Fietsbatterij opladen? Alle vragen beantwoord!

Hoe kan je best je fietsbatterij opladen? De batterij is één van de duurste onderdelen van een elektrische fiets. Het is daarom verstandig om correct met je batterij om te gaan. Hieronder vind je een aantal tips die te maken hebben met het opladen van de batterij. Je fietsbatterij op de juiste manier bewaren, onderhouden en opladen zijn uitermate belangrijk.

In fietsaccu’s wordt er gewerkt met lithium batterijen Hier valt heel wat voor te zeggen. Zeker als we ze vergelijken met  batterijen van de oudere generatie. De moderne lithium batterijen zijn licht van gewicht, hebben een flinke capaciteit en zijn gemakkelijker te recycleren. Maar toch blijven ze gevoelig. Als je je fietsaccu niet op de juiste manier laadt zal de kwaliteit ervan snel verminderen.

Hoe lang duurt het om een fietsbatterij vol te laden?

Dit hangt af van de capaciteit van de batterij en de sterkte van de lader. Dit zijn bijvoorbeeld de gegevens die Bosch op zijn website geeft. Dit zijn de oplaadtijden met een standaardlader.

Type Fietsbatterij50% opladen100% opladen
Bosch Powerpack 3001 uur2,5 uur
Bosch Powerpack 4001,5 uur3,5 uur
Bosch Powerpack 5002 uur4,5 uur
Bosch Powertube 4001,5 uur3,5 uur
Bosch Powertube 5002 uur4,5 uur
Bosch Powertube 6252,1 uur4,9 uur
Bosch Powertube 7502,1 uur6 uur

Mag je een fietsbatterij bijladen die niet helemaal leeg is?

Vroeger werd wel eens gezegd dat je een batterij pas mocht opladen wanneer die volledig leeg was. Anders kon dit de batterij beschadigen. Voor de moderne batterijen die gebruikt worden in elektrische fietsen geldt dit niet. Er wordt gebruik gemaakt van moderne lithiumbatterijen. Deze kan je op elk moment opladen zonder dat dit slecht is voor de levensduur. Je kan met andere woorden altijd je batterij bijladen. Het heeft geen belang hoever die op dat moment is leeglopen.

Moet je een  fietsbatterij altijd volledig opladen?

De lithiumbatterij van je elektrische fiets moet je niet noodzakelijk volledig laten opladen. Je kan op elk moment je batterij van de lader halen en gebruiken in je e-bike. Daarna kan je de gedeeltelijk opgeladen batterij gerust opnieuw op de lader leggen om die verder te laten bijladen.

Op welke temperatuur moet je een fietsbatterij opladen?

Om een batterij goed te laden is het belangrijk dat de omgevingstemperatuur niet te laag is. Het is ideaal als je je batterij kan opladen bij kamertemperatuur. Staat je fiets bijvoorbeeld in een koude garage of fietsenstalling? Verwijder dan de batterij en laadt deze op in je woonkamer.

Welke lader moet je gebruiken om een fietsbatterij op te laden?

De juiste lader gebruiken is belangrijk Er zijn veel verschillende soorten batterijen die verschillen in stroomsterkte en in vermogen. Laad je batterij enkel op met de batterijlader die je bij aankoop hebt meegekregen. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je schade aanbrengt aan de batterij en dat de garantie van de accu vervalt.

Kan je een fietsbatterij overladen?

De moderne lithium batterijen die je in een elektrische fiets vindt hebben een zogenaamd battery management system. Dit is een ingebouwde beveiliging die de  fietsaccu beschermt tegen overladen. Oudere modellen hebben deze beveiliging vaak niet. Het oude type batterijen kan je inderdaad overladen door ze te lang aan de lader te hangen. Dit heeft een negatief effect op de levensduur van de fietsbatterij.

Hoeveel keer kan je een batterij opnieuw opladen?

Een moderne fietsbatterij kan je ongeveer 1.000 keer opladen. Dit betekent niet dat je de batterij maar 1.000 keer aan de stekker kan leggen om bij te laden. Als je batterij bijvoorbeeld op 66% staat en je laadt ze volledig op telt zo'n laadbeurt maar voor 33%.  Als je dit altijd zo doen kan je je batterij dus in totaal 3.000 keer voor een derde opladen.
De waarde van 1.000 verwijst in feite naar het totale aantal keer dat je een moderne lithium batterij kan opladen van volledig leeg naar volledig vol. In de praktijk is het niet aan te raden om je batterij volledig te laten ontladen.

Is een volledig ontladen fietsbatterij slecht?

Een volledig ontladen batterij leidt tot bepaalde chemische processen die schade aanbrengen aan de energiecellen. Daardoor vermindert de totale levensduur van een batterij. Je mag een moderne lithium batterij op elk moment weer bijladen. Ook als die nog behoorlijk vol is en je toch met een volle batterij aan je fietstocht wilt beginnen.  Je kan de batterij dan gerust eventjes op de lader leggen.

Is de fietsaccu opgeladen bij levering van een elektrische fiets?

De meeste e-bikes worden geleverd met een batterij die voor 50% is opgeladen. Als je je nieuwe elektrische fiets afhaalt in de winkel zal de verkoper de batterij vooraf volledig opladen. Als je je fiets online hebt gekocht, sluit dan de lader aan en laadt de batterij helemaal op.

Wat als je fietsbatterij snel leeg is na opladen?

Als je batterij snel leeg is zijn de energiecellen in de fietsaccu waarschijnlijk versleten. Je koopt dan best een nieuwe batterij of je laat je oude batterij reviseren. Er bestaat ook een kans je oplader defect is of dat een probleem is met de elektronica die het opladen regelt. Je fietsenhersteller kan dit voor je nakijken.

Conclusie

Tot zover onze tips die te maken hebben met het opladen van de batterij. Je ziet dat het zeer belangrijk is om je batterij op de juiste manier aan de lader te leggen. Naast het opladen zijn nog twee dingen heel belangrijk. De manier waarop je de batterij bewaart als je je elektrische fiets niet gebruikt en de manier waarop je de fiets accu onderhoudt. Ook hiervoor hebben we een aantal aanbevelingen verzameld. Je kan die terugvinden op de pagina’s met bewaartips en onderhoudstips voor je fietsaccu.