Fietsbatterij revisie in België

Interesse in een fietsbatterij revisie? De accu van een elektrische fiets gaat niet eeuwig mee. Met een moderne lithiumbatterij doe je ongeveer 4 à 6 jaar. Wanneer je fietsbatterij versleten is heb je twee opties. Je kan een nieuwe batterij kopen of je kan je batterij laten reviseren. De voordelen hiervan vind je in het artikel Voordelen batterij laten reviseren.

Wanneer kan je een batterij laten reviseren?

Als je merkt dat je fietsbatterij niet meer zo effectief is als voordien moet je eerst je batterij laten nakijken. Problemen met de accu kunnen zijn:

  • Je fietsbatterij laadt niet of laadt niet meer goed op
  • De batterij lijkt heel snel opnieuw volledig opgeladen
  • Als je gaat fietsen is de rijafstand merkelijk minder dan vroeger
  • De elektromotor geeft onvoldoende trapondersteuning

Deze zaken wijzen op een probleem met de batterij. De batterij bestaat uit een behuizing of omhulsel met daarin de batterijcellen en de elektronica die het opladen regelen. Je batterij doet het niet meer goed? Dan zit het probleem dus bij de elektronica, batterijcellen die versleten zijn of een defecte lader.

  • Laat je batterij nakijken door een gespecialiseerde fietsenhandelaar of een specialist in herstelling en vervanging van fietsbatterijen.
  • Ligt het probleem bij de elektronica of de lader? Dan heb je meestal geluk. Eén van deze zaken herstellen is goedkoper dan een nieuwe fietsbatterij  te kopen of deze te laten reviseren. Een nieuwe lader of een nieuwe printplaat kosten namelijk een pak minder.
  • Als blijkt dat de oude batterijcellen inderdaad aan vervanging toe zijn heb je twee opties: je kan een nieuwe fietsbatterij kopen of je kan ze laten reviseren.

Wat is een fietsbatterij revisie?

Een revisie van een fietsaccu betekent dat de versleten energiecellen in de batterij worden vervangen door nieuwe. De behuizing van de batterij wordt geopend om de oude cellen te verwijderen. Daarna worden nieuwe energiecellen geplaatst. De elektronica en de behuizing van de batterij worden opnieuw gebruikt.

Kostprijs van een fietsbatterij revisie?

Algemeen gesproken kunnen we zeggen dat de revisie van een batterij ongeveer 50% tot 60% goedkoper is dan een nieuwe batterij. De prijs hangt af van de kwaliteit van de nieuwe batterijcellen die worden geplaatst.

Kan je elke fietsbatterij laten reviseren?

Bij de meeste fietsaccu's is het perfect mogelijk om de oude batterijcellen te vervangen. Er zijn fabrikanten van duurdere modellen die hun fietsbatterijen zodanig hebben gemaakt dat het niet altijd mogelijk is om de batterij de openen en de cellen te vervangen.

Gaat een gereviseerde batterij even lang mee?

De kwaliteit van de reviseerde batterij hangt af van de kwaliteit van de nieuwe batterijcellen. Als deze van een degelijk merk zijn mag je aannemen dat je batterij opnieuw 4 à 6 jaar zal meegaan.

Waar kan je een fietsbatterij revisie in België laten doen?

Je kan voor de revisie van een batterij op verschillende plaatsen in België terecht. Zo kan je de batterij ter controle binnenbrengen bij een fietsenhersteller.

Ook zijn er verschillende firma's waar je online een revisie kan aanvragen. Je stuurt dan de batterij op met de post. Deze gespecialiseerde firma zal nakijken wat het exacte probleem is met je batterij. Na jouw akkoord wordt er dan een eventuele revisie van de fietsbatterij uitgevoerd en wordt de accu nadien terug naar je opgestuurd.

Hoe kan je best een batterij revisie laten doen?

  • De revisie van een fietsaccu laat je best over aan een vakman. Een batterij is onderhevig aan heel wat chemische processen. Wanneer de werken niet goed zijn uitgevoerd riskeer je brandgevaar.
  • De batterij van je fiets bestaat uit heel wat verschillende cellen. Het is altijd aan te raden om alle batterijcellen tegelijkertijd te vervangen.
  • Net zoals met alle producten zijn er nogal wat verschillen in de kwaliteit van de gebruikte cellen. Vraag daarom altijd na welke batterijcellen de vakman zal gebruiken voor de revisie. Met grote merken zoals Samsung, Panasonic, LG of Sony zit je goed.

Vergelijk verschillende aanbieders

Revisie van een fietsbatterij kan je online of via een lokale fietshersteller doen. Vergelijk de prijzen voor de controle en revisie van de accu. Kijk goed na wat de garanties zijn. Bij sommige herstellers zie je een garantie van één jaar terwijl je bij andere firma’s twee jaar krijgt. Kies je voor een online hersteller, check na of de verzendkosten inbegrepen zijn.

Slotopmerking

Ook na de revisie is het belangrijk dat je de vernieuwde batterij goed onderhoudt. Als je overgaat van een verouderde technologie naar moderne lithiumbatterijen moet je je gewoontes aanpassen. De nieuwste generatie batterijen hebben hun eigen manier van opladen. Respecteer deze voor een lange levensduur van je gereviseerde batterij.