Beste plaats voor de fietsbatterij?

De batterij van een e-bike is zonder discussie één van de belangrijkste zaken die je op dergelijke fiets aantreft. Toegegeven, fietsen zonder accu is mogelijk, maar toch een pak minder comfortabel. Fabrikanten bevestigen de accu in hoofdzaak op drie verschillende plaatsen aan de fiets. De meest eenvoudige montage is op de bagagedrager achteraan. Bij veel modellen vinden we de batterij terug op het frame zelf. Dat kan aan de rechte zadelbuis zijn of op de schuine buis vooraan. Wat is nu de beste plaats voor de fietsbatterij? Aan het frame of boven het achterwiel?

De locatie van de batterij op je elektrische fiets kan invloed hebben op hoe comfortabel het is om te rijden en hoe ver je kunt gaan. Als de batterij bijvoorbeeld achterop zit, kan dat voor een onevenwichtig gewicht en minder comfort zorgen tijdens het fietsen. Maar als de batterij in het midden zit, dan heb je een beter gewichtsverdeling en voelt het stabieler aan.

Ook de locatie van de batterij kan invloed hebben op hoe ver je kunt fietsen, want sommige plaatsen zijn beter voor koeling en energie-efficiëntie. De beste plaats is daarom in het midden van de fiets.

Zit je batterij achteraan op de fiets? Sommige fietsers geven aan dat ze de indruk hebben dat hun fiets niet goed in balans is. Hierdoor voel je je misschien onzeker of onstabiel tijdens het fietsen, omdat het achterste gedeelte van de fiets zwaarder is dan het voorkant. Dit kan leiden tot een minder comfortabele rijervaring, vooral op oneffen terrein of bij het nemen van bochten. Bovendien kan het de prestaties van de fiets beïnvloeden, omdat het moeilijker is om de juiste balans te houden en soepel te fietsen.

Als je batterij in het midden van je fiets zit, dan zit je meestal wel goed. Dit soort opstelling heeft een heleboel voordelen. Ten eerste zorgt het voor een betere verdeling van het gewicht. Hierdoor zal het fietsen stabieler aanvoelen, omdat het gewicht gelijkmatiger verdeeld is over de fiets. Het betekent ook dat je minder snel last zult hebben van oneffenheden op de weg en dat je gemakkelijker bochten kunt nemen. Bovendien kan het helpen om het fietsen comfortabeler te maken, aangezien je niet altijd bezig bent om het fietsen in evenwicht te houden

De locatie van de batterij heeft ook een ander effect: een batterij die op een plaats zit die beter gekoeld is zal minder snel leeg zijn. Een effect dat speelt op warme dagen: een accu op je bagagedrager in de felle zon zal veel minder energie-efficiëntient zijn.  De batterij zal minder lang meegaan vooraleer ze leeg is.

In combinatie met een middenmotor

beste plaats voor de fietsbatterij

Een batterij die zich in het midden bevindt zorgt voor een uitgebalanceerd gewicht en een stabielere fietservaring. Daarom is dit de beste plaats voor de fietsbatterij. Dit type montage komt vaak voor op elektrische fietsen met middenmotoren, omdat deze locatie de meest efficiënte manier is om de motor aan te drijven en het gewicht te verdelen. E-bikes in het middelgamma en zeker in de hogere prijsklasse zijn daarom heel vaak voorzien van een middenmotor in combinatie met een batterij die ook in het midden van de fiets is bevestigd. Dit staat garant voor de beste en meest comfortabele rij-ervaring.