Fietsbatterij laten reviseren: 10 voordelen

Waarom zou je je fietsbatterij laten reviseren? Batterijen hebben niet het eeuwige leven. Ook niet als je ze altijd correct oplaadt en bewaart. Na 4 tot 6 jaar zijn ze aan vervanging toe. Je kan dan kiezen om een nieuwe batterij aan te kopen of je kan je fietsbatterij laten reviseren.

Bij een revisie worden de oude batterijcellen vervangen door nieuwe. De behuizing van je batterij  en de elektronica kunnen worden behouden. In dit artikel overlopen we even de voordelen van een batterij revisie.

Waarom een fietsbatterij laten reviseren?

1 – Voorafgaande controle van de batterij

Een fietsbatterij laten reviseren begint altijd met een onderzoek van de batterij. Misschien zijn het niet de batterijcellen die versleten zijn maar is er een probleem met de elektronica of met de lader. Deze zijn veel gemakkelijker en goedkoper te vervangen.

2 – Beter voor het milieu

Bij batterij revisie wordt het omhulsel van de batterij opnieuw gebruikt. Hetzelfde geldt voor de elektronica die het laden stuurt. In veel gevallen kan je ook je lader behouden. Dit zijn allemaal componenten die niet op het recyclagepark terechtkomen.

3 – Goedkoper dan een nieuwe fietsaccu

Een fietsbatterij laten reviseren is een pak goedkoper dan een nieuwe batterij kopen. Als je de prijzen van een nieuwe fietsbatterij vergelijkt met een revisie doe je een besparing die kan oplopen tot zo’n 50 à 60%.

4 – Meer rijbereik

Als je kiest voor revisie is het mogelijk om meer en krachtiger batterijcellen te plaatsen. Je verhoogt daarmee de capaciteit van je batterij.  Je elektrische fiets krijgt daarmee meer rijbereik. Je zal met je gereviseerde batterij dus verder en langer kunnen fietsen dan ervoor.

5 – Heel wat online aanbieders

We zijn heel wat firma’s die hun diensten online aanbieden. Je stuurt de defecte accu op. Na controle en goedkeuring  worden de nieuwe batterijcellen geplaatst. De batterij wordt dan netjes opnieuw bij jou afgeleverd. Je hoeft er dus de deur niet voor uit.

6 – Opnieuw garantie

Als je een fietsbatterij laat reviseren dan heb je opnieuw garantie op je fietsaccu. De duur verschilt van firma tot firma. We zien online dat er garanties wordt gegeven van 1 à 2 jaar.

7 – Correcte recyclage van de oude batterijcellen

Als je de revisie laat uitvoeren door een vakman of gespecialiseerde hersteller zal deze er ook voor zorgen dat de oude batterijcellen correct bij een recyclagepark of  inzamelpunt terechtkomen. Op die manier kunnen de waardevolle materialen in de oude accu worden gerecycleerd.

8 – Moderne lithium batterijen

Als je tegenwoordig een accu revisie laat uitvoeren worden je oude batterijcellen sowieso vervangen door moderne lithium cellen. Lithium batterijen hebben heel wat voordelen ten opzichte van de oudere generaties.

Als je dus van een oude batterij en moderne lithium fietsbatterij maakt zal je merken dat je batterij het veel beter zal doen.  De accu van je elektrische fiets zal sneller laden, minder last hebben van ontladen en garant staan voor meer rijbereik.

9 – Geen nieuwe fietsbatterij beschikbaar

Fietsbatterijen komen in heel wat soorten en formaten. Heb je een elektrische fiets die al wat jaren oud is?  Dan kan het gebeuren dat je geen nieuwe fietsbatterij vindt die past.  In dat geval is een revisie van je bestaande batterij een interessante oplossing.

10 – Duidelijke prijzen

Je kan zowel bij de vakman als online een fietsbatterij laten reviseren. Een groot voordeel van dit type werk is dat de kostprijs vooraf duidelijk is. Je weet vooraf goed waar je aan toe bent en je kan meteen de vergelijking maken met een nieuwe batterij.

Opmerkingen

Je merkt het, zijn wel wat voordelen aan een fietsbatterij laten reviseren. Toch geef we je graag nog enkele opmerkingen mee

  • Producenten van batterijen verkopen na een aantal jaar liever een nieuwe batterij. Ze vinden het daarom eigenlijk niet zo leuk dat je kiest voor een batterijrevisie. Duurdere merken maken het daarom soms onmogelijk om een batterij te laten reviseren. Ze werken met een volledig gesloten behuizing die je niet kan openen en opnieuw sluiten. Andere  fabrikanten installeren een elektronisch slot op de fietsaccu waardoor niet iedereen aan de batterij kan werken.
  • Heb je een batterij die laat reviseren in de eerste twee jaar? In de meeste gevallen vervalt dan de oorspronkelijke garantie op de batterij. Ook voor wat betreft de behuizing of de elektronica.
  • Er bestaan heel wat verschillende soorten batterijcellen. Het is belangrijk om na te gaan of de vakman gebruik maakt van cellen van hoge kwaliteit. Denken we dan aan energiecellen van bijvoorbeeld Samsung, Panasonic, LG of Sony. Vertrouwen in de vakman is hierbij belangrijk.

Conclusie

Een batterij laten reviseren heeft dus zeker zijn voordelen. Wil je er meer over weten? Je vindt meer antwoorden op je vragen over gereviseerde batterijen op de pagina alles over batterij revisie.