zijn over het algemeen lichter van gewicht en hebben een hogere energiedichtheid dan lood-zuur-accu’s. Dit betekent dat ze meer energie kunnen opslaan in een bepaalde ruimte, waardoor ze ideaal zijn voor e-bikes.
 • Loodaccu’s zijn meestal goedkoper en hebben een langere levensduur. Ze zijn echter ook zwaarder en hebben een lagere energiedensiteit, zodat ze niet ideaal zijn voor alle toepassingen.
 • Tegenwoordig worden zowat alle nieuwe fietsen voorzien van een Lithium-Ion batterij. In principe zal je enkel op de tweedehandsmarkt nog e-bikes tegenkomen met een loodaccu.

Let op het gewicht van de fietsaccu

4Het gewicht van een fietsaccu is zeker iets waar je op moet letten. Zwaardere accu’s zijn vaak moeilijker om mee te rijden en kunnen behoorlijk wat extra gewicht aan je fiets toevoegen. Als je op zoek bent naar een elektrische fiets die makkelijk te besturen is, kan een lichtere accu een optie zijn.

Veel hangt ook af van waar je accu gemonteerd is. De beste plaats voor een fietsaccu is in het midden van de fiets. Een lichtere of zwaardere batterij op die plaats zal minder invloed hebben op de stabiliteit en het rijcomfort. Voor een fietsaccu op de bagagedrager speelt dit een grotere rol: een zware batterij onder het bagagerek voelt wat minder comfortabel aan.

Houd er echter rekening mee dat lichtere accu’s mogelijk minder lang meegaan dan zwaardere accu’s. Uiteindelijk is het aan jouw om te beslissen wat voor soort accugewicht het juiste is voor jouw en je elektrische fiets.

Let op dat je de juiste lader gebruikt

Batterijen voor elektrische fietsen zijn ontworpen om met een specifiek type lader te werken. Het gebruik van de verkeerde lader kan je batterij beschadigen, en in sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn.

 • Als je op zoek bent naar een nieuwe oplader, zorg er dan voor dat je er een koopt die compatibel is met de batterij van je elektrische fiets. Als je niet zeker weet welke lader je moet kopen, vraag het dan aan een verkoper of iemand in een fietsenwinkel. Zij kunnen je helpen de juiste te vinden.
 • Het opladen van de accu van je elektrische fiets is een belangrijk onderdeel om hem in goede conditie te houden. Volg de instructies bij de oplader en gebruik geen oplader die niet voor jouw batterij bedoeld is. Als je dat wel doet, kan je batterij beschadigd raken of zelfs gevaarlijk zijn.
 • Gebruik je de accu niet gedurende langere tijd? Leg de batterij niet voortdurend aan de lader. Lees meer over het bewaren van je fietsaccu.

Zijn er verschillende kwaliteiten fietsaccu’s?

Er zijn verschillende kwaliteiten accu’s. Bij het kiezen van een batterij voor je e-bike moet je rekening houden met drie zaken: capaciteit, ontlaadsnelheid en spanning.

 • Capaciteit is de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan. De capaciteit wordt gemeten in watt-uren (Wh). Een accu met een hogere capaciteit heeft een grotere actieradius, maar is ook zwaarder en duurder.
 • De ontlaadsnelheid is de snelheid waarmee een batterij zijn energie kan ontladen. De ontlaadsnelheid wordt gemeten in watt (W). Een batterij met een hogere ontladingssnelheid levert meer vermogen, maar is ook zwaarder en duurder.
 • Spanning is de hoeveelheid kracht die een batterij aan de motor kan leveren. Het voltage wordt gemeten in volt (V). Een batterij met een hoger voltage geeft u meer snelheid, maar is ook zwaarder en duurder.

Het is belangrijk om goed op te letten welke fietsbatterij je zal kopen. De batterij zal de actieradius van je elektrische fiets bepalen. Met andere woorden, koop je een batterij met minder vermogen (minder Watt) dan zal je minder lang kunnen rijden met je fiets.