Waarom een lithium batterij voor je e-bike?

De elektrische fietsen die tegenwoordig in de handel worden aangeboden zijn voorzien van een fietsbatterij met Lithium batterijcellen. Dit is sowieso een goede keuze. Heb je je oog laten vallen op een tweedehandse elektrische fiets? Dan zit de kans er in dat de occasie e-bike is uitgerust met een minder performante accu van een oudere generatie. Als je een nieuwe batterij kiest voor je occasie fiets ga je best voor een Lithium batterij.

Lithium batterijen: een nieuwe generatie accu’s

Een lithium accu  heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten accu’s.

 • Lithium batterijen zijn qua gewicht veel lichter dan de oudere generatie loodzuur batterijen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in elektrische fietsen. Ze hebben ook een hogere energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan dan andere soorten batterijen. Dit maakt ze perfect voor gebruik in elektrische fietsen, omdat ze de energie kunnen leveren die nodig is om lange afstanden af te leggen.
 • Deze batterijen hebben een langere levensduur dan andere soorten batterijen, wat betekent dat ze vele jaren meegaan voor ze moeten worden vervangen. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor diegenen die hun e-bike voor een lange tijd willen gebruiken.
 • De accu’s zijn veel milieuvriendelijker dan andere soorten batterijen. Ze bevatten namelijk geen giftige stoffen en kunnen aan het eind van hun levensduur beter worden gerecycled.
 • Het is mogelijk om een versleten batterij te reviseren waarbij een vakman nieuwe cellen plaatst in de bestaande batterij.

Laadtijd, levensduur en actieradius

 • Laadtijd: het opladen van Lithium batterijen voor elektrische fietsen kan even duren, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Een volledige lading kan zes tot acht uur duren. De meeste lithiumbatterijen hebben echter een snellaadoptie waarmee de oplaadtijd kan worden teruggebracht tot twee of drie uur. Dit zijn bijvoorbeeld de standaard laadtijden voor Bosch Powerpack batterijen.
 • Levensduur: lithium batterijen voor elektrische fietsen kunnen tussen 500 en 1.000 ladingen meegaan, wat overeenkomt met ongeveer 3 tot 5 jaar gebruik. Het is echter belangrijk op te merken dat de levensduur van een lithium batterij zal afnemen als deze niet goed wordt onderhouden. Als een lithium batterij bijvoorbeeld regelmatig in ontladen toestand wordt achtergelaten, zal deze sneller beginnen af te breken. Om de levensduur van uw lithium batterij te verlengen, moet u deze regelmatig opladen en uit de buurt houden van extreme temperaturen.
 • Actieradius: met een gemiddelde lithiumbatterij  van 500 Watt kan je tot 100 kilometer afleggen op een enkele lading. Deze actieradius varieert echter sterk. Ze is afhankelijk van factoren zoals terrein, weersomstandigheden en je rijstijl. Als je vaak in heuvelachtige of bergachtige gebieden rijdt, of als je vaak in koud weer fietst, zal de actieradius kleiner zijn. In dit artikel vind je tips om verder te kunnen rijden met een volle batterij.

Onderhoud

Hier volgen een paar snelle tips voor het onderhoud van een lithiumbatterij. Voor een grondige detailuitleg verwijzen we graag naar ons hoofdartikel over het onderhouden van fietsbatterijen.

 • Bewaar de batterij op een koele, droge plaats wanneer deze niet wordt gebruikt.
 • Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen.
 • Houd de batterij schoon en vrij van vuil en stof.
 • Laad de batterij regelmatig op, ook als deze niet wordt gebruikt.
 • Zorg dat de batterij niet
 • Volg de instructies van de fabrikant voor verzorging en onderhoud.

Conclusie

2Op dit moment zit je goed met een lithium fietsbatterij. De accu levert mooie prestaties en zorgt voor een mooie balans tussen rijbereik, gewicht en betaalbaarheid. Er is een ruime keuze aan batterijen. Voor wie het echt nodig heeft zijn er ook modellen beschikbaar met flink wat capaciteit.

Naar de toekomst toe zullen er zeker nog nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Diverse spelers in de sector werken samen. Ze gaan op zoek naar batterijen van een nieuwe generatie. Accu’s die langer meegaan, sneller op te laden zijn en betere prestaties leveren onder slechte weersomstandigheden. Een voorbeeld hiervan zijn accu’s met Lithium-Titanium-Oxide cellen.