Je fietsbatterij bijladen door te trappen?

De elektromotor van een elektrische fiets wordt aangedreven door een aangepaste fietsbatterij. Als je de motor gebruikt verbruik je stroom. Na een tijdje geeft je batterij de geest en is het gedaan met elektrisch fietsen. Als je nog geen ervaring hebt met e-bikes stel je jezelf misschien wel deze vraag. Kan je een fietsbatterij bijladen door te trappen?

Het is niet mogelijk om de batterij van een elektrische fiets op te laden door te trappen. Een elektrische fiets werkt op basis van een elektromotor die wordt aangedreven door een batterij. Deze batterij moet wordt opgeladen met een externe stroombron.

Principe van een generatormotor

Het idee om een elektrische fiets op te laden door te trappen, is gebaseerd op het principe van een generatormotor. Dit is een soort motor die energie kan omzetten van beweging naar elektriciteit. In theorie zou een dergelijke motor kunnen worden gebruikt om de batterij van een elektrische fiets op te laden terwijl je fietst.

Echter, in de praktijk is het nogal een uitdaging om een efficiënte generatormotor te ontwerpen die in staat is om voldoende energie op te wekken om de batterij van een elektrische fiets op te laden. Dit komt omdat de motor zeer klein moet zijn om op een fiets te passen en omdat het moeilijk is om voldoende vermogen te genereren met alleen de beweging van de fiets.

Opmerkingen

2

  • Er zijn wel een aantal producten beschikbaar op de markt die beweren dat ze de batterij van een elektrische fiets kunnen opladen door te trappen, maar deze zijn vaak niet zeer efficiënt. Ze zullen de batterij slechts in zeer beperkte mate opladen.
  • Daarnaast zijn er wel fietsen op de markt met een dynamo geïntegreerd in het achterwiel of in het pedaal systeem. Dit is een soort generator die wordt aangedreven door de rotatie van het wiel of het pedaal. Deze dynamo kan gebruikt worden om een lampje op de fiets te voeden, maar het is niet voldoende om de batterij van de fiets op te laden.

Samengevat, het is niet mogelijk om de batterij van een elektrische fiets op te laden door te trappen. Het concept is zeker interessant. De technologie is momenteel echter nog niet geavanceerd genoeg om dit efficiënt te doen.

De enige goede manier om de batterij van een elektrische fiets op te laden is door gebruik te maken van een externe oplader. Wil je toch zelf wat stroom maken al rijdend? Je kan dan een fiets met dynamo kiezen. Deze dynamo kan een kleine hoeveelheid energie genereren voor bijvoorbeeld de verlichting.