Wat doe je met een oude fietsaccu?

Batterijen van een elektrische fiets gaan gemiddeld zo’n 5 à 6 jaar mee. Dat kan ook wel wat korter of langer zijn.  Het hangt af van het type batterij, hoe deze gebruikt is en onder welke omstandigheden. In ieder geval, de levensduur van een batterij is niet eindeloos. Vroeg of laat ben je aan een nieuwe batterij toe. Dan is het belangrijk dat je oude accu milieuvriendelijk wordt verwerkt.

Fabrikanten doen hun best om batterijen steeds lichter, kleiner en efficiënter te maken. Ze doen er alles aan om de levensduur van een batterij te verlengen. Zelf kan je door een correct gebruik van je fietsaccu helpen op de levensduur te verlengen.

Geraakt je batterij stilaan versleten? Heb je nood aan een upgrade naar een nieuwer en moderner model? Dat kan interessant zijn. Zeker als je moet kunnen rekenen op je batterij voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer of om de kinderen van school te halen. Maar wat doe je dan met de oude batterij van je e-bike?

Je oude e-bike accu wegdoen? Denk aan het milieu!

Het gebruik van elektrische fietsen is zeker goed voor het milieu. Het komt je eigen gezondheid ten goede, je vermijdt de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en het zorgt voor meer stilte en rust in je leefomgeving. Geen stinkende uitlaatgassen, geen toeterende auto’s in de file.

2Het enige echte nadeel van een elektrische fiets voor het milieu? Dat is de versleten batterij. Zeker als die niet goed wordt gerecycleerd. Is de accu van je e-bike aan vervanging toe? Gooi je batterij dan niet zomaar weg. Ga er altijd mee naar een recyclagepark. Je kan ze ook binnenbrengen in de winkel waar je je elektrische fiets hebt gekocht.

Je hebt een e-bike met een vaste accu?

Misschien heb je een elektrische fiets waarvan de batterij niet verwijderbaar is. Dan moet je met je volledige fiets naar het recyclagepark gaan. In dat geval kan je ook je fiets niet zomaar bij de gebruikte metalen zetten.

Het is de bedoeling dat je je oude elektrische fiets met de slechte batterij dan bij het electro achterlaat. De batterij zal dan met kennis van zaken worden verwijderd. In België zorgt Bebat dan voor de verdere verwerking van de oude accu. Op die manier kunnen de onderdelen maximaal worden gerecycleerd en blijft de belasting voor het milieu minimaal.

Batterij hergebruiken?

Wist je dat je in plaats van een nieuwe fietsbatterij te kopen ook je bestaande batterij kan hergebruiken? Dit door een revisie van de batterij uit te voeren. Hierbij worden de versleten energiecellen vervangen door nieuwe. De behuizing van de batterij, de elektronische componenten en eventueel de oplader worden opnieuw gebruikt. Dat betekent dat ze een nieuw leven krijgen en niet op het containerpark belanden.